• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii le sunt recunoscători celor care au luptat pentru libertatea neamului

    Liberalii le sunt recunoscători celor care au luptat pentru libertatea neamului

    29.06.2013  

    Astăzi, 29 iunie 2013, Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal și Mihai Moldovanu, vicepreședinte PL, au participat la inaugurarea monumentului ridicat în numele celor care au avut de suferit în urma represiunilor regimului totalitar comunist din localitatea Brânzeni, r-nul Telenești.

    La eveniment au fost prezenți și Valerian Bejan, vicepreședintele al raionului Telenești, președinte al Filialei Teritoriale PL Telenești și Iurie Cuculescu, președintele Filialei Teritoriale PL Bălți. Cei doi președinți de filială au accentuat importanța ridicării unor astfel de monumente în toate localitățile din Republica Moldova.
     „Nu putem trece cu vederea suferințele prin care a trecut neamul nostru în acea perioadă neagră, iar cel mai trist este faptul că acest chin continuă și până astăzi. Copii noștri trebuie să cunoască adevărul pentru că ei vor continua lupta pentru Dreptate, Adevăr și Libertate, iar astfel de monumente, chiar dacă nu pot schimba trecutul, pot să schimbe viitorul și măcar de acum să încetăm a mai sta în genunchi în fața ocupanților”, a menționat președintele Filialei Teritoriale PL Telenești, Valerian Bejan. În acest context, Veaceslav Tcaciuc, primarul comunei Brânzeni, a completat că „sunt din ce în ce mai mulți oameni care au conștientizat adevărul și care ni se alătură în lupta pentru cauză și nu pentru funcții căci numele celor care au înghețat în Siberia și au suferit foamete și chinuri în numele libertății neamului, trebuie să rămână veșnic viu în memoria noastră”.

    Președintele Organizației Primare PL Brânzeni, Vasile Țopa, a menționat: „Poporul nostru are o istorie dureroasă, iar aceasta s-a întâmplat din cauza unor reprezentanți de la conducere, care ne-au îngenuncheat în fața ocupanților decenii și chiar secole la rând. Mă bucur că există atâția oameni cu demnitate și vom continua să luptăm până când nu se va face dreptate și vom fi un popor liber, unit și mândru de valorile noastre autentice”.

    La marele eveniment a participat și Boris Vasiliev, profesor, autorul cărţii  „Stalin mi-a furat copilăria” ,  născut în satul Sărătenii Vechi, raionul Telenești, care în anii Mișcării de eliberare și renaștere națională s-a aflat în primele rânduri ale luptătorilor pentru limba română, alfabetul latin și pentru libertate. Deși avea numai opt ani când au venit trupele sovietice în Basarabia,  îşi aminteşte în detalii acea perioadă chinuitoare și, mai ales, ziua de 28 iunie 1940. „În acea zi, pe la ora  patru după-amiază, de pe malul stâng, au început să vină spre Basarabia luntri cu soldaţi înarmaţi, iar sătenii au hotărât să-i întâmpine şi să vadă cine sunt şi ce vor. În loc să mulţumească pentru primire, soldații au venit să-i ucidă pe cei mai buni gospodari, medici, învăţători, muzicanţi, au smuls toată floarea naţiunii şi au semănat locul cu ruşi. Ei zic că ne-au eliberat, dar de fapt, au venit nepoftiţi de noi, cu planurile lor de acasă, cu listele lor negre”, a povestit scriitorul Boris Vasiliev.

