• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Mihai Ghimpu: PL nu va vota moţiunea de cenzură

    (interviu) Mihai Ghimpu: PL nu va vota moţiunea de cenzură

    28.02.2013  

    Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, despre şansa compromisului în AIE, într-un interviu telefonic, de la Berlin, cu Valentina Ursu.

    Mihai Ghimpu: „Noi altă cale decât dialog şi ducerea mandatului până la capăt – aşa cum am promis cetăţenilor şi cum ne-am asumat noi obiectivul istoric, crucial pentru noi – integrarea europeană nu avem. Acuma avem 2 soluţii sau 2 variante – orice război s-a terminat cu victorie şi cu înfrângere sau cu pace. Eu prefer să se încheie acest război cu o pace, în care să continuăm să guvernăm, fiindcă cursul european este legat nemijlocit, direct de Alianţa pentru Integrare Europeană, fiindcă ea e formată din partide liberal-democratice. Şi dacă vin la putere cei pe care i-am înlăturat, de fapt, nu noi, cetăţenii prin votul lor din 2009-2010, e clar că direcţia va fi alta, va fi Uniunea Vamală Rusia-Belarus, Uniunea Euroasiatică şi multe altele. Aşa că eu, chiar după aceste discuţii, pe care le-am purtat aici cu consilierul doamnei Merkel, cu reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe german pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Mijlocie, sigur că, întorcându-mă acasă, voi solicita să ne aşezăm la masă, să găsim pacea. Războiul trebuie să se termine cu pace. Sigur că nu va fi o pace durabilă, mă tem să nu fie iarăşi temporară, ca şi anul trecut, când a fost anunţată o pace. Dar pace în care noi, chiar cu toate criticile, problemele pe care le avem, să ducem la bun sfârşit acest mandat. Fiindcă, chiar dacă nu se semnează în toamna curentă aceste acorduri, noi le putem avea la anul, în cazul în care există Alianţa. Dar dacă nu e Alianţa, atunci nu mai avem la anul niciun acord şi nici la paştele cailor.”
     
    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar care e varianta de compromis, pentru că preşedintele democraţilor, domnul Lupu, speakerul, insista pe varianta zero, adică demisia sa şi a şefului Guvernului, în timp ce premierul Filat spunea că este gata să revină la vechiul acord.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Iată vedeţi ce înseamnă să faci un pas greşit, fără o analiză, fără a vedea la ce poţi să ajungi, dacă arunci cu noroi în cineva sau îl înlături, sau îl împingi, sau îi dai un cot sau mai ştiu, îl insulţi? De ce trebuie să revenim la acordul vechi, dacă ieri l-a denunţat, dar azi revenim la acordul vechi? Iată ce înseamnă mintea moldoveanului de pe urmă. Acuma lucrurile clar că, în afară de toate acestea, relaţia apărută între ei, între 2 Vlazi, dar, de fapt, este relaţia PLDM-PD sau PD-PLDM, mai ia şi alte... legea, legea, ce facem? Bine, aceste relaţii cumva le potolim noi, dar oamenii se întreabă cum va funcţiona legea, fiindcă au auzit nişte lucruri, cunosc nişte lucruri. Nu e simplu, de aceea trebuie să ne aşezăm la masă şi ultima, ceea ce vreau să spun: că atunci când era vorba să fie ales alt preşedinte al republicii, nu domnul Lupu, eu am fost foarte mult învinuit că eu vreau, mă ţin de funcţii, că eu sunt aşa, că pe dincolo. Eu cred că a venit timpul să demonstreze şi colegii mei, aşa cum am făcut-o şi eu, că eu nu m-am ţinut de funcţii. Alianţa nu este Alianţa Ghimpu-Lupu-Filat, este Alianţa PLDM-PD şi PL. Noi am format o Alianţă nu pentru ca să obţinem funcţii, să ne acomodăm şi să stăm în ele. Acuma important este nu salvarea celor care stau în funcţii, ci salvarea Alianţei – vectorul nostru european, ziua de mâine. Iată ce trebuie să vadă colegii mei. Şi dacă vedea domnul Filat aceste lucruri mai importante, decât relaţiile lui cu Plahotniuc sau funcţia de prim-vicespeaker, da dă-o în… Vorba aia a mea cu „bosfor” şi „dardanele”, lasă să fie şi trei funcţii, şi patru funcţii… Hai să rezolvăm ce e mai important! Iată aceasta e şansa istorică!”
     
    Europa Liberă: Dumneavoastră acum vedeţi cum poate să se retragă şi domnul Lupu, şi domnul Filat şi ce se întâmplă mai departe, că e de durată toată procedura aceasta?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu. Dacă vrei să faci ceva, atunci timpul nu-ţi încurcă. Varianta zero – nu e nicio problemă: şi unul, şi altul îşi dau demisia. Eu înţeleg acuma, eu nu vreau iarăşi să fiu învinuit că sunt în buzunarul cuiva sau nu ştiu cum. Dar eu înţeleg, aceasta e poziţia PD-ului şi nu o va mai putea schimba nimeni. Şi atunci trebuie să vezi cine a greşit, acela trebuie să înghită fasolea, dacă să nu zic pastila, mai corect ar fi.”
     
