• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Nimeni nu va ridica Piatra din Piaţa Marii Adunări Naţionale, până nu va fi înalţat Monumentul în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist

    Mihai Ghimpu: Nimeni nu va ridica Piatra din Piaţa Marii Adunări Naţionale, până nu va fi înalţat Monumentul în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist

    28.06.2012  

    Reprezentanții Primăriei din Chișinău și membrii Partidului Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu, au depus astăzi flori la piatra comemorativă în memoria victimelor ocupației sovietice din 28 iunie 1940.

    Liderul PL s-a întristat că nu au fost prezenți și alți membri ai Alianței și consideră că ar fi mai corect ca astăzi drapelele să fie coborâte în bernă.

    ”Poate ei se consideră eliberați? Păcat că politica internă s-a unit cu politica străină, posibil că cei care ne-au ocupat, acum dirijează lucrurile prin unele partide, unii oameni. Poftim acum și acțiunea de judecată de a scoate piatra comemorativă. Dacă eram eu, ar fi fost altfel. Eu am un singur vot, cu colegii mei  - 12. Când se vrea, se poate”, a remarcat Ghimpu.

    În acelați timp, liberalul a afirmat că în locul acestei pietre va fi un monument, deoarece există mii de oameni care susțin această comemorare.

    ”Tot ceea ce vedem sunt consecințele ocupației. Monumentul va fi. Nu va ridica nimeni piatra de aici, până nu va fi monumentul. Dacă piatra va fi scoasă, înseamnă că suntem niște lași, nilte lingăi, un popor fără cultură”, a remarcat Mihai Ghimpu.

    În acelați timp, oficialul a precizat că acum se va duce la bun sfârșit monumentul de la gară, în memoria celor deportați, apoi se va lucra asupra monumentului din fața guvernului.

    ”Unii consideră că din punct de vedere politic nu se poate construi, alții strategic. Sunt convins că sunt sute de mii de oameni care susțin această comemorare și sunt recunoscători că prin decret a fost instalată această piatră”, a conchis liderul PL.

    Menționăm că astăzi de împlinesc 72 de ani de când trupele sovietice au intrat pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord ca urmare a semnării pactului Molotov-Ribentrop. Ziua de 28 iunie 1940 este considerată de istorici drept începutul ocupației sovietice.

    www.union.md

    *********************************************************************

    Și în acest an doar liberalii au veni să depună flori la Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupației sovietice din 28 iunie 1940. Acest lucru i-a întristat, însă nu i-a făcut să-ți piardă speranța că într-o bună zi toți își vor întoarce fața către adevărul istoric.

    Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că dacă liberalii ar fi avut mai multă putere de decizie, lucrurile ar fi stat altfel: în locul pietrei s-ar fi ridicat deja un monument al victimelor ocupației, în această zi tragică drapelele ar fi fost coborâte în bernă, iar adevărul istoric ar fi stat în capul mesei.

    Totuși, lipsa colegilor din Alianță a ridicat mai multe semne de întrebare. „Poate ei se consideră eliberați?! Cel mai dureros este că pe lângă faptul că ne-au ocupat, ne dezbină în continuare. E posibil ca acei care ne-au ocupat să dirijeze lucrurile prin unele partide, prin unii oameni. Iată aici se încadrează și acțiunea în judecată ca să fie scoasă piatra”, a subliniat Ghimpu. Acesta a mai spus că nu înțelege de ce unii se împotrivesc adevărului istoric. „Monumentul o să fie. Nu o să ridice nimeni piatra decât atunci când se va instala monumentul. Dacă piatra va fi ridicată înseamnă că am fost și rămânem niște lași, niște lingăi și niște fricoși”, a tăiat liberalul.

    Mihai Ghimpu consideră că ar fi mai corect ca astăzi drapelele să fie coborâte în bernă. „Dacă eram eu, ar fi fost altfel. Eu am un singur vot, cu colegii mei 12. Când se vrea, se poate. Cu monumentul victimelor ocupației, unii spun că politic nu se poate, alți zic că strategic nu e corect. Însă, pe 28 iunie 1940 a fost ocupată Basarabia și au urmat alți 50 de ani de ocupație, apoi 22 de ani de chin. Eu mă bucur că noi am pus această piatră, că reușim să menținem adevărul și că avem unde pune o floare. Alții sunt împotriva pietrei, împotriva adevărului”, a spus cu regret președintele PL.

    UNIMEDIA precizează că astăzi se împlinesc 72 de ani de când trupele sovietice au intrat pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord ca urmare a semnării pactului Molotov-Ribentrop. Ziua de 28 iunie 1940 este considerată de istorici drept începutul ocupației sovietice.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com