• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Ion Purice - candidatul Partidului Liberal la funcția de Primar General al mun. Chișinău
  27.07.2023      Partidul Liberal susține o conferință de presă în cadrul căreia va anunța candidatul PL la funcția de Primar General al mun. Chișinău  
  Declarația Partidului Liberal în legatură cu protestele anticomuniste din 6-7 aprilie 2009
  07.04.2023     
  Declarația Partidului Liberal
  31.03.2023     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL au depus o sesizare la CC privind afacerea cu țigări a Coaliției de guvernare

  Deputații PL au depus o sesizare la CC privind afacerea cu țigări a Coaliției de guvernare

  17.03.2014  

  Deputații Partidului Liberal au depus astăzi, 17 martie 2014, o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituţionalităţii dispoziţiilor Codului Fiscal  ce vizează modificarea cotei accizului la articolele din  tutun şi au ca finalitate falimentarea  producătorilor autohtoni.

  Obiectul sesizării îl constituie dispoziţiile Legii în referinţă prin care Parlamentul a modificat unilateral, contrar propunerii înaintate de Guvern şi fără acordul acestuia, cota accizului la țigările de foi (inclusiv cele cu capete tăiate) şi trabucuri (ţigări fine), conţinând tutun, indicate la poziția tarifară: “240220” din Anexa nr. 1 la titlul IV din Codul fiscal, ce au ca finalitate falimentarea producătorilor autohtoni.

  Autorii sesizării au argumentat că acest proiect este neconstituţional, întrucât a fost adoptat cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale ce vizează înaintarea unui proiect (amendament) de Lege, prevăzute în Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797 din 02.04.96 şi Legea privind actele legislative nr. 780 din 27.12.2001, în lipsa avizului pozitiv al Guvernului, a avizelor Comisiilor permanente a Parlamentului şi a Direcţiei juridice a Secretariatului Parlamentului.

  „Este bine cunoscut ca ţigările de import sunt mai scumpe decât cele autohtone, or, Guvernul, la înaintarea propunerii de stabilire a cotei „ad valorem” în cuantum de “31%” în coraport cu “24%” adoptat de Parlament, a prevăzut expres acest fapt.
  La caz considerăm că intenţia unui grup restrâns de persoane ce au promovat acest proiect (sub paravanul Comisiei economie buget și finanțe) de lege a avut scopul de a falimenta producătorii autohtoni, în special S.A. „Tutun-CTC”, pentru ulterioara privatizare la preţ derizoriu. „Formula de falimentare” este extrem de simplă – atât la importul ţigărilor, cât şi la producătorii autohtoni se aplică aceiaşi cotă fixă de acciz, 75 lei la 1000 de ţigări, iar cota „ad valorem”, care se calculează din preţul unui pachet a fost menţinută, în situaţia în care Guvernul a propus majorarea acesteia, inclusiv pentru a acumula anumite venituri suplimentare la BPN” - se menționează în sesizarea depusă la CC.

  Deputații PL au solicitat Înaltei Curţi de Jurisdicţie Constituţională să exercite controlul constituţionalităţii şi să declarare neconstituţional textul:  “75 lei + 24%” de la poziţia tarifară „240220” din Anexa nr.1 la titlul IV din Codul fiscal, expus în redacţia Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 324 din 23.12.2013.

  Vezi aici sesizarea depusă la CC


  Departamentul Imagine și Comunicare al PL
  17 martie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2023 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com