    Europa Liberă: Dar poziţia PL-ului care e?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Poziţia PL-ului a fost întotdeauna Alianţa. Pe mine mă interesează existenţa Alianţei şi realizarea visului. Dar noi: numai unul decide, unul dictează. S-a terminat aceasta. Gata.”
     
    Europa Liberă: Deci lipsa de comunicare va şi jucat festa?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu lipsa de comunicare. Trebuie să dispară orgoliul şi că „eu ştiu şi pot toate”. Poţi? Fă în grădină la taică-tău. Aici noi ştim cum trebuie să facem. Noi trebuie să ne gândim cum să facem. Noi trebuie să analizăm. Noi trebuie să luăm decizii şi noi trebuie să le implementăm. Nu există în cadrul unei Alianţe „eu”, doar „noi”. Atunci va da rezultate.”
     
    Europa Liberă: Mulţi se întreabă dacă dumneavoastră, cei trei, mai puteţi discuta acum?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Dacă nu putem discuta – e adevărat, e o problemă. Eu am propus cu mult mai înainte. Delegăm câte trei persoane fiecare şi urmează discuţiile, şi rezultatul şi revenim din nou.”
     
    Europa Liberă: Dar eu totuşi nu înţeleg…
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu văd nicio problemă aici, dacă ar fi şi alţii trei. Eu, în genere, nu văd nicio problemă, dacă ar fi în funcţia statului alţi trei cu totul absolut departe de… Cum adică să fie Ghimpu, Filat şi Lupu? Nu. Chiar ar fi poate mai bine în situaţia aceasta. Am da dovadă că pe noi ne interesează nu funcţiile, dar cauza, oamenii. Eu puteam să nu îl votez pe Timofti sau pe altcineva. Şi vota şi Dodon, şi Plahotniuc şi Filat şi Lupu – toţi votau Lupu. Dacă nu votau – alegeri anticipate. Şi niciunul atunci nu vroia alegeri anticipate, fiindcă aceasta însemna să vină comuniştii.”
     
    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar dacă premierul nu se duce de bună voie, de nevoie înseamnă destrămarea Alianţei?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu înseamnă destrămarea Alianţei. Eu şi colegii mei nu vom vota niciodată pentru… Am auzit că e înaintată o moţiune de cenzură. Nu vom semna, nu vom susţine moţiunea, nu vom vota. Dar nu totul depinde de noi. Aici şi e problema. Eu şi colegii mei liberali am făcut totul în aceşti trei ani de zile, ca să menţinem Alianţa. Şi chiar înainte de a supune votului legea cu privire la lichidarea funcţiei de prim-vicespeaker, vă amintiţi – că eraţi în sală – am cerut pauză şi şedinţa Alianţei.”


    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dumneavoastră, deputaţii PL, nu aţi votat pentru destituirea din funcţie a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, domnului Plahotniuc.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu, staţi să vă spun aici cum a fost. Noi aveam şedinţa fracţiunii şi discutam un subiect acolo. Şi domnul preşedinte Lupu a început şedinţa, fără a fi noi în sală. Nu ne-au chemat. De obicei, ne chemau.”
     
    Europa Liberă: Păi, şi dacă eraţi în sală, votaţi pentru destituirea dumnealui?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Sigur, dar cum? Sigur că votam.”
     
    Europa Liberă: Pentru că unii se întreabă: dacă deputaţii liberali nu au votat pentru destituirea domnului Plahotniuc, acum votează pentru destituirea premierului Filat?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Unii aceştia-s burtărarii, care tot timpul umblă cu Ghimpu: „că Ghimpu e rău, că Ghimpu e aşa, că Ghimpu e în buzunar”, că nu ştiu ce. Întrebaţi-i şi pe colegii mei. Noi nu am ştiut că s-a început şedinţa, noi discutam un subiect foarte important legat anume de activitatea Alianţei.”
     
    Europa Liberă: Dar dacă Filat nu se duce de bună voie, ce se întâmplă?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu ştiu. Acuma nu pot să spun ce se va întâmpla. Ştiţi că la noi în Alianţă se practică ba azi unul votează cu fracţiunea comuniştilor, ba altul, aici de acuma eu nu pot să ştiu cum va fi, nu ştiu. Dar pot  vota comuniştii de data aceasta, fiindcă ei sunt cointeresaţi să ne bată cap în cap, aşa încât să zdruncine şi, în final, să distrugă Alianţa. Aceasta e în interesul lor. Mintea noastră unde e? Aceasta eu vreau să vă spun.”
     
    Europa Liberă: Păi şi atunci ce face PL-ul, în cazul acesta?
     
    Mihai Ghimpu:
    „PL-ul nu votează, v-am spus. Vom încerca lucrurile să continue în direcţia care a început.”
     
