• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dezvăluirile lui Mihai Ghimpu în scandalul cazinourilor

    Dezvăluirile lui Mihai Ghimpu în scandalul cazinourilor

    20.07.2011  

    Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, îl acuză pe preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM, că ar fi falsificat cifrele din Legea privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, cunoscută ca Legea cazinourilor. Miercuri, la o conferinţă de presă, Mihai Ghimpu i-a sugerat lui Veaceslav Ioniţă să-şi dea demisia din funcţia deţinută şi să-şi depună şi mandatul de deputat, transmite Info-Prim Neo.

    Potrivit lui Mihai Ghimpu, modificările în lectură finală la aşa-zisa lege a cazinourilor au fost votate, în iulie 2010, de către 55 de deputaţi. Deja după procedura de votare, deputatul neafiliat Veacesalv Untilă a ieşit în faţa Parlamentului şi a propus ca în proiect să fie inclus amendamentul privind reducerea în jumătate a taxei pentru o masă de cazinou, de la 360 la 180 de mii de lei. Mihai Ghimpu susţine că legea nu permitea includerea amendamentului în cauză, întrucât proiectul fusese deja aprobat în lectură finală. Totuşi, după şedinţa Parlamentului, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă a făcut aceste modificări în documente.

    Preşedintele PL mai spune că, după ce amendamentul a fost inclus, iar cifrele au fost schimbate, a cerut, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului în acea perioadă, ca Veaceslav Ioniţă să vină cu explicaţii. Ultimul a raportat însă doar în faţa Guvernului, nu şi a preşedintelui Parlamentului. „De ce Ioniţă nu a prezentat raport preşedintelui Parlamentului? Iată aceasta demonstrează că Ioniţă conştient a mers la schimbarea cifrelor din 360 de mii în 180 de mii, fapt care a adus prejudiciu bugetului de circa 6 milioane de lei”, a declarat Mihai Ghimpu la conferinţa de presă de miercuri.

    Preşedintele PL a mai spus că deputaţii comunişti au fost primii care l-au acuzat de prejudiciul adus statului. Însă, după ce au aflat că nu este vinovat, au luat apă în gură. Mihai Ghimpu a făcut aluzie că PLDM este în relaţii bune cu PCRM, de aceea comuniştii nu vor acţiona împotriva unui deputat liberal-democrat.

    „Ioniţă trebuie să-şi dea demisia din comisie. Dacă îţi permiţi să falsifici, nu poţi fi preşedinte şi, cu atât mai mult, nu poţi fi deputat. Înseamnă că trebui să depună şi mandatul de deputat şi în locul lui să vină un deputat cinstit şi corect. Iată aşa stau lucrurile”, a declarat Mihai Ghimpu.

    Preşedintele PL a mai pus că nu a făcut publice acest informaţii mai devreme, deoarece a aflat despre ele în septembrie, în toiul campaniei electorale pentru alegerile din 28 noiembrie. Procuratura va decide cum au fost împărţiţi banii şi cine este vinovat pentru prejudiciul adus statului, a conchis liderul PL.

    Taxă redusă a fost menţinută până în luna februarie anul curent, când deputaţii au votat pentru revenirea la taxa iniţială de 360 de mii.

    www.info-prim.md

    Mihai Ghimpu cere demisia lui Ioniţă; Comuniştii au luat harbuzul în gură


    Liderul PL, Mihai Ghimpu, cere ca deputatului liberal-democrat, Veaceslav Ioniţă, să demisioneze din funcţia de preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe şi să renunţe la mandatul de deputat.

    „Să-şi dea demisia dacă şi-a permis să falsifice un document. Este foarte riscant. Nu te temi, înseamnă că nu poţi fi deputat. Cetățenii nu te-au votat să falsifici documentele”, a declarat Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă, în care a dezvăluit detalii privind eroarea care s-a strecurat în legea cazionurilor.

    Potrivit lui Ghimpu, amendamentul privind modificarea cifrelor din 360 de mii în 180 de mii a fost propus de deputatul Veaceslav Untilă deja după ce legea a fost votată în Parlament în a doua lectură. Ghimpu susţine că toate acestea demonstrează ca Ioniţă conştient a mers la schimbarea cifrelor, ceea ce a adus prejudiciu bugetului de aproape 6 milioane. „Au crezut, dar poate şi intenţionat au făcut asta, pentrut că eram în preajma alegerilor locale, că va rămâne vinovat Mihai Ghimpu ca preşedinte, pentru că a semnat o lege”, a remarcat liderul PL.

    Totodată, Mihai Ghimpu a declarat că în luna februarie comuniştii au făcut gălăgie mare pe seama acestei legi, dar au încetat când au aflat că Ghimpu nu are vină. „Când s-au convins că vina nu e a lui Ghimpu, ci a lui Ioniţă, au luat harbuzul în gură. Înseamnă că lucrează în unison”, a spus liberalul.

    „Poate greşeala mea a fost că am semnat. Dar am pus semnătura după ce persoanele care verifică dacă legea corespunde cu votul Parlamentului şi-au pus semnătura. Trebuia să nu am încredere în 9 persoane subalterne sau cum?”, a mai precizat Ghimpu.

