• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă: Lupta pentru afirmarea limbii române continuă

    Dorin Chirtoacă: Lupta pentru afirmarea limbii române continuă

    31.08.2011  
    Stimaţi locuitori ai municipiului Chişinău!

    În această zi, acum 22 de ani,  am revenit la adevăr. Acum 22 de ani alfabetul latin şi limba română, părţi componente esenţiale ale idealului nostru naţional, ale identităţii şi ale dăinuirii noastre, au devenit, prin lege, oficiale în Republica Moldova.

    Revenirea la valorile spirituale ale neamului nostru a fost un deziderat, la care au râvnit pe parcursul a zeci de ani locuitorii acestui meleag.  La 31 august 1989, ca urmare şi a primei Mari Adunări Naţionale din 27 august 1989, visul a devenit realitate. Atunci regimul comunist a fost zdruncinat din temelii şi a început procesul schimbărilor democratice în Republica Moldova.

    Pentru acest ideal au luptat, inclusiv cu preţul vieţii, zeci, sute şi mii de oameni. Datoria noastră şi a generaţiilor viitoare este de a aduce un omagiu continuu celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră. În memoria noastră vor rămâne vii pentru totdeauna numele luptătorilor pentru idealul nostru naţional: Ion şi Doina Aldea- Teodorovici, Grigore Vieru, Nicolae Costin, Gheorghe Ghimpu, Ion Dumeniuc, Lidia Istrati, Ion Vatamanu precum şi ale tuturor celorlalţi care au pus întotdeauna interesul naţional mai presus de interesul personal.

    Sărbătoarea de astăzi este meritul acestor oameni, dar reaşezarea lucrurilor la locul lor este un proces de durată care necesită implicarea întregii societăţi. A ne vorbi corect limba oficială este o datorie  de onoare a fiecăruia dintre noi, indiferent de originea etnică.

    Lupta pentru afirmarea limbii române continuă şi acum, la două decenii de la declararea ei drept limbă de stat, copiii din stânga Nistrului parcurg zeci de kilometri în fiecare zi, numai ca să studieze în limba română. Este un  exemplu demn de urmat.

    Aspiraţiile pentru limba română şi alfabetul latin continuă prin dorinţa de integrare europeană, obiectiv asumat în mod clar de noi toţi. Realizarea acestui obiectiv va însemna şi împlinirea idealului nostru naţional.
    Cu respect,

    Dorin Chirtoacă,

    Primar general al municipiului Chişinău

    www.chisinau.md
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com