• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputatele PL fac un apel către Consiliul AIE

    Deputatele PL fac un apel către Consiliul AIE

    22.02.2013  

    Mai multe femei deputat în Parlamentul Republicii Moldova au adresat azi un apel public către Consiliul AIE în care solicită ca în discuții să fie incluse și doamnele. La fel, acestea solicită să fie anunțat un moratoriu la tema tragediei de la vânătoarea din Pădurea Domnească, până la elucidarea faptelor de către organele de drept și comisia specială a Parlamentului Republicii Moldova.

    „Noi, deputate în Parlamentul Republicii Moldova, membre ale Alianței pentru Integrare Europeană (AIE), facem apel către Consiliul Alianței, în condițiile în care calitatea comunicării a degradat în urma tragicului incident de la vânătoarea din Pădurea Domnească. […] Atacurile reciproce, nervozitatea și reproșurile nefondate care au apărut între conducătorii AIE, nu fac decât să alarmeze întreaga societate, să îngrijoreze profund cetățenii care ne-au votat pentru ca își doresc un viitor prosper, un viitor European, bazat pe valorile statului de drept. […] Amenințările despre destrămarea AIE, eventualitatea unor alegeri anticipate dintr-o dispută aprinsă pot deveni realitate, repetând anul 1999 când a fost distrusă Alianța pentru Democrație si Reforme, cu doar 3 zile înainte de semnarea Acordului de Preaderare dintre RM si UE. […] AIE a trecut prin mai multe momente foarte complicate și a supraviețuit datorită bunului simț al cetățenilor care ne-au delegat în Parlament, sprijinului pe care ni l-au acordat în mod constant Instituțiile Europene și SUA, dar și datorită compromisurilor, consensului la care s-a ajuns în AIE asupra unor probleme ce trezeau la început disensiune. […] În condițiile în care ne-au rămas câteva luni până la semnarea Acordului de Asociere și mai puțin de un an până la încheierea negocierilor pentru Liberalizarea Regimului de Vize, sustragerea atenției de la problemele cheie, de la reformele pe care ne-am obligat să le ducem la bun sfârșit, ar însemna ca ne-am poticnit pe ultima sută de metri și că am trădat așteptările cetățenilor noștri”, se spune în text.

    Potrivit sursei, deputatele propun:

    1. Anunțarea unui moratoriu la tema tragediei de la vânătoarea din Pădurea Domnească, până la elucidarea faptelor de către organele de drept și comisia specială a Parlamentului Republicii Moldova.
    2. Îmbunătățirea calității comunicării și a dialogului între cele trei componente ale AIE.
    3. Includerea în Consiliul AIE a doamnelor deputate, cel puțin câte o reprezentantă din fiecare componentă : PLDM, PDM, PL.
    4. Convocarea, cu regularitate, a ședințelor AIE, la care sa participe toți deputații.

    Apelul este semnat de Corina Fusu, Ana Guțu - deputate PL, Valentina Stratan, Raisa Apolschii, Stella Jantuan - deputate PDM.

    www.unimedia.md

    Vedeţi în continuare textul integral al apelului:

    APEL
    către Consiliul Alianței pentru Integrare Europeană

    Noi, deputate în Parlamentul Republicii Moldova, membre ale Alianței pentru Integrare Europeană (AIE), facem apel către Consiliul Alianței, în condițiile în care calitatea comunicării a degradat în urma tragicului incident de la vânătoarea din Pădurea Domnească. Atacurile reciproce, nervozitatea și reproșurile nefondate care au apărut între conducătorii AIE, nu fac decât să alarmeze întreaga societate, să îngrijoreze profund cetățenii care ne-au votat pentru ca își doresc un viitor prosper, un viitor european, bazat pe valorile statului de drept.
    Amenințările despre destrămarea AIE, eventualitatea unor alegeri anticipate dintr-o dispută aprinsă pot deveni realitate, repetând anul 1999 când a fost distrusă Alianța pentru Democrație şi Reforme, cu doar 3 zile înainte de semnarea Acordului de Preaderare dintre RM si UE.

    AIE a trecut prin mai multe momente foarte complicate și a supraviețuit datorită bunului simț al cetățenilor care ne-au delegat în Parlament, sprijinului pe care ni l-au acordat în mod constant instituțiile europene și SUA, dar și datorită compromisurilor, consensului la care s-a ajuns în AIE asupra unor probleme ce trezeau la început disensiune.

    În condițiile în care ne-au rămas câteva luni pană la semnarea Acordului de Asociere și mai puțin de un an până la încheierea negocierilor pentru Liberalizarea Regimului de Vize, sustragerea atenției de la problemele cheie, de la reformele pe care ne-am obligat să le ducem la bun sfârșit, ar însemna ca ne-am poticnit pe ultima sută de metri și că am trăda așteptările cetățenilor noștri.

    În numele realizării visului european și a viitorului prosper al copiilor noștri, propunem:
    1. Anunțarea unui moratoriu la tema tragediei de la vânătoarea din PădureaDomnească, până la elucidarea faptelor de către organele de drept și comisia specială a Parlamentului RM.
    2. Îmbunătățirea calității comunicăriiși a dialogului între cele trei componente ale AIE.
    3. Includerea în consiliul AIE  a doamnelor deputate, cel puțin câte o reprezentantă din fiecare componentă : PLDM, PDM, PL.
    4. Convocarea, cu regularitate, a ședințelor AIE, la care sa participe toțideputații.

    “Cele bune să se adune, cele rele să se spele”, spune înțelepciunea poporului.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com