• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL atenţionează cetăţenii despre problemele grave de pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova

    PL atenţionează cetăţenii despre problemele grave de pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova

    18.12.2013  
    Astăzi, 18 decembrie 2013, Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Deputatul Gheorghe Brega şi Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL, au susţinut o conferinţă de presă în care au abordat o problemă gravă privind situaţia pieţei farmaceutice din Republica Moldova şi au vorbit despre mai multe nereguli depistate pe piaţa medicamentelor din Republica Moldova de către comisia de anchetă instituită de Parlament.

    La începutul conferinţei,  Mihai Ghimpu a accentuat că aceasta este o problemă gravă pe care Parlamentul se face că ar fi uitat-o – „Şi aşa viaţa e amară, dar când bei pastile de calitate proastă, e şi mai amară. Vrem să amintim Parlamentului că prin Hotărârea nr. 162 din 2012, în Parlament a fost formată o Comisie de Anchetă responsabilă de analiza calităţii medicamentelor, situaţia pe piata farmaceutică etc.  Eu cred că medicamentele sunt cele mai importante pentru un om bolnav, şi dacă nu avem grijă ce medicamente oferim cetăţenilor noştri bolnavi, înseamnă că punem în pericol securitatea statului, dar statul sunt cetăţenii, iata de ce am hotărât ca astăzi să scoatem anumite paranteze. A vorbi de cursul european, a te lăuda cu parafarea Acordului de Asociere RM- UE și a trata bolnavii cu medicamente proaste, nu este europenește, dar în stil moldovenesc”, a spus Deputatul Mihai Ghimpu.

    În continuare, Deputatul Gheorghe Brega a accentuat că situația pe piața farmaceutică din Republica Moldova este dezastruoasă, iar calitatea medicamentelor puse pe piața din republică, deseori, nu corespund normelor și se comercializează cu termenul expirat. Licitațiile pentru medicamentele compensate și celor care sunt selectate pentru aprovizionarea spitalelor sunt netransparente și câștigate de firmele afiliate factorilor de decizie. Gheorghe Brega, fiind Preşedintele Comisiei Parlamentare de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, a precizat  că în urma verificărilor efectuate pe parcursul unui an, comisia a depistat ilegalităţi atât în modul de păstrare şi transportare a medicamentelor, cât şi în desfăşurarea licitaţiilor.

    “Comisia a funcţionat un an de zile, timp în care am examinat tot, începând de la materia primă, până la distribuirea medicamentelor în spitale şi farmacii. Materia primă importată are un termen de valabilitate foarte mic, iar testarea pe care ei pretind că o fac mai durează câteva luni. Astfel, se produc medicamente cu termen expirat. Produsul finit nu are indicat termenul de valabilitate. «Unde e termenul? Îl punem pe urmă. Dar când l-aţi produs? Demult», spun angajaţii”, a subliniat Deputatul PL. Gheorghe Brega a prezentat şi un material video pentru a demonstra că ceea ce susţine nu sunt doar vorbe goale.




    „Orice medicament are etapele sale, şi prima etapă este materia primă, aproape 100%, materia prima se importă de peste hotare. Din păcate, în legislaţie nu este indicat concret termenul de valabilitate al materiei prime. La noi materia primă se importă cu termen de valabilitate foarte mic. Aici apar două probleme - se produc medicamente cu materia prima expirată şi laboratorul Agenţiei Medicamentului activează în condiţii dezastruoase. Putei sa va imaginati in ce conditii se testeaza materia prima si unele medicamente. se face în așa mod ca licitațiile să fie câștigate de anumite companii. De obicei, câștigă firmele care produc medicamente de calitate proastă. Printre reprezentanții acestor firme sunt angajați de pe la Ministerul Sănătății, soțiile acestora, rudele lor”, a accentuat Gheorghe Brega.

