• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La Ordășei(Telenești) și Vălcineț(Călărași) au fost inaugurate Monumente în memoria victimelor regimului totalitar comunist

    La Ordășei(Telenești) și Vălcineț(Călărași) au fost inaugurate Monumente în memoria victimelor regimului totalitar comunist

    06.07.2014  
    Duminică, 6 iulie 2014, se împlinesc 65 de ani de la cel de-al II-lea val de deportări ale regimului totalitar comunist din 5-6 iulie 1949. Întru comemorarea victimelor deportărilor, în satul Vălcineț, Călărași, și în satul Ordășei, Telenești, a avut loc inaugurarea monumentelor în memoria celor deportați de către regimul comunist din aceste localități.

    La dezvelirea Monumentului de la Ordășei au participat și Mihai Moldovanu, Vicepreședinte al PL, Președintele Organizației Teritoriale PL Botanica, Iurie Cuculescu, responsabil din partea Biroului Politic al PL de activitatea organizației Teritoriale PL Bălți, Valerian Bejan, Președintele Organizației Teritoriale PL Telenești și Primarul localității Ordășei, Andrei Moldovanu.

    „În zilele de 5–7 iulie 1949, Basarabia a cunoscut infernul. Ororile săvârşite de către regimul totalitar comunist au băgat frica în oameni. Criteriul principal care a stat la baza depistării şi deportării a fost atitudinea acestor oameni faţă de regim. Orice manifestare de nesupunere faţă de noul regim social şi politic era pedepsită cu deportarea. Din păcate, ecoul şi efectele deportărilor din 1949 se resimt şi astăzi în societate. Noi, însă,  nu uităm trecutul dureros al neamului nostru! Suntem aici pentru a ne comemora eroii! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei trecuți din viață și multă sănătate celor care, în pofida chinurilor și a greutăților, au reușit să se reîntoarcă acasă!”- a accentuat Mihai Moldovanu în cadrul acțiunii de comemorare.

    La inaugurarea monumentului au participat și victime ale deportărilor, rude ale celor care nu s-au mai întors din Siberia și localnici din Ordășei.


    La evenimentul de la Vălcineț, Călărași,  au participat - Ion Apostol, Secretar General al PL, și Petru Cosoi, Președintele Organizației Teritoriale PL Călărași.

    După slujba de pomenire a numeroaselor familii din Vălcineț care au fost deportate, primarul satului a ținut să-i numească pe toți cei care, deși au fost deportați în Siberia, au revenit acasă: Visarion Negru, Ana Ciumaș, Nadejda Negru, Vera Otgon, Maria Negru, Tatiana Matei, Gheorghe Negru, Efim Tataru, Nadejda Novac, Ecaterina Otgon, Nicolae Fistican, Gheorghe Fistican, Gheorghe Hohan, Ion Hohan. Durerea imensă, rămasă în sufletele celor care au suferit, este incomensurabilă, iar nedreptatea cu care au fost tratați le-a lăsat o amprentă pentru toată viața.

    Cu lacrimi în ochi, D-na Vera Otgon a povestit despre calvarul prin care a trecut, copula fiind. Părinții, buneii și copiii - toți au fost ridicați și duși în Siberia. Războiul i-a prins pe drum, astfel încât toți bărbații au fost debarcați și trimiși pe front.

    Dl Negru Visarion a relatat și el chinurile prin care a trecut. Totuși, pentru cei care acum 65 de ani au fot nevoiți să plece, ziua de azi a fost una luminată și plină de speranță. Or, anume astfel de evenimente le aduc încrederea în ziua de mâine.

    Cu un cuvânt cald a venit și Secretarul General al PL, Ion Apostol , care a ținut să mulțumească celor care au contribuit la înălțarea monumentului, care va permite perpetuarea advărului istoric. „În plină noapte sovieticii au ridicat oamenii gospodari ai republicii din  propriile case.  Au fost represați și deportați cei care munceau și care aveau demnitate.  Au fost momente cumplite prin care au trecut, nu erau cruțați nici copiii, nici bătrânii. Timpul nu putem, însă, să-l dăm înapoi. Este datoria noastră acum să promovăm adevărul și să nu permitem răului să ne șteargă memoria. Or, dacă nu o să avem memorie, istoria poate să se repete. Vedem ce se întâmplă în Ucraina și ne rugăm ca situația să nu se extindă și la noi. Iată de ce țin să menționez că este absolut indispensabil ca generațiile tinere să cunoască adevărul istoric. Este prioritar ca drumul nostru europan să nu fie întrerupt și să fim cu Patria - Mamă în comunitatea statelor europene, pentru a oferi românilor basarabeni un trai decent, fără sărăcie.”

    În final, toți cei prezenți au fost invitați la o masă de pomenire, fiecare împărtășind din amintirile sale sau ale părinților și rudelor care au fost deportate.

    Amintim, ieri - 5 iulie 2014, la Camenca, Glodeni, a fost inaugurat, de asemenea, un monument în memoria victimelor regimului comunist de ocupație.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    6 iulie 2014





Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com