• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Tineretul liberal:„Istoria nu se împarte în euro standarde"

    Tineretul liberal:„Istoria nu se împarte în euro standarde"

    18.08.2011  

    ,,Istoria nu se împarte în euro standarde” – acesta este mesajul pe care l-au transmis tinerii din Partidul Liberal (PL) în cadrul unui flash-mob, organizat joi, 18 august în Parcul ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”. Tinerii liberali și-au exprimat nemulțumirea față intențiile Ministerului Educației de a unifica disciplinele Istoria Românilor cu cea Universală într-o singură disciplina de studii.

    Tinerii liberali au organizat o scenetă care reflecta modalitatea în care autoritățile de la Chișinău au decis să comaseze istoria românilor cu cea universală. Astfel, tinerii au fost deghizați în mai multe personaje istorice. La citirea numelor, ca Vlad Țepeș, Decebal, Alexandru Ioan-Cuza - personajele care au stat la baza creării statului român, acestea au fost excluse din istorie. ,,În acest fel se limitează accesul elevilor la informații importante”, a subliniat Ianoș Cușnir, membru al Organizației de Tineret a PL.

    ,,Decizia a fost luată pripit și prematur, noi încă nu avem acea stabilitate politică de a face reforme. Uniunea Europeană ne-a recomndat, dar nu ne-a impus. Elevii trebuie să învețe atât istoria românilor, cât și cea universală, însă cea națională într-un procentaj mai mare”, a spus Diana Cujba, membră a Organizației de Tineret a PL.

    Părerile trecătorilor care au urmărit flash-mobul organizat de tinerii liberali au fost împărțite. ,,Această acțiune este un început de protest național, categoric istoria românilor trebuie predată separat de cea universală”, a spus un trecător. Pe de altă parte,  o femeie originară din Ucraina a declarat pentru ARENA că este de acord cu acțiunile Ministerului Educației. ,,Nu ar trebui să existe separarea istoriilor, iar elevii trebuie să învețe doar o singură istorie”, a spus femeia.

    Tinerii liberali au declarat că intenționează să mai organizeze astfel de acțiuni, dacă autoritățile nu își vor schimba decizia.

    ARENA reamintește că ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a declarat anterior că în cursul de istorie predat în școlile din republică se va regăsi ca și până acum Istoria românilor și Istoria statului Republica Moldova. Potrivit oficialului, curriculum școlar, la nivel gimnazial sau liceal, la disciplina Istoria prevede un raport de predare de: 50 % spațiul universal, 45 %  spațiul românesc, 5 % spațiul local.

    Anastasia Rotaru, www.arena.md

    ****************************************************

    „Istoria nu se împarte în euro standarde”. Acesta este mesajul tineretului liberal, care a organizat astăzi, 18 august, un flash mob contra cumulării disciplinei "Istoria românilor" şi "Istoria universală" într-un singur obiect.

    "Noi considerăm că „Istoria românilor” este istoria noastră. Dacă Republica Moldova se va integra în Uniunea Europeană, Ministerul Educației ar trebuie să preia acele mecanisme pe care le are Europa. Mai întâi de toate, în clasele primare trebuie studiată istoria noastră și a neamului nostru, iar cei care doresc să studieze mai profund istoria universală nu le rămâne altceva decât să-și aleagă Facultatea de istorie”, a declarat Ianoș Cușnir, președintele Organizației teritoriale a PL din sectorul Rîșcani, mun. Chișinău.

    UNIMEDIA amintește că începând cu acest an de studii, elevii din instituțiile preuniversitare vor studia un singur obiect  - Istoria, și nu două cum era până acum. Asta pentru că Ministerul Educației a decis cumularea curriculumului de la disciplina Istoria românilor și cea universală.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com