• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații Partidului Liberal au avut o întrevedere cu oficiali polonezi

    Deputații Partidului Liberal au avut o întrevedere cu oficiali polonezi

    01.07.2014  
    Deputații Partidului Liberal – Mihai Ghimpu, Președintele PL , Corina Fusu, Vicepreședintă PL, Președinta Organizației Femeilor Liberale, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL și Gheorghe Brega – au avut marți, 1 iulie 2014, o întrevedere cu oficiali polonezi : Dl. Konrad Pawlik, Directorul Ministerului Departamentului Estic al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei și Emilia Jasiuk, primul secretar al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei. La întâlnire a fost prezent și E.S. Artur Michałski, Ambasadorul Poloniei la Chișinău și Dl. Jerzy Stakiewicz, Ministru consilier, Ambasada Poloniei în R. Moldova.
    Ratificarea Acordului de Asociere, semnat pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, a fost subiectul –cheie abordat în cadrul întrevederii. Oficialii, însă, au discutat și alte chestiuni importante – situația politică din R. Moldova, continuarea cursului european al republicii, problema transnistreană, provocările din UTA Găgăuzia și posibilele consecințe ale acestora, nivelul înalt de corupție în instituțiile de stat, reformarea instituțiilor de stat, realizarea obligațiilor prevăzute în Acordul de Asociere și importanța alegerilor din 30 noiembrie, curent.

    „Partidul Liberal, chiar și după ce a fost exclus de la guvernare, a susținut în Parlament proiectele care se refereau la cursul european al republicii sau erau în folosul cetățenilor. Noi am luptat cel mai mult ca să se realizeze acest pas important – Semnarea Acordului de Asociere. De aceea, bineînțeles, vom vota pentru ratificarea acestui Acord. Dar cel mai important este ca după alegerile din 30 noiembrie a.c. să ramână la guvernare partidele democratice, de altfel, cursul european al republicii va fi întrerupt” -  a menționat Președintele PL .

    Valeriu Munteanut a accentuat rolul important al Diasporei în ceea ce privește continuarea cursului european al Republicii Moldova – „PL are o susținere mare în Diasporă. Am avut Adunarea Moldovenilor din Italia, organizată de cele 7 cluburi liberale care activează în diferite orașe din Italia, și, recent, am avut și Adunarea Moldovenilor din Santander, unde au participat sute sau chiar mii de cetățeni ai R. Moldova care se află la studii sau la muncă în acest oraș din Spania.  Ne bucură activitatea Cluburilor Liberale Paris, Londra și celelalte. Acesta este un mare avantaj, pentru că Diaspora este salvatoarea viitorului european”.
    Corina Fusu a abordat problema mass-mediei în R. Moldova, aceasta fiind monopolizată de posturile rusești care manipulează opinia publică. De asemenea, dânsa a menționat și problema unor instituții mass-media care reprezintă interesele unor partide de la guvernare și nu corespund standardelor europene în ceea ce privește transparența și corectitudinea materialelor publicate.

    Un alt subiect abordat se referă la procentajul cetățenilor care optează pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, despre care Deputatul Gheorghe Brega a accentuat că  este unul îmbucurător. „Aceasta este munca noastră de ani de zile! Indiferent dacă suntem în afara guvernării, noi vom continua să lucrăm cu cetățenii, să avem întâlniri, să le explicăm avantajele integrării republicii în UE. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că R. Moldova are viitor doar în UE, acolo unde legea și omul sunt în prim-plan”, a spus Deputatul PL în legătură cu acest subiect.

    Mihai Ghimpu a vorbit și despre necesitatea aderării R. Moldova la NATO, unica structură capabilă să apere libertatea și integritatea nostră – „NATO este unica salvare a noastră în fața politicii ocupante a Federației Ruse. Includerea art.  11 în Constituție privind neutralitatea R. Moldova a fost realizată conștient și intenționat prin implicarea Federației Ruse. Așa cum am mai spus, dacă Georgia și Ucraina ar fi fost state membre NATO, agresiunile militare ale Rusiei împotriva acestor state nu ar fi existat”.

    Referindu-se la nivelul înalt de corupție în instituțiile de stat, Președintele PL a menționat că „multe partide, inclusiv cele de la guvernare, urmăresc interesele personale sau de grup, de aceea și cei care dețin funcții sunt pasibili coruperii. Partidul Liberal nu doar că luptă împotriva acestei scheme de corupție care a fost preluată de la comuniști și este folosită acum de către Coaliția de guvernare, dar încearcă să împiedice unele acțiuni în acest sens”.

    Oficialii polonezi au mulțumit Deputaților PL pentru că luptă pentru cursul european al republicii și s-au arătat dispuși să ajute în continuare R. Moldova în apropierea ei de Uniunea Europeană. La rândul său, Președintele PL, Mihai Ghimpu, a mulțumit oficialilor polonezi pentru sprijinul constant acordat republicii – „Vă mulțumesc DVS pentru contribuția personală și interesul constant față de soarta și viitorul R. Moldova. Mulțumesc, de asemenea, statului polonez care susține necondiționat cursul european al republicii și își împarte cu noi experiența pentru a  realiza cât mai curând obiectivul  integrării europene”.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    1 iulie 2014



Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com