• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Proiectul PL votat: Parlamentul a luat "cașcavalul” de la judecătorii economici

    Proiectul PL votat: Parlamentul a luat "cașcavalul” de la judecătorii economici

    17.02.2012  

    Judecătoriile economice vor fi transformate în judecătorii comerciale, iar litigiile economice vor fi examinate în instanțele de fond, a decis Parlamentul vineri, 17 februarie. În acest sens au fost propuse două proiecte de lege, unul de un grup de deputați liberali, iar altul de Guvern. Proiectele au fost votate în prima lectură, iar la cea de-a doua lectură, urmează a fi comasate.

    Proiectul grupului deputaților liberali a fost prezentat de liderul formațiunii, Mihai Ghimpu. ,,Acest proiect de lege vine ca urmare a deciziei Curții Constituțioanale care a declarat neconstituțională lichidarea instanțelor economice. Proiectul prevede ca unele competențe ale judecătorilor care activează în instanțele economice să fie transferate judecătorilor din instanțele de fond. Prin acest proiect de lege vom lua de la judecătorii economici ,,cașcavalul” în românește și ,,treuca” în moldovenește”, a declarat Mihai Ghimpu. Liderul PL a sugerat că magistrații de la instanțele economice ar fi cei mai corupți și că ar fi prejudiciat cel mai mult bugetul statului.
     
    Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Justiției, judecătoriile economice vor fi transformate în judecătorii comerciale. Acestea vor examina doar trei tipuri de litigii: ce țin de reorganizarea întreprinderilor și companiilor, de deciziile luate de arbitrajele comerciale și, respectiv, ce țin de eliberarea tilturilor executorii pentru hotărârile luate de arbitrajele comerciale.
     
    Proiectele de lege au fost votate separat. Însă, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Victor Popa a atras atenția că aceste două proiecte de lege sunt similare, de aceea la lectura a doua, vor fi comasate. Președintele Parlamentului, Marian Lupu a solicitat că până săptămâna viitoare să fie pregătite materialele necesare pentru aceste proiecte să fie votate în lectura finală.
     
    ARENA reamintește magistraţii de la Curtea Constituțională au decis la 9 februarie, neconstituțională Legea privind lichidarea instanţelor economice. Decizia a fost luată în lipsa președintelui CC, Alexandru Tănase, care a fost recuzat la solicitarea a unui grup de deputaţi comunişti, autori ai sesizării.
     
    www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com