    Europa Liberă: Adică cum?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Dar nu e atât de simplu. Eu consider că totuşi domnul Filat trebuie să conştientizeze ce a făcut, să îşi asume răspunderea, să se dea jos.”
     
    Europa Liberă: El azi a recunoscut că a greşit.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Da, dar aceasta e puţin. Deci cerinţa PD-ulului eu cred că nu este o joacă. Lupta între Plahotniuc şi Filat, de fapt, înseamnă lupta între PLDM şi PD. Şi, în cazul dat, acceptă soluţia, acceptă propunerea, pentru ca să avem Alianţă.”
     
    Europa Liberă: Cine îl demite pe Filat?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Păi nu trebuie să fie demis, trebuie să îşi dea demisia.”
     
    Europa Liberă: Şi dacă nu şi-o dă?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Păi dacă nu şi-o dă, eu nu ştiu mai departe. Deja am spus că şi PLDM-ul a votat cu comuniştii împotriva PD-ului, şi PD-ul poate vota acuma cu comuniştii.”
     
    Europa Liberă: Şansele menţinerii Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernare sunt minime, dacă nu găsiţi compromis în cadrul celor trei partide?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Noi trebuie să-l găsim. Altă cale nu e. Alegerile anticipate nu sunt convenabile, tocmai… Ştiţi cui sunt convenabile alegerile anticipate acum, în afară de comunişti? Nouă, liberalilor.”
     
    Europa Liberă: Deci eu înţeleg că dumneavoastră nu admiteţi ca Filat să rămână în funcţia de premier?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Cum adică nu admit? Dacă este o altă cale, pe care PD-ul ar accepta-o atunci poftim. Dar am înţeles că PD-ul nu cedează. Mi-a spus-o în faţă, când ne-am întâlnit cu preşedintele împreună.”
     
    Europa Liberă: PD-ul nu cedează, PLDM-ul nu cedează. Ce se întâmplă?
     
    Mihai Ghimpu:
    „La mijloc sunt comuniştii care au votat şi uniim şi alţii cu ei. Iată problema care mă deranjează. O să vedem ce ne va arăta timpul. Eu cred că mai bine e să nu aşteptăm această zi. Să ne aşezăm la masă, să-şi dea demisia şi unul, şi altul şi... într-o săptămână că aici nu-i mare… Principii şi valori nu trebuie să scriem, că ele sunt scrise de alţii nu de noi.”
     
    Europa Liberă: PLDM vine iarăşi cu candidatura lui Filat. Ce faceţi atunci?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Păi da nu totul depinde doar de candidatura prim-ministrului. Acolo sunt şi alte instituţii: Vama, Fiscul, unde e cea mai mare dezordine, corupţie. Aici sunt mai multe lucruri, nu doar funcţia de prim-ministru. Nu pot să spun acuma nimic. Eu nu ştiu ce are în cap PD-ul. Eu nu am discutat cu colegii să pregătim un proiect de… că eu nici nu vroiam să aud,  până acuma. Şi nici acuma nu prea vreau să aud. Chestia e acordul, noi putem să modificăm şi acordul acesta. Nu trebuie să semnăm altul nou.”
     
    Europa Liberă: Dar o modificare a actualului acord ce înseamnă?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Păi, aceasta înseamnă să schimbăm ceva,  reieşind in situaţia care s-a creat, dacă ajungem la consens.”
     
    Europa Liberă: Ceva ce?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu ştiu, doamnă Ursu. Este vorba de funcţiile care sunt partajate. Aici eu văd doar schimbarea acordului, a unui nou acord, cum a anunţat Filat. Cred că e pentru funcţii, partajarea funcţiilor: Procuratură, mai ştiu eu, nu ştiu aici, CNA, pe de o parte, Vama, Fiscul, pe de altă parte – aici sunt multe lucruri. Problema nu e în conţinutul acordului. Acolo e totul ok. De-am fi îndeplinit noi ceea ce e scris...”
     
    Europa Liberă: Şi dacă comuniştii joacă cu altă componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană şi fac, şi o altă resetare a guvernării, ce se întâmplă mai departe? Admiteţi PL în opoziţie?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Da. Nici nu se discută. M-a sunat un ambasador: „Domnule Ghimpu, cum vă uitaţi la un Guvern minoritar?”- Zic: „Dumneavoastră n-aţi încurcat numărul de telefon?” - Zice: „Nu, dumneavoastră vă sun”. - Zic: „Dar mie-mi pare că aţi încurcat”. Nu acceptăm noi, liberalii, nici guvern minoritar, nici coaliţie de centru-stânga, nici de centru-dreapta, stânga, nici de jur-împrejur. La putere trebuie să rămână partidele componente ale Alianţei. Aceasta eu vreau şi aceasta vor şi partenerii europeni. Dacă nu se coace un harbuz, atunci fii atent, ce avem de culoare roşie, se coace la noi? Ce avem de culoare roşie? O ridiche măşcată-măşcată-măşcată. Va avea gust amar.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com