• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conducerea PL la lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România”

    Conducerea PL la lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România”

    24.06.2014  
    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreșenditele Partidului Liberal, Primar General al mun. Chișinău, Valeriu Munteanu și Gheorghe Brega, deputați ai Partidului Liberal, Ion Apostol, Secretarul general al PL, precum și alți invitați au participat la lansarea, în premieră în Republica Moldova, a volumului  „7 teme fundamentale pentru România”, proiect al Clubului România, editat de Grupul RAO. Lansarea cărții a avut loc marți, 24 iunie 2014.


    Volumul reuneşte analizele a nu mai puţin de 59 de personalităţi din administraţie, economie, finanţe, cultură şi media, ce disecă din diferite perspective şapte teme presante pentru societatea românească, reunite în tot atâtea capitole: Europa la răscruce, Moldova ante portas, România în noua eră digitală, Revoluţiile, Economie, Mecanismele gripate ale politicii româneşti, provocări religioase postseculare în contexte geopolitice seculare. Proiectul a fost coordonat de Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian şi beneficiază de o prefață semnată de  George-Cristian Maior.
        
    În deschiderea evenimentului, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședintele Partidului Liberal, a apreciat efortul de a structura conceptual o abordare a unor tematici atât de complexe pentru statul român, precum și necesitatea unei astfel de analize și pentru statul - Republica Moldova. Edilul capitalei consideră că „una din direcţiile majore prin care putem creşte şi eficienţa naţională în privinţa domeniilor esenţiale care ne preocupă, referitor la economie, la educaţie, la sănătate – este folosirea de către stat a acestei mase importante de informaţie care există în lumea contemporană, de date, de analiză, pentru a putea lua decizii utile pentru cetăţeani în aceste domenii, ca un veritabil stat inteligent, pentru a putea guverna mai eficient, mai inteligent, pentru a putea ţine pasul cu evoluţiile tehnologice, evoluţiile politice, sociale ale acestor timpuri”.

     În cadrul dezbaterilor, Mihai Ghimpu a susținut că soluția „integrării prin unificare” a celor două state românești este mult mai viabilă și mai ușor de realizat, dacă vorbim de mecanisme, decât cea a „unificării prin integrare”, soluție  care necesită voință politică din partea Uniunii Europene și care durează în timp.

    De asemenea, toți cei prezenți au evidenţiat importanţa crucială a atmosferei în apropierea datei la care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, dar și ratificarea acestui Acord, ulterior.

    Deşi volumul s-a coagulat într-un interval extrem de scurt, de numai câteva luni, el este de fapt rodul existenţei unei platforme de real dialog care s-a consolidat în cadrul Clubului România de-a lungul ultimilor 3 ani. Cartea se doreşte a fi o invitaţie la aprofundarea dialogului, la multiplicarea ideilor, măsura succesului demersului urmând să fie dată de numărul şi calitatea dezbaterilor şi a propunerilor de soluţii care vor fi generate ulterior. Nu în ultimul rând, coordonatorii au subliniat faptul că volumul este doar o mică parte a unui demers mai amplu dedicat consolidării României.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    24 iunie 2014

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com