• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputatul Valeriu Munteanu: Un proiect binevenit a fost respins de o alianţă tot mai reacţionară

    Deputatul Valeriu Munteanu: Un proiect binevenit a fost respins de o alianţă tot mai reacţionară

    26.02.2013  

    Fiind conştienţi că democratizarea societăţii poate avea loc doar prin credibilizarea justiţiei şi eradicarea corupţiei din domeniile conexe, acum mai bine de jumătate de an am înregistrat o iniţiativă legislativă menită să asigure transparenţa în activitatea Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat şi a Comisiei pentru examenele de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei.

    Acest proiect, prevede transmisiunea on-line şi arhivarea materialelor video din cadrul concursurilor pentru admiterea în profesia de avocat şi de admitere la studii pentru procurori şi judecători, astfel, ridicând o piedică în plus, în calea mişmaşurilor care, s-o recunoaştem, au loc la aceste examene.

    Necesitatea acestei reglementări este evidentă, atâta timp cât actorii din domeniul justiţiei care pornesc în exercitarea atribuţiilor prin corupţie, şantaj şi intimidare, vor fi tentaţi să „împartă dreptatea” în acelaşi mod în care au fost trataţi şi ei.

    După toate procedurile regulamentare, proiectul a fost propus spre adoptare şi a fost votat în decembrie 2012, de către majoritatea colegilor din alianţa existentă atunci.

    Deşi proiectul nu a trezit neînţelegeri, deşi există avizele pozitive ale Ministerului Justiţiei şi ale Guvernului, precum şi ale comisiilor parlamentare sesizate, vineri, într-o nouă alianţă, deputaţii liberal-democraţi şi comunişti au votat pentru respingerea proiectului în a doua lectură.

    Este de înţeles repulsia comuniştilor pentru transparenţa justiţiei, care până mai ieri se afla la cheremul (şi receptorul) lor, dar motivele liberal-democraţilor rămân neclare.

    Poate în cele două luni de la votarea în primă lectură situaţia în domeniul justiţiei s-a ameliorat încât nu mai este loc de îmbunătăţiri? Sau poate, după ultimele evenimente, fobia unor deputaţi pentru dispozitivele audio-foto-video este atât de mare încât au ajuns să reacţioneze bolnăvicios la cuvântul „înregistrare”?

    Cert este că (încă) un proiect binevenit a fost respins de o alianţă tot mai reacţionară…

    Blogul deputatul Valeriu Munteanu http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com