• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Victor Popa scoate în evidență imperfecțiunile hotărârii Comisiei de la Veneția

    Victor Popa scoate în evidență imperfecțiunile hotărârii Comisiei de la Veneția

    11.03.2013  

    Deputatul Partidului Liberal, Victor Popa, care este doctor habilitat în drept constituțional și președinte al Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, consideră că hotărârea Comisiei de la Veneția cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste este o interpretare unilaterală a art.10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, transmite UNIMEDIA.

    Profesorul se referă la un articol 10 - Libertatea de exprimare, care conține două aliniate. În alineatul 1 se reglementează dreptul oricărei persoane la libertatea de exprimare, iar alineatul 2 prevede că: ,,Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei, a reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea informaţiilor confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti”.

    În continuare, Popa subliniază că într-un comentariu la jurisprudența CEDO (Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Comentarii și explicații,Volum II., p.151) se spune de exemplu că justificările aduse unei politici naziste nu pot beneficia de protecţia oferită de art.10, iar negarea ori revizuirea faptelor istorice stabilite cu claritate, precum Holocaustul, nu poate fi examinată în raport de art. 10. Aceasta deoarece art. 17 din Convenţie nu permite utilizarea libertăţilor protejate prin celelalte dispoziţii ale Convenţiei în scopuri contrare acesteia.

    „Astfel, făcând o paralelă cu crimele comise împotriva umanităţii de către regimul comunist totalitar, constatăm că condamnarea acestui regim şi interzicerea utilizării în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor acestui regim nu aduc atingere libertăţii de exprimare în sensul art. 10 din Convenţie, iar interpretarea Comisiei de la Veneția este unilaterală, fără a ține cont și de alin.2 al art.10 din Convenție”, conchide liberalul.

    UNIMEDIA amintește că Parlamentul R. Moldova a interzis simbolurile comuniste printr-o lege adoptată la 12 iulie 2012. Pentru adoptarea acestei hotărâri s-au expus toate partidele reprezentante ale AIE2 - PL, PD și PLDM. Respectiv, fracțiunea PCRM, socialiștii lui Dodon și grupul deputaților neafiliați condus de Vadim Mișin - au fost împotrivă. După vot, comuniștii au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

    De la 1 octombrie legea a intrat în vigoare. Încălcarea respectivei prevederi se pedepseşte cu amenzi de la 100 până la 150 de unităţi convenţionale.

    Experții Comisie de la Veneția consideră că legea trebuie declarată neconstituțională și abrogată.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com