• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii au marcat 73 de ani de la primul val de deportări

    Liberalii au marcat 73 de ani de la primul val de deportări

    13.06.2014  
    Astăzi, 13 iunie 2014, se împlinesc 73 de ani de la primul val al deportărilor regimului comunist de ocupație, care au avut loc în Basarabia şi Bucovina de Nord. Pentru a comemora victimele primului val de deportări ale regimului comunist de ocupație, Partidul Liberal a depus flori la Monumentul ridicat în memoria victimelor regimului comunist din scuarul Gării Feroviare.

    La ceremonia de depunere de flori a participat și conducerea Partidului, în frunte cu Președintele Mihai Ghimpu. De asemenea, au mai fost prezenți: Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, Primar General al mun. Chișinău, Deputatul Gheorghe Brega, Mihai Moldovanu, Vicepreședinte PL, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL; Președinți ai Organizațiilor Teritoriale ale PL, membri ai Partidului și cetățeni care s-au alăturat la ceremonia de depunere de flori pentru a marca 73 de ani de la primul val de deportări.

    La manifestare au participat și deportaţi, urmaşi şi rude ale acestora. Ei au evocat memoria celor care nu s-au mai întors din gulagurile siberiene.


    „Astăzi ne-am adunat să comemorăm 73 de ani de la primul val de deportări cauzate de regimul comunist de ocupație în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Sute de mii de oameni au murit după așa-zisa „eliberare”, iar zeci de mii au fost împușcați fie pe pământurile natale, fie pe pământurile Siberiei sau Kazahstanului, printre care copii și femei gravide. Noi avem sfânta datorie de a-i comemora pe cei care au suferit sau au murit doar pentru că-și iubeau neamul, erau gospodari sau intelectuali și nu conveneau regimului” – a declarat Mihai Ghimpu, Președintele PL, după ceremonia de depunere de flori.

    Dorin Chirtoacă a menționat că:  „Atunci, zeci de mii de oameni au fost ridicaţi de la casele lor de regimul comunist de ocupaţie şi deportaţi pe meleaguri străine. Mulţi dintre ei şi-au aflat moartea pe drum, alții - în gerul şi foametea din Siberia sau în arşiţa Kazahstanului. Popoarele care se respectă îşi comemorează şi cinstesc înaintaşii şi eroii, iar popoarele ce nu se respectă - trăiesc în laşitate şi minciună. Pentru asta vom veni aici în fiecare an să cinstim memoria celor care au fost deportaţi”.

    Cei prezenți la eveniment au păstrat un moment de reculegere la chemarea lui Gheorghe Ghimpu printr-o înregistrare de la un miting de comemorare la care participase mult regretatul patriot.


    Numărul celor deportaţi în noaptea 12-13 iunie 1941 nu este cunoscut cu exactitate, însă,  unii istorici cred că este vorba despre de aproximativ 25 mii de persoane.



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    13 iunie 2014

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com