• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu dezvăluie schemele de contrabandă

    Mihai Ghimpu dezvăluie schemele de contrabandă

    18.12.2012  

    Deputatul Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, dezvăluie căile pe care se introduce marfa de contrabandă în Republica Moldova. Liberalul susține că acest lucru se întâmplă prin ocolirea vămilor, cu consimțământul vameșilor și a oamenilor legii. Totodată, Ghimpu afirmă că „mișcările importante” le fac șefii de rang mai înalt, însă a evitat să ofere nume, transmite UNIMEDIA.

    Potrivit sursei, există mai multe tipuri de contrabandă, care are loc cu consimțământul vameșilor și prin ocolirea vămilor.

    „Bugetul pierde circa un miliard de lei din cauza contrabandei. Nu vreau să învinuiesc pe toți, dar sunt vameși care sunt implicați în acest flagel. Acum se discută despre contrabandă și mai intră oamenii pe la mine în ospeție și îmi mai spun niște lucruri. De unde vine contrabanda de import? Vine din Ucraina, de la km7, prin Transnistria și din China vin țigări. Țigările din China vin legal, din țară nu știu cum ies”, a menționat Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

    „Spre exemplu, luăm postul vamal de la Vadul lui Vodă. Și ce fac cei care se ocupă cu contrabandă de la noi - din satul Pârâta, ocolesc acest post vamal și intră în țară. Avem contrabandă prin Varnița, Gura Bîcului. Din Tighina, prin vale se intră în pădurea Hârbovăț - care o parte este în Transnistria și partea asta care este deja Republica Moldova. O să ne clarificăm dacă organele de drept au aceste informații. Clar că această contrabandă nu se face fără a închide ochii polițiștilor. Polițiștii nu au cum să nu cunoască drumușorul, cărărușa asta”, spune liderul PL. „Înafara de asta, avem contrabandă cu concursul vameșilor, chiar cu mâna lor. Ei au posibilitatea să coboare tarifele pentru marfă și asta tot este contrabandă pentru că se fură de la buget”, a adăugat el.

    Ghimpu a amintit și de recentul caz cu TIR-ul plin cu țigări. „Cineva își face într-o noapte 1 milion de euro. Contrabanda în proporții mari nu se face doar de vameși. Vameșul se teme. Aste o face un șef, de mai sus”, a subliniat deputatul.

    În opinia liberalului, Serviciul de Informație și Securitate trebuie să ia în vizor vama pentru că aceste lucruri țin de securitatea țării.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com