• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Există o soluţie privind alegerea preşedintelui, care să-i împace pe toţi

    Mihai Ghimpu: Există o soluţie privind alegerea preşedintelui, care să-i împace pe toţi

    23.08.2011  

    Liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu admite că candidatura lui Marian Lupu la funcția de președinte al Republicii Moldova ar putea fi schimbată, numai dacă se va ajunge la un consens în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. Liderul liberal afirmă că a identificat o soluție privind mandatul președintelui țării, ,,care să-i împace pe toți”.

    Mihai Ghimpu a declarat în cadrul unei conferințe de presă de luni, 22 august, că va veni cu anumite precizări după ce această soluție va fi discutată în cadrul alianței. ,,Eu vreau să nu ne mai jucăm de-a democrația, să punem punct tuturor dorințelor și să ne apucăm de lucru”, a spus Mihai Ghimpu, îndemnându-i pe liderii din AIE să se abțină de la declarații și să se așeze la masa de dialog.

    În context, Mihai Ghimpu a dat asigurări că AIE există și este funcțională. În ceea ce privește problema alegerii președintelui Republicii Moldova, liderul PL a subliniat că există acordul alianței, care prevede funcții pentru cei trei lideri ai alianței. „Şi Ghimpu şi Filat şi Lupu figurează la funcţia de preşedinte al Parlamentului, premier şi preşedinte al ţării, iar orice joc în afara acordului, ar distruge alianța”, a subliniat liderul PL.

    Mihai Ghimpu a mai spus că nu vede altă candidatură la funcția de președinte din afara alianței, deoarece ar complica lucrurile. ,,Vedeți noi partide politice, cu mandate parlamentare și cum scârțâie această alianță, mai vreți încă altă candidatură să vină la această echipă, lăsați poveștile”, a spus Mihai Ghimpu. Liderul liberal exclude orice posibilitate ca pentru funcția de președinte a Republicii Moldova să candideze o persoană apolitică, doar ,,dacă va cădea de sus de la Dumnezeu”.

    Mihai Ghimpu nu s-a arătat sigur dacă președintele Republicii Moldova va fi ales cu 61 de mandate în această toamnă, așa cum declara anterior premierul și liderul PLDM, Vlad Filat. Însă, a subliniat că în cazul în care liberal-democrații vor face alianță cu comuniștii, PL este gata să treacă în opoziție, dar ,,noi nu trebuie să compromitem democrația”, a conchis președintele PL.


    Anastasia Rotaru, www.arena.md

    ........................................................


    „Alianţa pentru Integrare Europeană e beton, cu unele fisuri, dar e funcţională. Cearta între doi îndrăgostiţi se termină, atunci când ei se îmbăţişează. Aşa şi noi, trebuie să ne aşezăm la masa de negocieri şi vom găsi soluţii”. Este declaraţia liderului PL, Mihai Ghimpu, făcută pe marginea soluţiilor privind alegerea şefului statului.

    „Alianţa nu a fost constituită pentru Ghimpu, Lupu sau Filat, ci pentru cetăţeni, care ne-au oferit voturile”, a declarat Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă.

    Mihai Ghimpu a precizat că există mai multe soluţii de alegere a preşedintelui ţării, chiar dacă nu vor fi găsite voturi din partea opoziţiei.

    „Putem avea preşedinte cu votul comuniştilor. Poate câţiva din ei s-au săturat de stabilitate. Dacă nu, atunci îl putem alege în baza unei legi, în cazul în care Curtea Constituţională ne dă aviz pozitiv. Sau prin modificarea Constituţiei”, a spus Ghimpu.

    Totodată, acesta a subliniat că PL nu va susţine o candidatură apolitică pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova. „PL va vota pentru candidatura la care s-a ajuns prin consensul partidelor AIE”, a spus liberalul.

    De asemenea, Ghimpu a exclus o alianţă între PLDM şi PCRM, dar în cazul în care s-ar întâmpla, liderul PL a declarat că formaţiunea sa este gata de opoziţie.

    Mihai Ghimpu a organizat conferinţa de presă, după ce s-a întors din concediu.

    www.jurnal.md

    .............................................................................


    Partidul Liberal îl va susţine pe Vlad Filat la funcţia de preţedinte, dacă aşa va decide Alianţa, dar nu va accepta o candidatură de compromis din exterior. Proaspăt întors din vacanţă, liberalul Mihai Ghimpu a organizat astăzi o conferinţă. El s-a arătat convins că Alianţa este beton şi, deşi are nişte fisuri, aceasta va trăi. Liderul PL a mai spus că nu crede că PLDM se va alia cu PCRM, iar dacă aceasta se va întâmpla, liberalii vor trece în opoziţie: "programul pe polita si partidul in opozitie si peste trei ani va asigur ca vom veni in Parlament si vom duce schimbarea pana la sfarsit. Nu uitati ca schimbarea in bine de la PL vine”.

    Totodata, Mihai Ghimpu admite revizuirea acordului si ar accepta candidatura lui Vlad Filat la functia de premier, daca asta se va decide in Alianta.

     
    Ghimpu s-a aratat sigur ca presedintele poate fi ales in cadrul Aliantei daca vor  dori toate cele trei partide. In opinia sa, exista mai multe modalitati, printre care ruperea catorva voturi de la comunisti, sau adoptarea unei legi ce ar reduce numarul de voturi necesare, in cazul unui aviz de la Curtea Constitutionala si modificarea Constitutiei prin referendum. Ghimpu, insa, exclude o candidatura apolitica din exterior.


    Vlad Filat si Marian Lupu nu au comentat declaratiile lui Mihai Ghimpu. Liberalul a dat asigurari ca populatia se va convinge ca Alianta exista cand ii vor vedea pe cei trei lideri impreuna de Ziua Independentei. Dupa aceasta, PL va convoca sedinta Consiliului Aliantei.


    www.protv.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com