• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL 20 de ani - Traiască LIBERTATEA, traiască UNITATEA, TRĂIASCĂ ȘI-NFLOREASCĂ PARTIDUL LIBERAL!

    PL 20 de ani - Traiască LIBERTATEA, traiască UNITATEA, TRĂIASCĂ ȘI-NFLOREASCĂ PARTIDUL LIBERAL!

    20.10.2013  
    Astăzi, 20 octombrie 2013, Partidul Liberal a sărbătorit  20 de ani de la fondare - 20 de ani de luptă pentru promovarea valorilor liberale şi a intereselor naţionale, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, pentru consolidarea democraţiei, a statului de drept şi a economiei de piaţă, id est, 20 de ani de luptă pentru Libertate, Dreptate şi Bunăstare!

    La sărbătoare au participat sute de lideri liberali din întreaga republică, în frunte cu Președintele Partidului, Deputatul Mihai Ghimpu, iar în calitate de moderatori ai evenimentului au fost Corina Fusu, Deputat, Vicepreședinte PL, Președintele OFL(Organizația Femeilor Liberale) și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, Președintele Fracțiunii Liberale.

    Evenimentul a început cu onorarea noului imn PL – „Libertatea – floare a speranței”, versuri: Simion Ghimpu, muzică: Anatol Dumitraș, interpretat de Corul Moldova, dirijor: Valentin Budilevschi.

    (Aici puteți asculta noul imn al Partidului Liberal)
    Imnul Partidului Liberal
     
    Cu această ocazie, PL a realizat și un film despre istoria și prioritățile partidului în care au fost incluse principalele realizări ale liberalilor, activitatea politică și misiunea istorică a partidului. În acest context, Președintele PL Mihai Ghimpu  le-a mulțumit personal reprezentanților conducerii de partid și a accentuat în discursul său:  „Astăzi, misiunea noastră este să măturăm sărăcia din casele cetățenilor noștri şi să le aducem mult aşteptata  bunăstare, dar e de dorit să înțeleagă și să conștientizeze acest lucru și cetățenii. „După cum îți așterni, așa dormi”, spune un proverb din viață, dar dacă e vorba de politică, eu aș  spune: după cum votezi, așa trăiești! Eu, stimați colegi,  vă doresc Dumneavoastră, familiilor Dvs și tuturor cetățenilor, să trăiți minunat și-n plină libertate și permiteți-mi să vă felicit cu ocazia Aniversării a 20-a a Partidului, nu doar pe cei prezenți în sală, dar pe toți membrii Partidului. Vă mulțumesc tuturor, din tot sufletul, pentru că ați acceptat să vă puneți viața Dumneavoastră,  a familiilor Dvs, a părinților Dvs pe altarul Libertății, Unității și Dreptății neamului noastru, neamului românesc.
    Împreună, în numele Libertății, Dreptății, Adevărului, Bunăstarii și Unității noastre,  ÎNAINTE!
    Traiască LIBERTATEA, traiască UNITATEA,  TRĂIASCĂ ȘI-NFLOREASCĂ PARTIDUL LIBERAL!
    Vă mulțumesc, repetat, pentru verticalitate, pentru demnitate, pentru curaj și ,nu în ultimul rând, pentru dragostea de OAMENI și marea dragoste fața de NEAM și ȚARĂ!”

    (Vezi aici DISCURSUL în întregime al Președintelui PL, Mihai Ghimpu, de la evenimentul dedicat aniversării a 20 de ani de la fondarea partidului)

    Anatol Șalaru, Prim-vicepreședinte PL, primul președinte al Partidului Reformei, al cărui succesor de drept și politic este PL, cunoscut lider din cadrul Mișcării de Eliberare Națională, a accentuat: „Au trecut 20 de ani de la fondarea PL, am participat la constituirea acestuia și situația de acum a RM comparativ cu cea de atunci, pare a fi trasă la indigo. După o perioadă confuză, halucinată de orgolii și trădări, iresponsabilități și interese meschine, care ca un cancer au lovit clasa politică, electoratul, buimăcit fiind, urma să aleagă, în 1993, viitorul Republicii Moldova – o alegerea grea, o alegere pe care RM a ratat-o atunci, căci la conducere au venit agrarienii, care știm ce au facut din republică. Împăunarea unor lideri, trădările tranfugilor și colaboraționiștilor, relansarea schemelor comuniste de jefuire a statului, doar că sub alte culori, luarea deciziilor în dependență de interesele personale, de grup și, mai grav, în interesul Rusiei, dar nu a propriei țări, ne-au adus în situația în care suntem. Astăzi minciuna, scandalul, șantajul și trucul politic au pus stăpânire pe coridoarele puterii, fac legea și se simt ca acasă. Dacă nu eram noi, Partidul Liberal, nu sunt sigur că azi se mai băteau cu caramida verde și albastră închis în piept cei de la guvernare cu semnarea Acordului la Vilnius. Noi am asigurat vectorul european și nu am permis deturnarea lui spre Moscova și, e clar, pentru a duce la bun sfârsit opera integrarii europene, va trebui să revenim la guvernare. Suntem realiști și ne dăm seama că putem reveni la guvernare coalizând cu alte partide democratice, dar, de data aceasta, Partidului Liberal îi va reveni rolul de locomotivă de readucere a forțelor democratice la putere. După ce s-au compromis până peste măsură, PLDM și PD vor fi nevoiți să accepte că Partidul Liberal este unica șansă a RM și se vor alinia în eșalonul condus de un partic politic corect și cu verticalitate. PL a avut norocul să se debaraseze de leprele politice autohtone, fără ca măcar să depună prea mult efort în acest sens. Ei vor sa vină la guvernare pentru a-și conduce propriile afaceri, NOI vom veni la guvernare pentru a conduce corect republica, pentru cauza și interesul cetățenilor!”

    Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte PL, Primar general al mun. Chișinău, a precizat în discursul său: „Vă mulțumesc că sunteți alături pentru a marca 20 de ani de muncă, de efort și luptă pentru ca noi să revenim la românism, să reîntregim neamul românesc și să devenim parte a Uniunii Europene. Suntem un partid și o echipă călită, nu mai putem fi păcăliți și ademeniți, am trecut prin foc și pară pentru ca să putem fi astăzi împreună și să marcăm 20 de ani de activitate. Obligația noastră este să ne menținem organizați și să reușim să aducem adevărul la ușa fiecărui cetățean. Cu adevărat, așa cum a spus și Dl Președinte Mihai Ghimpu, nu există viitor european al republicii, fără Partidul Liberal, pentru că pe noi ne-a unit durerea, suferința încă de când au început crimele împotriva poporului nostru- 1812, 1940, 1941, 1949. Bunicii și străbunicii noștri sunt primii liberali, apoi părinții care au rezistat deznaționalizării, spălării de creier și chinurilor organizate. Ulterior, ne-a unit Mișcarea de Eliberare Națională, cea care a pornit lupta pentru ca să putem scăpa de jugul rusesc, acesta este criteriul de bază care unește echipa Partidului Liberal. Rolul Partidului a fost și este să mențină flacăra românismului aprinsă, până în ziua când această flacără va arde deasupra întregii republici fără frica că ne-am putea întoarce, din nou, spre est. Misiunea noastră este ca de acum încolo să reușim să prevedem și alte lucruri care se pot abate asupra noastră așa încât, an cu an, PL să meargă înainte. Este o misiune grea, dar nu imposibilă! Oricât de greu ne va fi pe viitor, haideți, stimați colegi, să continuăm lupta și să urmăm calea corectă, să limităm corupția și alte lucruri murdare care se întâmplă astăzi. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere, pentru faptul că muncim împreună, pentru corectitudine, verticalitate și demnitatea de care dați dovadă! Felicitări tuturor și să mergem înainte pentru atingerea obiectivului nostru național și de integrare în Uniunea Europeană”.

    Corina Fusu, Vicepreședinte PL, a accentuat, în numele Femeilor Liberale, că există un partid în Republica Moldova care promovează ideile și valorile adevărului. „Cel mai valoros capital al unui stat este potențialul uman - ceea ce înseamnă abilități, educație și productivitatea forței de muncă, iar femeile reprezintă jumatate din acest capital uman.
    Dacă e să ne gândim,  de ce anume femeile trebuie să fie mai prezente în politică, în posturi unde se iau decizii, în mediul de afaceri? Eu am un singur raspuns  - dacă femeile reprezintă jumătate din populaţie, deci, ar trebui să fie aproximativ egale ca număr în rândul reprezentanţilor politici. Faptul că nu se întâmplă aşa se explică prin existenţa unei discriminări intenţionale şi structurale şi alte bariere derivate din aceasta, cum ar fi standardele masculine după care au fost create regulile de reprezentare în poziţiile de top, lipsa parteneriatului în domeniul familial şi insuficiențele politice de reconciliere a vieţii private cu munca.
    Femeia lider este o declaraţie de principiu a egalităţii de merite între bărbat şi femeie. Scopul OFL este să identificăm femei care au capacități de lider, care își doresc să muncească în acest domeniu și să se dedice adtivităților politice. Felicitări, vă mulțumesc  că sunteți alături și vă sunt recunoscătoare pentru fidelitate și veticalitate! ”, a precizat Președinta OFL(Organizația Femeilor Liberale).

