• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Mihai Ghimpu: Federația Rusă are de câștigat în urma "războiului" declanșat în AIE de către Vlad Filat

    (interviu) Mihai Ghimpu: Federația Rusă are de câștigat în urma "războiului" declanșat în AIE de către Vlad Filat

    06.03.2013  

    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat, într-un interviu acordat cotidianul.ro, că Federația Rusă este cea care are de câștigat din „războiul” declanșat în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană de către premierul Vlad Filat și a precizat că acesta nu mai are dreptul moral să conducă un nou Guvern, după ce a trădat cauza.

    Cum comentați demisia de astăzi a Guvernului?

    Știți proverbul românesc: Nu săpa groapa altuia că ai să cazi în ea. Asta s-a întâmplat.

    Ce va face Partidul Liberal în continuare?

    Așa cum a pledat până acum pentru existența Alianței, așa vom pleda și mai departe. Numai nu cu Filat prim-ministru. El nu are dreptul moral să fie prim-ministru, după tot ceea ce știu cetățenii, după tot ceea ce cunoaștem noi și nu cunosc cetățenii și, cel mai important, pentru că a trădat cauza. Într-un an istoric și crucial pentru noi a pornit lupta în cadrul Alianței cu PD și cu Plahotniuc, în loc să ne spună că semnarea acordurilor (n.r. – cu UE) e discutabilă și să mergem mai bine prin toate capitalele europene ca să obținem la Vilnius, la summitul Parteneriatului Estic (n.r. – din noiembrie), semnarea acordurilor. Dumnealui a declanșat un război care era clar din start că înseamnă compromiterea Alianței și compromiterea integrării europene.

    Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că o soluție pentru funcția de premier ar putea fi șeful diplomației, Iurie Leancă? L-ați accepta pe actualul ministru de externe în funcția de premier?

    E și Leancă, pot fi și alții. Problema este PLDM. PLDM și Filat trebuie să tragă niște concluzii după ceea ce s-a întâmplat. În afară de această luptă internă în cadrul Alianței cu Plahotniuc, Filat are și păcate: convorbirile telefonice înregistrate, trafic de influență, miniștrii lui cu dosare penale. De o așa alianță nu avem nevoie nici noi, nici cetățenii, nici Europa. Noi avem nevoie de o Alianță pentru oameni, nu ca cineva să folosească funcția și să aibă putere absolută și avere cât mai multă. Nu pentru asta este Alianța, de aceea azi am vorbit, am criticat, dar n-am votat pentru moțiunea care a venit de la comuniști.

    Există pericolul revenirii comuniștilor la putere?

    Nu cred că există. Dar votul de azi al PD alături de comuniști vine după ce Filat și PLDM au votat alături de comuniști desființarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, pe care o deținea Vlad Plahotniuc. Atunci i-am atras atenția că asta înseamnă, de fapt, distrugerea Alianței. L-am avertizat că sabia ridicată împotriva PD întâlnește altă sabie. Mai mult, sabia lui Filat deja a trecut în mâinile lui Plahotniuc. Și dacă el a jucat cu comuniștii, de ce nu poate și PD să joace cu comuniștii? Comuniștii au interesul lor: de a-i bate cap în cap ca să obțină alegeri anticipate și să preia puterea. Trebuia să vadă lucrurile astea, să gândească, dacă era patriot și se gândea la cauză, la oameni. Dar nu în anul în care trebuie semnate trei acorduri, să înceapă un război, în urma căruia sigur n-o să câștige Republica Moldova, o să câștige altcineva: Federația Rusă. Asta e problema. Cine trădează poporul trebuie să moară trădător.

    Credeți că va fi afectată relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în urma evenimentelor de la Chișinău?

    Dacă noi reușim în scurt timp să ne așezăm la masă, și iarăși asta depinde de Filat, să convenim asupra unui nou acord – AIE3, nu va fi afectată. Dacă însă criza se va aprofunda, iar președintele va trece de partea prim-ministrului, ca de obicei, relația noastră cu UE poate fi afectată.

    Ați accepta funcția de prim-ministru, dacă vi s-ar propune?

    Eu nu-s născut pentru funcții. Eu sunt pentru cauza românească. Și eu sunt politician în primul rând. Și nu sunt doar eu în partid. Avem miniștri buni, primari generali care ar putea fi prim-miniștri. Dar noi nu urmărim asta. Ca dovadă am cedat funcția de speaker (n.r. – președinte al Parlamentului) lui Lupu. E importantă funcția, fără ea nu poți realiza nimic, dar când e de ales între funcție și cauză noi întotdeauna am pledat pentru cauză. Cauza europeană și cauza românească.

    Cătălina Mihai, www.cotidianul.ro

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com