     De asemenea, în anul 2011, bugetul statului a fost prejudiciat cu peste opt milioane de lei din importul mănuşilor chirurgicale nesterile, pentru care nu se plătesc taxe vamale şi TVA, asta în timp ce „nicăieri în lume nu există aşa ceva. Dacă e chirurgical, automat trebuie să fie steril. Pe acest caz deja s-a deschis un dosar penal“. Constituită în aprilie 2012, comisia de anchetă privind situaţia pe piaţa farmaceutică urma să prezinte raportul în luna februarie a acestui an, dar încă nu a făcut-o. Potrivit liberalilor, deputaţii PCRM şi PLDM refuză să semneze procesul verbal. „Membrii comisiei tărăgănează semnarea raportului. Comuniştii chiar azi mi-au spus că vor mai vedea, poate vor semna. Dar ce-i din PLDM zic una: «Ni s-a ordonat să nu semnăm». Probabil sunt interese”, a mai menţionat Gheorghe Brega.

    În acest context, Mihai Moldovanu, vicepreşedinte PL, Şeful  Direcţiei Sănătăţii la Primaria Municipiului Chisinau, a completat: „Din cele communicate de Dl. Brega, tragem concluzia că sănătatea populaţiei este în pericol din cauza neglijenţei şi indiferenţei autorităţilor responsabile şi a schemelor dubioase de fabricare a produselor farmaceutice de către producătorii autohtoni de medicamente”.

    Vicepreşedintele PL a mai accentuat că licitaţiile centralizate la medicamente poartă un caracter foarte vulnerabil în R.Moldova, iar criteriul desemnării medicamentului câştigător numai în baza preţului mai mic periclitează grav eficienţa, calitatea şi siguranţa medicamentului, cu atât mai mult că actualul mecanism de achiziţii centralizate pune în pericol asistenţa farmaceutică din instituţiile medicale. “Spitalele se confruntă pe parcursul anului cu imposibilitatea  de a procura preparate la necesitatea tratării pacienţilor şi se rezumă, regretabil, la stocul de medicamente recepţionate din licitaţii, iar eficacitatea joasă a unui preparat medicamentos impune adăugarea altor preparate medicamentoase, care doar în complex  ating scopul necesar a tratamentului. Totodată, mecanismul normativ-legislativ este ineficient şi neflexibil în vederea asigurării livrărilor ritmice de către operatorii economici desemnaţi cîştgători, iar în cazul urgenţelor, pentru asigurarea tratamentului, este necesar ca medicamentele  să fie la îndemâna medicului. O altă problemă gravă este faptul că piaţa farmaceutică din R. Moldova este invadată de preparate din China, şi alte ţări, care sunt ieftine , fără certificate de conformitate şi de calitate, care pun în pericol sănătatea publică”, a mai spus M. Moldovanu.

     Totodată, vicepreşedintele PL a propus şi un şir de soluţii la problemele enunţiate: “Pledez pentru descentralizarea licitaţiilor la medicamente, care este de fapt şi o practică internaţională, astfel ca fiecare instituţie să fie responsabilă de achiziţionarea medicamentelor  care, ulterior, se reflectă asupra cazului tratat în spital, iar licitaţiile naţionale ar trebui să fie organizate cu determinarea raportului preţ-calitate, în conformitate cu denumirea comună inetrnaţională, forma medicamentoasă, doza, ambalajul. Doar atunci când licitaţiile vor avea la bază calitatea, şi nu preţul, când fiecare insituţie medicală va fi responsabilă de achiziţionarea medicamentelor , va spori calitatea tratamentului şi se va reduce durata spitalizării pacientului, iar sănătatea populaţiei va înregistra cote pozitive”, a punctat Mihai Moldovanu.

    La sfârşitul conferinţei, Preşedintele PL a subliniat: „Eu vă doresc sănătate, să nu aveţi nevoie de medicamente, căci ceea ce aşi văzut şi Dvs este foarte trist. Să faci bani pe sănătatea unui om necăjit este mare păcat! Oare chiar nu există o limită, o răspundere faţă de funcţia pe care ţi-au încredinţat-o oamenii?  Iată încă o dovadă că la noi organele de drept nu activează aşa cum ar  trebui să activeze”.

    Aici puteţi vedea RAPORTUL COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETĂ  PRIVIND EXAMINAREA SITUAȚIEI PE PIAȚA FARMACEUTICĂ

    Conferinţa de presă



    Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
    18 decembrie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com