    Cu un mesaj de felicitare pentru Partidul Liberal, cu ocazia aniversării a 20-a de la înființare, a venit și Sir Graham Watson, Președintele ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa). Excelența Sa a menționat: „Îmi pare rău că nu pot fi astăzi alături de DVS, în persoană,  dar vă asigur că sunt foarte aproape de DVS sufletește. Sunt foarte bucuros pentru că sărbătoriți cea de-a 20-a aniversare a Partidului, un partid care promovează standardele liberalismului în Republica Moldova. Știu că PL a muncit din greu pentru păstrarea cursului european al RM, mai întâi, aflându-se la guvernare, iar acum – în opoziție. Noi dorim să colaborăm în continuare cu Republica Moldova pentru a o aduce mai aproape de Uniunea Europeană și sperăm să vedem, în viitorul apropiat, cetățenii RM în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene. Știu că și voi, ca și liberali, împărtășiți aceeași speranță. În acest context, vă doresc succes în tot ceea ce faceți pentru a transforma RM într-un stat cu adevărat liberal cu care să ne putem mândri. Mult succes în toate eforturile DVS! ”
    (Aici puteți viziona mesajul transmis de Excelența Sa, Sir Graham Watson, Președintele ALDE )
    La eveniment, liberalii au fost onorați și de prezența D-nei Mihaela Popa, Senatoare de Iași, membru PNL, România, fostă Europarlamentară, care a felicitat Partidul Liberal cu prilejul aniversării a 20 de ani de la fondare: „Vă mulțumesc că m-ați invitat la acest eveniment deosebit, mă onorează și mă responsabilizează prezența mea. Liberalii sunt cei care iubesc cel mai mult România și Unitatea tuturor românilor. Atunci  când spui  „Partidul Liberal”, nu poți să nu te gândești la „Libertate”, la „om liber”,  iar omul liber este acel om care nu datorează nimănui libertatea lui și sunt convinsă că Partidul Liberal are mulți oameni liberi. Cifra 2 este astăzi regină, pentru că astăzi este 20 octombrie, pentru că astăzi marcați 20 de ani de activitate, pentru că simblolul PL îl reprezinta mișcarea în aceeași direcție a 2 oameni uniți, pentru că 2 reprezintă familia, vă doresc ca în 2020 să fiți în UE și Partidul Liberal să fie cel căruia să îi aparțină acest merit. De aceea v-am adus un steag al UE, pe care vi-l dăruiesc cu drag ”.

    În continuare, Veaceslav Untilă, Vicepreședinte PL, a precizat: „Dați-mi voie să felicit toată lumea cu prilejul acestei frumoase sărbători, o sărbătoare care, sunt sigur, este nu numai a noastră, a liberalilor, ci și a tuturor cetățenilor care sunt conștienți că doar Partidul Liberal le poate realiza visul lor de a trăi decent într-un stat civilizat.
    Din propria mea experiență, știu că alfabetul democrației nu se învață într-o zi și nici în două. Este un proces continuu care tinde mereu să se perfecționeze. Iar pentru a deprinde mai ușor lecția democrației, oamenii au inventat partidele, ca instituții unde se adună cei ce împărtășesc aceleași viziuni, pentru a le promova și a le implementa în viață, întru binele tuturor.
    Cu alte cuvinte, cei care vor să se implice în politică, au nevoie nu numai de ambiție, competență sau tenacitate, dar și de multă toleranță, căci regula democrației de partid spune că fiecare părere în parte este subiectivă și doar decizia luată prin vot este obiectivă. Partidul Liberal s-a condus anume de această regulă și a mers încet, dar sigur, pe calea pe care și-a ales-o, rezistând atacurilor din afară și uneltirilor din interior, ca să ajungă în prezent un partid emblematic și reprezentativ în politica moldovenească. Acum, când formaţiunile aflate la guvernare şi-au scos măştile, liberalii vor primi un mandat de încredere din partea cetăţenilor, pentru a înlătura consecinţele tuturor acelor nedreptăţi care s-au comis până în prezent. Ştiu că va trebui să muncim din greu, dar liberalii au fost întotdeauna decişi să lupte pentru adevăr, pentru dreptate, pentru binele oamenilor. Este un program de perspectivă, care ne va mobiliza și ne va călăuzi pentru următorii 20 de ani!”

    Cuvânt de felicitare au avut și alți lideri liberali, printre care: Ion Cebanu, Președintele TL (Tineretul Liberal), Ștefan Vlas, Președintele Filialei Teritoriale PL Hâncești, Valerian Bejan, Președintele Filialei Teritoriale PL Telenești, Vasile Călmățui, Președintele Clubului Liberal Paris, Alexandru Levițchi, Clubul Liberal Paris, Olesea Stamati, membră activă PL în Irlanda.

