• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Deputatul Valeriu Munteanu: PL este o platformă prin care pot să ajut cetăţenii

    (interviu) Deputatul Valeriu Munteanu: PL este o platformă prin care pot să ajut cetăţenii

    14.11.2011  

    Este un familist dedicat, chiar dacă tot timpul și-l petrece la serviciu. Practic nu are weekend-uri, în care se poate odihni cu familia, dar cu toate astea soția și cei doi copii ai săi (cel de-al treilea urmează să vină pe lume) îi sunt mereu alături. Chiar și în timpul interviului, a fost solicitat să semneze câteva acte și a fost telefonat de două ori. Protagonistul ediției de astăzi a rubricii ”O zi din viața politicienilor” este deputatul fracțiunii PL, Valeriu Munteanu. Domnul Munteanu a răspuns foarte deschis la toate întrebările reporterului, fără a ezita. Când am atins subiectul familiei, el a vorbit cu o dragoste delicată despre fiecare membru în parte. Ne-a dezvăluit că ține foarte mult la familia sa și asta îl ajută enorm în munca pe care o prestează. Despre ziua de muncă a unui deputat, precum și despre regretele sale citiți în interviul ce urmează.

    Cum arată o zi din viața politicianului Valeriu Munteanu?

    Valeriu Munteanu: O zi din viața unui deputat nu se deosebește cu nimic de ziua celorlalți oameni. Probabil la unii începe mai târziu, dar la mine ziua începe la 5:30.  La ora 6:15 luăm micul dejun cu soția și copiii, după care îi ducem la grădiniță. În zilele în care avem ședințe de Parlament, la 6:30 sau la 7:00 deja sunt la serviciu, după care avem multe ședințe, proiecte de legi, activitate la partid. Dacă o zi de muncă a unui alt cetățean se încheie de obicei la ora 5 sau 6, la noi poate să dureze și până după miezul nopții. Niciodată însă nu am cuantificat, cât timp dedic zilnic muncii pe care o am, pentru că îmi face mare plăcere.

    Ce împiedimente aveți în activitatea Dvs?

    Valeriu Munteanu: Discutam și cu alți colegi din alte fracțiuni, la ei este mai complicat. Însă la noi, ceea ce fac și ceea ce spun coincide cu ceea ce și-a propus Partidul Liberal. Aici nu am nicio piedică și asta îmi face plăcere. Să știți că nu toți deputații din Republica Moldova fac și spun ceea ce cred în suflet. Eu pot să spun sincer că noi de la PL spunem și facem ceea ce credem.

    Spuneți-ne care sunt 3 regrete pe care le are politicianul Valeriu Munteanu?

    Valeriu Munteanu: Sunt prea tânăr ca să cuantific și să număr regretele, pe care le am. Deocamdată nu știu dacă aș avea regrete în plan politic sau personal. Politic: am fost primar, deputat, secretar al PL, am o muncă ce îmi place foarte mult. În plan personal, sunt căsătorit, am doi copii, mai aștept unul.

    Ce aspecte ați dori să schimbați în caracterul Dvs?

    Valeriu Munteanu: E o perfomanță mare când omul reușește să-și vadă propriile defecte și cu atât mai mult când el reușește să le depășească. Probabil că sunt uneori prea impulsiv și prea insistent. Însă uneori aceste calități în politică îmi sunt de ajutor.

    Care a fost motivația lui Valeriu Munteanu de a veni în politică?

    Valeriu Munteanu: Motivația mea a fost una simplă. Cred că e o chestie lăuntrică, fiind că mi-au plăcut procesele sociale, am fost implicat și conectat la tot ce este în jurul meu. Din clasa I pînă în clasa XII am fost șef de clasă, apoi lider de Ligă la facultate, după care Președinte al unei Asociații Obștești și primar, iar mai recent deputat.

    De ce ați ales să vă implicați anume în activitatea Partidului Liberal?

    Valeriu Munteanu: Este un lucru evident pentru mine. Acest partid corespunde în totalitate principiilor și așteptărilor mele, pentru că este o platformă prin care pot să ajut cetățenii. Mai apoi sunt și valorile, identitatea noastră națională și neamul românesc. Chiar dacă toate aceste valori le împărtășesc doar o mică parte din societate, eu sunt sigur că ele sunt perene, iar numărul susținătorilor noștri va crește din an în an.


    Ce considerați că îi lipsește politicianului Valeriu Munteanu pentru a-și îndeplini bine funcția?

    Valeriu Munteanu: Oooo, mamă… haideți să văd. Probabil unicul lucru pe care mi l-aș putea imputa este imperfecțiunea mea la cunoașterea limbilor străine. Mă refer la cunoașterea limbilor engleză și franceză, limbi de importanță internațională. Dar sper să rezolv și aceste inconveniențe.

    Cum reușiți să îmbinați viața politică și cea de familist?

    Valeriu Munteanu: Foarte bine, deoarece am o soție extraordinară și copii nemaipomeniți. Avem o familie mare, deoarece suntem doi frați și părinții. Dar dacă e să vorbesc despre familia mea mai mică, atunci o mare parte din tot ceea ce fac le datorez lor, deoarece ei îmi oferă căldură și siguranță. Ei îmi permit să mă ocup cu treburile de la serviciu și niciodată nu și-au făcut probleme la ce oră plec și la ce oră vin. Chiar nu am avut probleme referitor la timpul pe care îl dedic serviciului și trebuie să recunosc, că în ultimii ani pot să număr pe degete sâmbetele și duminicile pe care le-am petrecut alături de familie. Cu toate acestea ei au fost alături de mine și vreau să vă spun că asta ajută foarte mult. Nu poate să reușească un politician în carieră, dacă nu are liniște în familie.

