• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL – la sfat cu locuitorii din Orhei

    Deputații PL – la sfat cu locuitorii din Orhei

    29.06.2014  
    Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu și Gheorghe Brega, Deputați ai Partidului Liberal în Parlamentul R. Moldova, au avut duminică, 29 iunie 2014, o întâlnire cu locuitorii din Orhei.

    Locuitorii din Orhei au adresat zeci de întrebări deputaților în parte despre situația politică din R. Moldova, viitorul european al republicii, așa-numita reformă a sistemului judiciar, situația în sistemul de sănătate și de învățământ, pensiile și salariile mici, lipsa locurilor de muncă, lipsa oportunităților pentru tineri, care se văd obligați să își făurească un viitor mai bun peste hotarele republicii ș.a. – probleme care îi afectează în mod direct și care trebuie să fie rezolvate.

    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a vorbit inițial despre situația politică din republică, problemele sociale asupra soluționării  cărora se axează Partidul Liberal și a accentuat avantajele integrării R. Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, Mihai Ghimpu s-a referit și la lupta politică murdară pe care o duc unele partide din republică, acțiunile lor  la comanda politicii Kremlinului, vorbind, totodată, și despre problema transnistreană, pe care a comparat-o cu situația din Georgia din 2008 și Ucraina, acest an.

    „Majoritatea problemelor cheie de care depindea prezentul sau viitorul nostru au fost rezolvate în folosul Rusiei, pentru că mulți oficiali din R. Moldova își urmăresc interesele personale și nu le pasă de soarta cetățenilor. De aceea și în Transnistria este dislocată armata rusă, armată care nu a venit să apere pacea și securitatea statului nostru, dar să apere interesele Rusiei. Dacă Georgia sau Ucraina ar fi fost state membre ale NATO, agresiunea Federației Ruse din 2008 împotriva Georgiei și, respectiv, cea din 2014 împotriva Ucrainei, care a dus la anexarea Crimeii, nu ar fi existat. Iată de ce Partidul Liberal militează pentru aderarea la NATO. Un stat atât de mic precum este R. Moldova are nevoie de protecție în fața Imperiului Răului”, a menționat Mihai Ghimpu cu referire la subiectul în cauză.

    O altă temă de discuție a fost semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană din 27 iunie 2014, despre aceasta Președintele PL a accentuat: „Popoarele, ca și oamenii, sunt egale în drepturi!  Ziua de 27 iunie 2014, în ajunul zilei de 28 iunie, când am fost ocupați, rămâne cea mai importantă zi din ultimii 200 de ani! Semnarea Acordului de Asociere înseamnă, mai întâi de toate, distanțarea de trecutul dureros al neamului nostru și nedreptățile la care a fost supus de mai mult de două secole.  Această victorie v-o datorăm în primul rând DVS,  pentru că ați votat pentru partidele care au optat pentru integrarea europeană. Va multumesc pentru această verticalitate, pentru această dragoste de neam, țară, de tot ceea ce înseamnă român, cu atât mai mult că de aici, din Orhei, au luptat mulți în Mișcarea de Eliberare Națională”.

    Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL și Deputat în Parlament, și-a axat discursul pe activitatea parlamentară a deputaților Partidului Liberal, făcând o incursiune a ultimelor activități politice din aprilie 2013, până în prezent. Vicepreședintele PL a explicat și motivul pentru care PL a fos exclus de la guvernare, accentuând acțiunile actualei Coaliții care compromit cursul european al republicii, printre care privatizarea Băncii de Economii, concesionarea Aeroportului, votarea unor legi neconstituționale ș.a. Despre rezultatele Partidului Liberal încă din perioada când făcea parte din AIE-1 și AIE-2, V. Munteanu a precizat: „Am fost trei partide în Alianță, dar din toate trei Partidul Liberal a rezolvat cele mai multe probleme și a realizat promisiunile din campania electorală. Pe lângă acest fapt, spre deosebire de celelalte partide,  PL a fost consecvent în ideile pentru care luptă, mai ales cele care se referă la identitatea noastră, limba vorbită etc. Cu riscul de a pierde din votanți, noi am continuat cosecvent lupta pentru adevăr și dreptate”.

    Valeriu Munteanu a vorbit și despre sesizările depuse de către Deputații PL la Curtea Constituțională și a accentuat că chiar dacă Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare, deputații PL votează PRO tot ceea ce ține de Integrarea Europeană și reforme în folosul cetățenilor.
    „Există partide care își doresc puterea cu orice preț, noi mizăm pe încrederea cetățenilor și nu vrem să-i dezamăgim. Nu vrem să ajungem la putere cu orice preț, vrem să fim și suntem corecți față de alegătorii noștri” – a mai punctat Valeriu Munteanu.

    Corina Fusu, Vicepreședintă a Partidului și Președinta Organizației Femeilor Liberale, s-a referit la importanța implicării femeilor în politică. Dânsa a accentuat că Partidele Politice care au o puternică implicare a femeilor au un mare avantaj, „pentru că femeile sunt mai simțitoare și reacționează mai prompt la nevoile cetățenilor, dar sunt și mai puțin tentate să se corupă”.
    Corina Fusu a explicat și importanța Liberalizării regimului de vize și a semnării Acordului de Asociere cu UE, care cuprinde și Acordul de liber schimb.

    În continuare, Deputatul Gheorghe Brega  a abordat mai multe subiecte ce țin de situația politică actuală din republică și a accentuat importanța alegerilor din 30 noiembrie, întrucât de aceste alegeri depinde  continuarea cursului european al republicii. „Schimbarea o putem face doar împreună! Iar noi avem nevoie de această schimbare, pentru că actuala situație din republică alungă cetățenii de acasă. Aceștia trăiesc în străinie de dragul copiilor, pentru a le putea oferi studii și strictul necesar. Vă chem să vă alăturați luptei pentru schimbarea până la capăt! Nu putem fi indiferenți față de soarta copiilor și nepoților noștri! Pentru ei merită să luptăm până la capăt!” – a mai spus Deputatul liberal.

    La sfârșitul întâlnirii, Președintele PL a adresat un mesaj de mulțumire celor prezenți pentru că nu sunt indiferenți față de ceea ce se întâmplă în republică și pentru că optează pentru un viitor mai bun în Uniunea Europeană.



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    29 iunie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com