    Lilian Carp, Vicepreședinte PL, Președintele Filialei Teritoriale PL Strășeni, a accentuat: „După 200 de ani în care ni s-au spălat creierii că suntem două popoare diferite, că avem 2 limbi diferite, că provenim din popoare diferite, încercând să ne dezbine, liberalii sunt cei care au demonstrat că suntem la fel, că suntem un singur popor și doar Unitatea ne poate duce înainte. Noi, Partidul Liberal, avem un rol important în societate, trebuie să luptăm pentru formarea constiinței civice, educația patriotică, conștiința istorică, iar pentru aceasta avem mult de muncit ca să informăm societatea cine suntem. Felicitări, la muncă și luptați în continuare!”

    Mihai Moldovanu, Vicepreședinte PL,
    în mesajul său dedicat aniversării a 20 de ani de la fondarea partidului, a accentuat: „Azi, 20 octombrie, când Partidul Liberal își marchează frumoșii 20 ani de activitate,  afirm cu demnitate, dar și cu o mare mândrie, că Partidul Liberal s-a dedicat luptei împotriva rusificării și îndepărtării de adevarata istorie a acestui popor, pentru dreptate și libertate și pentru o viață mai bună.
    Sunt  onorat să fac parte dintr-o echipa de oameni onești, curajoși, demni de a reprezenta interesele oamenilor, care au un mare respect pentru eroii neamului și a celor care au contribuit la edificarea pilonilor pe care se sprijină un stat: istorie, limba, cultură, valori. Doresc să Vă mulțumesc pentru faptul ca suntem uniți, suntem consecvenți, corecți, binevoitori, muncitori și păstrăm cu sfințenie valorile liberale. Vă urez tuturor să Vă simțiți mulțumiți și mândri ca ați contribuit la prosperarea acestei republici”.

    Spre sfârșitul evenimentului, Președintele Partidului, Mihai Ghimpu, împreună cu cel mai în vârstă membru PL, Boris Vasiliev, autorul cărtii „Stalin mi-a furat copilăria”, au înmânat legitimațiile de membru PL pentru 20 de tineri liberali, acest moment fiind unul de transmitere a ștafetei și impulsului de luptă către tânăra generație. În acest context, Boris Vasiliev a ținut să accentueze: „Am visat o viață la această zi! Partidul Liberal este unicul care a condamnat și a desecretizat crimele comunismului pe acest pământ și pentru aceasta Vă sunt recunoscător! Vă mulțumesc și vă felicit!”

    În mesajul de încheiere, Mihai Ghimpu a menționat: „Astăzi noi suntem o armată puternică, o armată liberală, o armată care nu poate fi manipulată și mințită. Puterea trebuie să fie în mâna poporului, nu în mâna unui om! Nimeni nu a suferit atât de mult ca poporul nostru și nimeni nu a așteptat cu atâta ardoare tranziția de la totalitarism la democrație. Datoria noastră este să explicăm fiecărui om că, dacă își doresc cu adevărat să trăiască în libertate, cu demnitate, în bunăstare, atunci să ni se alăture, și doar așa putem duce schimbarea până la capăt. Partidul Liberal cu greu a ajuns la structura pe care o avem astăzi, dar avem o structură și niște oameni de nezdruncinat! Nu i-a reușit și nu-i va reuși niciodată Moscovei politice să distrugă Partidul Liberal, pentru că noi iubim neamul, oamenii, libertatea și dreptatea, dar cel mai important este că suntem uniți, iar aceasta este cea mai puternică armă! Dragostea de neam, țară, de unitate și libertate este arma invincibilă, pe care Kremlinul nu o va putea distruge niciodată! Noi creștem generații cu adevăr, dreptate și demnitate, iar sămânța pe care o semănăm dă roade!  Sunt convins că noi vom readuce și adevărul, și dreptatea, bunăstarea, unitatea, dorința de a reveni acasă, cetățenilor noștri! Vom lupta pentru readucerea copiilor acasă, pentru integrarea europeană, pentru cauza națională, pentru unitatea noastră! Vă mulțumesc, vă doresc succes și nu uitați niciodată aceste cuvinte care trebuie să ajungă în fiecare casă, la fiecare masă, pe fiecare pernă chiar – UNITATE, LIBERTATE, DREPTATE ȘI BUNĂSTARE, acesta este PARTIDUL LIBERAL!
    Pentru Libertate, pentru Unitate, Partidul Liberal continuă lupta!”

    La finalul părții oficiale a evenimentului, liberalii au onorat imnul „Deșteaptă-te române”, după care au fost invitați la o recepție modestă.

    Tot cu ocazia acestui eveniment, liberalii au primit câte o broșură despre istoria Partidului Liberal și realizările echipei în cei 20 de ani de luptă pentru Libertate, Dreptate, Adevăr și Bunăstare.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    20 octombrie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com