    Să discutăm despre situația politică de moment. Considerați că sunt șanse reale de a avea un Președinte la 18 noiembrie?

    Valeriu Munteanu: Pot să vă spun că sunt premise serioase pentru a considera că aceste alegeri vor avea loc, vor avea o finalitate și vom avea un Președinte al Republicii Moldova. Este îmbucurător pasul pe care l-au făcut cei 3 comuniști, sper cu ajutorul lor, dar și cu cel al altor colegi să alegem Președintele.

    Cum comentați acuzațiile de trădare a PCRM-ului adresate celor 3 foști colegi?

    Valeriu Munteanu: Comuniștii trebuie cumva să-și justifice propria ineficiență și situația totalitară pe care o au în partid. Nu cred că în politică trebuie să folosim trădarea în sensul propriu al acestui cuvânt. În politică deseori au fost grupuri, care s-au despărțit după ce interesele lor nu au mai coincis. Plecarea lui Dodon nu a afectat atât de mult PCRM, pe cât cea a doamnei Zinaida Greceanîi, care era candidatul perfect al PCRM la funcția de Președinte al țării.

    Anterior, Mihai Godea anunța că el ar fi găsit trei deputați comuniști, care sunt gata să voteze pentru un Președinte al Alianței. Credeți că el ar fi convins pe cei trei să părăsească fracțiunea?

    Valeriu Munteanu: Eu cred că este o coincidență. Cei trei care au plecat au zis că vor mai fi și alte persoane care vor pleca, dar pentru a crea o fracțiune parlamentară au nevoie de cel puțin 4 deputați. De fapt nu era niciun secret despre discuțiile, care se purtau în sânul PCRM despre plecările celor 3 deputați, până la urmă dl Godea fie cunoștea despre acest lucru, fie l-a intuit.

    Era speculat faptul că PL ar fi stimulat prin subvenții din partea vicespeakerului Vlad Plahotniuc, de aceea poziția PL-ului ar fi prietenoasă față de PD. Care este atitudinea PL față de PD?

    Valeriu Munteanu: Acest lucru posibil să fi fost creat prin laboratoarele de idei ale vreunui partid din AIE. S-a creat așa o imagine că cineva este rău, cineva este geneza tuturor relelor, dar cineva sunt blânzi și frumoși. Este bine cunoscută poziția dlui Ghimpu care a zis: bine, dar hai să spunem că cineva este cel mai rău și să aruncăm cu noroi în Partidul Liberal. Este o inepție totală, pe care am demonstrat-o și o vom demonstra în continuare. Suntem colegi de Alianță și cu PD, și cu PLDM, dar nu acceptăm derapaje din partea nici unuia. Atunci când cineva derapează, noi nu vom tolera. Însă, în situația când am simțit că este o apropiere dintre PLDM și PCRM, noi am reacționat. La fel, precum și atunci când am observat anumite interese economice ale PD și ei nu au vrut să renunțe la acele monopoluri.

    V-ați exprimat foarte clar poziția față de PCRM. În același timp unii deputați comuniști au lăudat PL că este unica componentă a Alianței, care păstrează prevederile Acordului, însă aceasta se datorează faptului că PL este cea mai slabă componentă a AIE. Cum comentați acest fapt?

    Valeriu Munteanu: Nu aș vrea să fac o analiză a Alianței, dar aș vrea să spun că nu există fracțiuni mari și mici. Ca și fracțiune avem aceleași drepturi ca și toate celelalte fracțiuni. Este adevărat caracterul intransigent a dlui Ghimpu de care a dat dovadă atâta timp cât este în politică, că nu poate să lase indiferent pe nimeni. Noi întotdeauna am respectat buchia acordului de constituire a AIE. Altceva este că au existat ezitări din diferite părți ale colectivului, dar sper că acele timpuri au fost depășite.

    Membrii AIE au declarat că știau despre pasul lui Dodon din timp. Spuneți-ne ce va urma?

    Valeriu Munteanu: Acest lucru era evident, în contextul disensiunilor care erau în PCRM și criticile pe care și le-au adus dizidenții. Sperăm foarte mult ca deznodământul să fie unul cu Happy End și Love Story, să alegem Președintele R. Moldova și să mergem înainte. Vreau să atenționez că cele mai importante reforme nu au fost înfăptuite din motiv că nu am putut alege un Președinte.

    Valeriu Munteanu a mai ținut să menționeze că funcția de deputat este una dintre cele mai importante și responsabile funcții din țară. De aceea a transmis cititorilor potralului Politik.md că prin munca sa vrea să asigure un produs legislativ de calitate.

    Echipa redacțională a Politik-ului îi urează mult succes Dlui Munteanu. Îi dorim multă sănătate viitorului micuț Munteanu și sperăm că deputatul Valeriu Munteanu să fie un tătic norocos cu rezultate mult scontate și legi cât mai favorabile cetățenilor R. Moldova.

    www.politik.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com