    Președintele PL a accentuat la eveniment că: „Omul apare prin chin și întreaga lui viață e un chin, dar atunci când puterea e împotriva oamenilor,  acest chin de la Dumnezeu se transformă în tragedie. În această localitate, 104 oameni au fost deportați, dar câte mii au suferit din cauza ocupanților? Pământul neamului nostru geme de durerea provocată de calvarul adus de ocupanți și de sîngele vărsat de ei, sângele oamenilor gospodari, profesori, preoți, copii, patrioți, oameni care prin muncă și sudoare au acumulat ceea ce aveau.  Astăzi, după 20 de ani, nimic nu s-a făcut, doar Piatra ridicată de Gheorghe Ghimpu în scuarul Gării Feroviare unde au fost „aruncați” în vagoane oameni nevinovați,  mai sunt câteva monumente ridicate de unii patrioți sau locuitori  și astăzi, există inițitativa Partidului Liberal de a ridica monumente în numele victimelor ocupanților, statul însă, nu a făcut nimic. Slavă Domnului ca a venit nepotul lui Gheorghe Ghimpu și la 6 iulie 2013, va fi inaugurat monumentul în locul unde a fost pusă piatra lui Gheorhe Ghimpu. Nu putem accepta la infinit  nedreptatea, republica este împânzită de monumentele celor care ne-au adus suferință, chinuri și ne-au ocupat, dar nu ne-au eliberat,  iată de ce este foarte binevenită inaugurarea acestui monument în localitatea dvs. Astfel de monumente trebuie să existe în orice localitate, iar  aceasta este datoria celor care guvernează, căci în toate localitățile oamenii au avut de suferit în urma regimului ocupant”.

    Mihai Ghimpu a mai completat că: „Marea tragedie a noastră este că acei care au suferit și sunt încă în viață, trăiesc în nedreptate, averea le-a fost luată și nici până astăzi nu li s-a înapoiat ceea ce le aparține, iar acei care au slujit călăilor - trăiesc în bunăstare, au salarii și pensii mari, copii asigurați cu funcții înalte, e timpul să facem dreptate și vă chem să nu fiți indiferenți. Întotdeauna trebuie să știm că totul depinde de om, D-zeu ne-a dat ceea ce avem nevoie pentru a trăi, restul depinde de noi! Acestă tăcere este de neînțeles și de netolerat, nu putem ascunde la infinit consecințele tragediei provocate de ocupanți.  Noi nici nu ne imaginăm prin câte chinuri și suferințe au trecut acei care au fost deportați și acei care au nimerit sub„ roata” călăului, doar ei, săracii,  știu prin câte suferințe au fost nevoiți  să treacă și cât de crud și inuman a fost regimul și atitutinea celor care spun că ne-au eliberat.  Nu există  eliberare cu deportări,  deposedari de avere, foamete organizată,  și oameni nevinovați arestați și împușcați, aceasta e ocupație!”.

    Președintele Liberalilor le-a mulțumit tututor pentru curajul și devotamentul de care dau dovadă în această luptă grea de cucerire a Libertății și Dreptății binemeritate și i-a îndemnat pe cei prezenți să-și păstreze întotdeauna demnitatea, verticalitatea și onoarea, căci doar astfel vom putea deveni un popor liber, unit și ne vom continua drumul European.

    După inaugurarea monumentului ridicat în numele deportaților și victimelor ocupanților, Președintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu  primarii și consilierii Partidului Liberal din Telenești. În cadrul întrevederii, Mihai Ghimpu a vorbit depre situația socială și politică din republică, despre cauzele dezbinării Fracțiunii Liberale prin acțiunile unor trădători, care au pus mai presus interesele personale decât cauza și oamenii și a accentuat că Partidul Liberal  nu este afectat de acțiunile filateliștilor, așa-numitul grup „reformator”, iar ca argument este prezența la mitingul din 28 iunie din PMAN a tuturor președinților de filială din întreaga republică, susținuți de membri și simpatizanți PL. Președintele Partidului a răspuns la întrebările primarilor și colegilor de partid  și le-a asigurat sprijinul și ajutorul în ceea ce fac.  „Să nu vă fie frică, stimați colegi, de grupul filatelist care vă amenință și vă terorizează căci puterea lor este temporară, cei care trădează nu merită decât să fie goniți peste tot, căci ei nu au casă, nu au mamă, patrie, nu au valori și nu sunt interesați decât de funcții ca să-și umple buzunarele”, a reiterat Președintele la finalul întrevederii.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    29 iunie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com