• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Adunarea conducerii Cluburilor Liberale din Europa

    Adunarea conducerii Cluburilor Liberale din Europa

    07.07.2014  
    Astăzi, 6 iulie, la Padova, Italia, a avut loc prima ședință comună a conducerii cluburilor liberale din Europa. La ședință au participat conducătorii cluburilor liberale: Artur Gutium, coordonator responsabil de activitatea Cluburilor Liberale din Italia, Andrei Cosoi - Clubul Liberal Padova, Sergiu Bondari - Clubul Liberal Venezia - Mestre, Aurelia Vozian - Clubul Liberal Bologna, Marcel Furnică - Clubul Liberal Parma, Elena Putină - Clubul Liberal Torino, Adic Șișcanu - Clubul Liberal Brescia, Valeriu Guțu - Clubul Liberal Ferrara, Nicolae Berescu - Clubul Liberal Verona, Vasile Calmațui – Clubul Liberal Paris, Alexei Frunze – Clubul Liberal Lisabona, Nicolae Bulmaga – Clubul Liberal Santander, Olesea Stamati – Clubul Liberal Dublin, Adrian Domnița – Clubul Liberal Frankfurt, Arcadie Târgoală – Clubul Liberal Geneva. În calitate de invitați speciali ai evenimentului, au fost prezenți: Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, Anatol Șalaru, Prim-vicepreședinte PL, Corina Fusu, Vicepreședintă PL, Președinta OFL, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL.

    Evenimentul a început cu prezentarea filmului "Basarabia - două veacuri de străinie", premiera căruia a avut loc pe data de 28 iunie la Chișinău. Filmul a impresionat până la lacrimi românii moldoveni, aflați de ani buni de zile în străinie, departe de casă și de neam.

    În cuvântul de salut, Mihai Ghimpu, Președintele PL, a amintit despre ziua de 6 iulie, o zi neagra în istoria neamului românesc, zi în care mii de români din Basarabia au fost rupți, în mod barbar, de la casa și plaiul românesc și duși în gheața Siberiilor, care le-au furat libertatea și posibilitatea de a-și construi un viitor frumos și luminos. În memoria acestor martiri ai neamului, viața cărora a fost distrusă pentru a fura memoria neamului nostru, a fost păstrat un minut de reculegere.

     În alocuțiunea sa, Mihai Ghimpu a vorbit despre succesele PL și realizarea promisiunilor date alegătorilor în privința promovării identității românești a moldovenilor, a limbii române, a condamnării crimelor regimului comunist și interzicerea simbolurilor comuniste, desecretizarea arhivelor KGB, decretarea zilei de 28 iunie 1940 - zi a ocupației sovietice, ridicarea a sute de monumente în memoria victimelor deportărilor și a regimului comunist de ocupație. "De asemenea, am făcut posibilă oficializarea sărbătorii Crăciunului pe stil nou, în mun. Chișinău a fost sărbătorită Ziua Europei pentru prima oară pe data de 9 mai. Partidul Liberal a reușit să învingă comuniștii în capitala Republicii Moldova în anul 2007, la alegerile locale, Dorin Chirtoacă fiind ales cu 63 % din voturile chișinăuienilor. Astfel, în 2009 și 2010 a fost posibilă debarcarea comuniștilor de la Guvernare. Este meritul Partidului Liberal că a readus RM pe calea democrației. De asemenea, este contribuția PL că a păstrat, prin acțiuni consecvente, parcursul european al RM", a menționat Mihai Ghimpu.  Președintele PL a accentuat rolul extrem de important al comunicării între PL și diasporă, internetul fiind cea de a doua sursă de informare, după televiziune. Folosirea rețelelor de socializare sunt un canal eficient de transmitere a informației.
     În acest context, Alina Zotea, managerul departamentului Tehnologii Informaționale, a făcut o prezentare despre situația actuală a comunicării pe site-urile de socializare, trasând câteva repere importante în strategia de transmitere a mesajului nedistorsionat al PL. "Din 152 de ţări, incluse în clasamentul privind viteza accesului la Internet, Republica Moldova ocupă locul 3, loc de onoare. Potrivit acestui indicator, doar două ţări ne depăşesc: Coreea de Sud şi Letonia. În acelaşi clasament, Japonia ocupă locul 4, iar SUA - tocmai locul 26. Aceste rezultate se conţin în clasamentul Net Index al Companiei Ookla, care a creat service-ul Speedtest.
    Numărul total al utilizatorilor de Internet în Republica Moldova a atins cifra de 1 748 635, în iunie 2013. Circa jumătate dintre aceștia sunt în Chișinău, 841 470 de utilizatori. Cei mai mulți utilizatori au vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani. Trebuie să ținem cont de această realitate și să o valorificăm la maximum" - a menționat Alina Zotea.

    Corina Fusu, Vicepreședinta PL, a vorbit despre principiile doctrinei liberale, care promovează libertatea individuală, compatibilă cu libertatea altora, protejarea Drepturilor Omului, economia de piață, circulația liberă a oamenilor și a bunurilor. "Ideea de bază a liberalismului constă în oferirea cetățenilor posibilitatea de a se promova și a se bucura de roadele muncii lor. Liberalismul, spre deosebire de alte ideologii, vorbește despre adevăr și propune idei noi, reformatoare. Liberalii sunt spărgători de gheață și promotori de valori și idei. Rolul Partidului Liberal este de a implementa în viață valorile europene", -  a reiterat Corina Fusu. De asemenea, Președinta OFL a menționat importanța promovării femeilor în viața socială și politică.

    Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a accentuat meritul deosebit al celor din diasporă, care în 2009 și 2010, au salvat democrația și cursul european al RM, înclinând balanța de forță spre partidele democratice. "Este de o importanță majoră participarea activă a dvs la alegerile parlamentare din 2014. În acest context, este foarte necesară înregistrarea electronică a cetățenilor RM aflați în străinătate pe site-ul alegator.md, astfel autoritățile RM vor fi determinate să deschidă un număr suficient de secții de votare", a specificat Valeriu Munteanu.
    În altă ordine de idei, Valeriu Munteanu s-a referit la reușitele PL în restabilirea constituționalității a mai multor legi votate de către majoritatea parlamentară, readucând la bugetul public peste 400 milioane de lei.

     Anatol Șalaru, Prim-vicepreședinte al PL, coordonatorul activității cluburilor liberale din Europa, a mulțumit membrilor cluburilor liberale pentru implicare și interesul manifestat pentru evoluția evenimentelor politice din RM, dar și pentru dorința lor de a schimba lucrurile în bine. "Și de această dată viitorul R. Moldova depinde, în măsură decisivă, de participarea activă a diasporei la alegerile parlamentare din 2014.  Iar de rezultatele alegerilor va depinde continuarea parcursului european, sporirea bunăstării cetățenilor și revenirea celor plecați, acasă", a spus Anatol Șalaru.

    Tot în cadrul acestei ședințe, membrii cluburilor liberale din Italia au decis constituirea Asociației Cluburilor Liberale din Italia, în calitate de președinte al acesteia a fost ales, cu unanimitate de voturi, Artur Gutium. Acesta a mulțumit tuturor pentru încrederea acordată, menționând faptul că doar prin muncă, corectitudine, curaj și credință putem atinge scopurile pe care ni le-am propus, asigurând Libertatea, Adevărul, Dreptatea și Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova.

    Depatamentul Imagine și Comunicare al PL
    7 iulie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com