• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Proiectul noii Constituţii urmează a fi examinat în Parlament

    Proiectul noii Constituţii urmează a fi examinat în Parlament

    03.10.2011  

    Liberalii cer examinarea în regim de urgenţă a proiectului noii Constituţii a Moldovei, dar şi procedura de adoptare a acesteia. Cele două documente ale PL au fost înregistrate la Parlament şi figurează pe lista subiectelor prioritare, care urmează a fi dezbătute de deputaţi. Unul dintre ele prevede adoptarea legii supreme în trei lecturi.

    Liberalii Victor Popa şi Mihai Ghimpu propun ca procedura de adoptare a legii supreme să aibă loc în câteva etape. Prima este avizarea, urmată de expertizare. La următoarea etapă, proiectul ar trebuie să fie dezbătut public cu societatea civilă. Ulterior, proiectul va fi examinat în Parlament şi propus spre votare în două lecturi. Etapa finală prevede votarea în cea de-a treia lectură, prin referendum. În prezent, actuala Constituţie prevede modificarea legii supreme doar de Parlament.

    În acelaşi context, liberalii insistă şi pe adoptarea unei noi Constituţii. Proiectul noii legi supreme a fost înregistrat la Parlament şi urmează să fie examinat în comisiile permanente, apoi în plen. Documentul prevede revenirea la forma de guvernare semi-prezidenţială, alegerea şefului statului direct de popor şi limba oficială - româna.

    www.publika.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com