• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu este sceptic că va fi ales Preşedintele Republicii Moldova

    Mihai Ghimpu este sceptic că va fi ales Preşedintele Republicii Moldova

    24.10.2011  

    „Nu cred că va fi ales preşedintele. Sunt o sumedenie de nuanţe şi aceasta înseamnă alegeri anticipate”, a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în emisiunea „Viaţa publică” la Radio Naţional, transmite Info-Prim Neo.

    Mihai Ghimpu a spus că nici din alegeri anticipate nu va fi folos, din moment ce nu a fost modificat articolul 78 din Constituţie, care se referă la modalitatea de alegere a preşedintelui. „Facem alegeri anticipate, venim şi articolul 78 este în redacţia cea vechie şi iarăşi nicio parte nu are 61 de voturi. Ce am rezolvat noi? Era bine să rezolvăm problema Constituţiei”, a spus liberalul.

    Chiar dacă este sceptic că şeful statului ar putea fi ales de actuala legislatură, Mihai Ghimpu spune că persoana înaintată la această funcţie trebuie să facă parte din partidele care şi-au asumat răspunderea în faţa cetăţenilor ţării, adică din Alianţa pentru Integrare Europeană.

    „Noi ne-am asumat actul guvernării. Şi adică cum: noi răspundem în faţa oamenilor, noi facem reforme, iar cineva trebuie să stea acolo pentru că aşa vrea cineva. Preşedintele trebuie să fie din partea acestor trei partide care şi-au asumat răspunderea. Un preşedintele, aşa cum vrea Voronin, apolitic sunt aberaţii”, a declarat Mihai Ghimpu.

    Potrivit liderului PL, un preşedinte apolitic este o idee utopică. „ Îl pui în funcţie şi de acum te trezeşti că el vrea partid, putere şi mai mare. Această funcţie trebuie să fie a celor care şi-au adoptat un program, şi-au luat răspunderea în faţa cetăţenilor”, a insistat Mihai Ghimpu.

    Despre remanierile în Guvern, anunţate de premierul Vlad Filat, Mihai Ghimpu a spus că nu le vede sensul dacă peste patru luni de zile oricum vor fi alegeri anticipate. Liderul PL s-a referit şi la solicitarea lui Vlad Filat de demitere a procurorului general, preşedintelui CNPF şi directorului SIS, spunând că ar fi fost corect ca liderul PLDM discuta problema mai întâi în alianţă, după care în public. „Reformele, schimbările, lupta cu corupţia nu se fac prin declaraţii. Se face altfel, concret, cu creionul în mână, cu hârtia şi cu oamenii prezenţi, se discută. Atunci lucrurile o să se mişte”, a spus liderul PL.

    Mihai Ghimpu a conchis că lucrurile se înrăutăţesc în Moldova deoarece nu există comunicare directă între liderii AIE, ci prin intermediul presei.

    Pe 18 noiembrie Parlamentul va alege preşedintele ţării. Deocamdată candidatul AIE, potrivit Acordului de constituire a alianţei, este Marian Lupu, care însă a declarat de mai multe ori că nu se ţine de această funcţie. Partidul Comuniştilor a spus că este gata să discute o candidatură apolitică, dar nu a dat nume. 

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com