• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Monument în memoria victimelor regimului comunist, inaugurat în comuna Camenca, Glodeni

    Monument în memoria victimelor regimului comunist, inaugurat în comuna Camenca, Glodeni

    06.07.2014  
    Astăzi se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Cu această ocazie, ieri, 5 iulie 2014, în comuna Camenca, Glodeni,  a avut loc inaugurarea monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupație. La eveniment au fost prezenți și Gheorghe Brega, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova și Lilian Carp, Vicepreședinte PL, Președintele Organizației Teritoriale PL Strășeni.  Monumentul a fost ridicat datorită proiectului „Un monument pentru fiecare sat”, inițiat de Mihai Ghimpu, Președintele PL, încă din perioada când exercita funcția de Președinte Interimar al Republicii Moldova.

    După slujba Te-Deum-ului, în care au fost pomeniți toți cei care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, cei prezenți la inaugurare au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor  deportărilor regimului comunist. Ulterior,  cele 5 persoane deportate care au rămas în viață au primit legitimația de Deportat-deținut politic și un ajutor material, oferite de Primarul comunei Camenca,  Arcadie Camerzan.

    În cadrul evenimentului,  Gheorghe Brega, Deputat PL, a menționat - „E dreptul și datoria noastră să-i comemorăm pe cei plecați în lumea celor drepți. Golanii au năvălit în casa noatră!  Au deportat toți gospodarii, oameni care-și iubeau neamul, sute de mii au fost împușcați și nimiciți prin foamete. Nimeni nu are dreptul să ia viața unui om! Vreau să mulțumesc Consiliului comunei Camenca, Primarului care a avut verticalitatea și voința de a inaugura un monument în memoria martirilor neamului nostru, dar și Partidului Liberal, cel care nu uită istoria tragică a neamului nostru. Până astăzi sunt deja peste 300 de monumente ridicate în memoria victimelor regimului comunist, dar până la anul viitor sper să avem câte unul în fiecare localitate. Să ne rugăm lui Dumnezeu și să luptăm ca necazul pe care l-a trăit poporul nostru să nu se mai repete.  Sperând că Republica Moldova nu va avea soarta Ucrainei”.

    Tudor Lupașcu, Vicepreședintele Consiliului raional Glodeni,  a remarcat: „Evenimentul de astăzi denotă faptul că noi cunoaștem durerea poporului nostru, care a trăit două secole în suferințe, și că avem memorie. Din păcate,  filele triste ale istoriei noastre sunt trecute cu vederea, însă, generațiile care vin trebuie să cunoască suferințele celor care au trecut prin acest calvar”.

    În al doilea val de deportări, peste 35 de mii de peroane au fost deportate, iar în documente era scris: „deportat pentru toata viața”. Totuși, după ani de suferințe, unii s-au întors acasă. În acest sens, Ludmila Rusu, una din victimele deportărilor,  a povestit despre zilele negre prin care a trecut - „La 5-6 iulie am fost ridicată și eu, fiind un copil de 5 ani. Ziua de astăzi este un moment istoric pentru comuna Camenca. Monumentul în memoria celor deportați nu va permite generațiilor următoare să uite această mare tragedie la care am fost supuși de către regimul comunist. Mi-e frică că tinerii de azi și de mâine vor da uitării aceste suferințe. Am fost urcați în vagoane, în plină noapte,  și duși departe de casă.  Am avute pagube morale, fizice și materiale, dar despre acesta nu se scrie în cărți, dar se scrie că noi am fost dușmani ai poporului. Nu doresc nimănui să treacă prin calvarul pin care am trecut împreună cu familia mea. Regimul comunist de ocupație mi-a distrus viața și familia. Când ne-am întors acasă eram luați în derâdere și arătați cu degetul că suntem dușmani ai poporului. Mulțumesc celor care își amintesc de noi. Sper să vină acea zi în care regimul comunist totalitar să fie îngropat pe vecie!”

    După inaugurarea monumentului, cei prezenți au vizionat filmul „Două veacuri de străinie”, regie – Ion Chistruga, producător general – Mihai Ghimpu,  film care cuprinde chinurile și durerea neamului nostru.

    Menționăm, astăzi, când se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea val de deportări ale regimului comununist de ocupație, vor fi inaugurate monumente în memoria victimelor regimului comunist și în localități din Ungheni și Călărași.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    6 iulie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com