• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Declaraţia Fracţiunii Partidului Liberal cu privire la data de 28 iunie 1940, ziua ocupaţiei sovietice

    Declaraţia Fracţiunii Partidului Liberal cu privire la data de 28 iunie 1940, ziua ocupaţiei sovietice

    28.06.2012  

     Ziua de 28 iunie este pentru poporul nostru o zi de mare durere, de doliu naţional, este ziua în care, cu 72 de ani în urmă, a început ocupaţia sovietică a Basarabiei. În frumosul şi rodnicul ţinut dintre Prut şi Nistru, care pe atunci urca până la poalele Carpaţilor şi cobora până la Marea Neagră, au năvălit hoardele cotropitoare ale bolşevicilor, aducând moartea, deportările, foametea, robia comunistă. În deceniul care a urmat au căzut victime nevinovate sute de mii de oameni. Elitele naţionale au fost nimicite, şcoala, cultura, biserica, tradiţiile milenare, însuşi modul de viaţă şi civilizaţia rurală a basarabenilor au fost distruse.

     Consecinţele acestei mari tragedii, fără precedent în istoria noastră, pe care o definim drept ocupaţia sovietică şi care a ameninţat cu dispariţia noastră totală de pe pământurile strămoşeşti, le mai resimţim şi astăzi.

     Crimele şi atrocităţile săvârşite de autorităţile sovietice şi comuniste sunt imprescriptibile. De aceea, Republica Moldova are astăzi imperioasă nevoie de a convoca, în baza materialelor de arhivă şi a mărturiilor supravieţuitorilor, un proces juridic al comunismului, în care să fie stabilite victimele, proporţia actului de genocid, responsabilităţile aparatului represiv, vinovăţiile personale ale executanţilor, mărimea pagubelor materiale publice şi private etc., etc.

     Fracţiunea Partidului Liberal consideră că doar după consumarea procesului comunismului şi condamnarea crimelor ocupaţiei sovietice, precum şi după asumarea de către Federaţia Rusă, succesorul de drept al URSS, a adevărului istoric şi a responsabilităţilor ce i se incumbă, această pagină din istoria noastră poate fi întoarsă definitiv.

     În această zi de adâncă simţire naţională şi de amintire veşnică pentru înaintaşii noştri, să le spunem celor care au viitorul înainte că cei care au plătit cu sacrificiul suprem sunt parte a fiinţei noastre şi participă, din veşnicie, la acest viitor. Amintirea lor este eternă în istoria neamului românesc.

    Chişinău, 28 iunie 2012

    Declaraţia a fost rostită la şedinţa plenară a Parlamentului din 28 iunie 2012. 

       

           

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com