• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii au comemorat victimele celui de-al doilea val al deportărilor regimului comunist de ocupație

    Liberalii au comemorat victimele celui de-al doilea val al deportărilor regimului comunist de ocupație

    06.07.2014  
    Conducerea și membrii Partidului Liberal au comemorat,  în dimineața zilei de 6 iulie 2014, victimele celui de-al doilea val al deportărilor regimului comunist de ocupație, depunând flori la „Trenul durerii” – monument ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupație în Scuarul Gării Feroviare din Chișinău.  La ceremonia de depunere de flori au participat și Dorin Chirtoacă, Primarul mun. Chișinău, Prim-vicepreședinte al Partidului Liberal, Veronica Herța și Lilian Carp - vicepreședinți ai Partidului Liberal, Ion Apostol, Secretar general al PL, Președinți ai Organizațiilor Teritoriale ale Partidului, lideri ai Organizației Tineretului Liberal, membri ai Clubului Studenților Liberali și ai Clubului Liceenilor Liberali, lidere ale Organizației Femeilor Liberale, membri și simpatizanți ai partidului, victime și rude ale victimelor deportărilor regimului comunist ș.a.

    Astăzi, când se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea mare val de deportări din Basarabia, denumit în istoriografie "Operaţiunea Sud", Primarul General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a organizat și un miting de comemorare a victimelor deportărilor.

    După ceremonia de depunere de flori, participanții la mitingul de comemorare au păstrat un moment de reculegere la chemarea lui Gheorghe Ghimpu, deținut politic în perioada sovietică pentru convingeri sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei, fondator al Mișcării de Eliberare Națională, prin intermediul unei înregistrări audio.

    „Trebuie să facem dreptate până la capăt celor deportați! Trebuie ca în fiecare localitate de unde au fost deportați oameni să fie ridicat câte un monument pe care să fie scrisă lista celor care au avut de suferit din cauza acestui regim totalitar.  Este necesar ca și dreptate morală să se facă pâna la capăt! Cel mai important lucru este ca ideologia care a stat la baza deportărilor, la baza încercării distrugeriii acestui pământ și acestui neam, să fie interzise, la fel ca și simbolurile în cauză, și comunismul să fie egalat cu fascismul - ca fiind două regimuri totalitare care au adus prejudicii grave omenirii. Aceasta este dreptatea pentru care trebuie să luptăm până la capăt!” – a menționat Dorin Chirtoacă în cadrul evenimentului dedicat comemorării victimelor deportărilor regimului totalitar comunist.

    Cei care au venit la mitingul de comemorare au ascultat emoționați cântecul despre deportări, scris și interpretat de Andrei Prodan.

    Amintim, această zi neagră în istoria neamului nostru a fost marcată de către liberali și în comuna Camenca, Glodeni, unde a fost inaugurat un monument în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupație. Astăzi alte monumente vor fi inaugurate în localități din Căușeni și Ungheni.



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    6 iulie 2014




Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com