    Proiectul de lege aprobat în Parlament se referea la activitatea cazinourilor din Republica Moldova şi ar fi trebuit să prevadă o taxă anuală de 360 de mii de lei pentru fiecare masă de joc, dar în loc de această sumă, în text a fost indicată o sumă de două ori mai mică, de 180 de mii de lei.

    www.jurnal.md

    Mihai Ghimpu cere demisia lui Veaceslav Ioniță


    Liderul Partidului Liberal (PL) solicită președintelui Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, Veceaslav Ioniță să-și dea demisia și să-și depună mandatul de deputat, pentru că a falsificat legea cu privire la cazinouri. În opinia președintelui liberal, ,,Veaceslav Ioniță a mers conștient la schimbarea cifrelor de la 360 mii lei la 180 mii lei”.


    Mihai Ghimpu a prezentat în cadrul unei conferințe de presă de miercuri, 20 iulie, stenograma de la ședința Parlamentului când a fost votată Legea cu privire la cazinouri. Potrivit stenogramei, amendamentul înaintat de deputatul de atunci Veceaslav Untilă a fost inclus abia după după ce legea a fost votată.


    ,,După ce a fost votată legea, Ioniță nu trebuia să admită includerea amendamentului, dar din contra președintele Comisiei a cerut să fie dat citire și să fie inclus în lege. Înseamnă că Ioniță de atunci era gata de falsificarea legii”, a spus Mihai Ghimpu.
    Liderul PL susține că el nu poartă nici o vină, pentru că în calitatea sa de președinte al Parlamentului nu are obligația de a citi în întregime legile, iar înainte de a ajunge pe masa sa a fost semnată de 9 consultanți din Aparatul Parlamentului. Doar unul din ei a depistat greșeala și i-a raportat lui Mihai Ghimpu.


    La rândul său, Mihai Ghimpu i-a cerut în scris explicații lui Veaceslav Ioniță, însă acesta i-a raportat prim-ministrului, Vlad Filat, că ,,amendamentul promulgat este în unison cu politica Guvernului”.


    Totodată, președintele liberal declară că în falsificarea legii cazinourilor sunt implicați și comuniștii. ,,Cînd comuniștii s-au convins că legea a fost falsificată, au luat harbuzul în gură, pentru că ei au lucrat în unison cu liberal-democrații. Iată și motivul pentru care nu pot alege președintele Comisiei de anchetă”, a spus Mihai Ghimpu.


    ARENA relevă că în 2010, un amendament la legea cu privire la cazinouri, care micşora taxa pentru o masă de joc de la 360 mii lei la 180 de mii de lei, respins de Parlament, a fost promulgat de preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu. Greşeala a fost sesizată de Guvern, care a contestat actul la Curtea Constituţională. Astfel, legea a ajuns din nou în Parlament în luna februarie, 2011.


    În urma votării amendamentului, Bugetul de Stat a fost prejudiciat cu 5,6 milioane de lei. La începutul lunii mai a fost creată o Comisie specială care urma să investigheze timp de două luni cine se face vinovat de promulgarea unui amendament respins de Legislativ, însă acum două zile membrii Comisiei au anunțat că vor face publice rezultatele anchetei abia în luna octombrie.

    Anastasia Rotaru, www.arena.md

    Mihai Ghimpu îi cere lui Veaceslav Ioniţă să-şi depună mandatul de deputat 


    Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a admis un amendament la Legea privind reglementarea activităţii de întreprinzător, capitolul taxele de întreţinere a meselor de joc în cazinouri, după ce Parlamentul a votat Legea în lectura a doua, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, liderul Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu.

    După cum relatează INFOTAG, Ghimpu susţine că acest fapt este demonstrat de stenograma şedinţei Parlamentului din 15 iulie 2010.

    „Legea a fost votată cu 55 de voturi în lectură finală. Apoi, deputatul Veaceslav Untilă a atenţionat preşedintele Comisiei că un amendament privind micşorarea taxei de întreţinere a mesei de joc de la 360 mii lei la 180 mii lei nu a fost introdus în Lege. Ioniţă i-a propus lui Untilă să citească la microfon amendamentul, astfel încît acesta să fie înscris în stenogramă”, a spus Ghimpu.

    Potrivit lui, Ioniţă a mers conştient la schimbarea cifrelor din 360 mii în 180 mii lei, fapt ce a prejudiciat Bugetul de Stat cu aproximativ 6 mil. lei.

    „Reiese că Ioniţă trebuie să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei, precum şi să-şi depună mandatul de deputat. În locul lui trebuie să vină un deputat cinstit în Parlament”, a opinat Ghimpu.

    El a menţionat că „greşeala a fost depistată de responsabila din Secţia redactare a Parlamentului, Tamara Esinencu”.

    „Ea a sesizat consultantul Comisiei economie, buget şi finanţe, însă Legea a ajuns fără rectificări pe masa speakerului cu semnătura unui şir de funcţionari din Parlament. Ioniţă a ascuns de mine faptul că Guvernul a cerut o investigaţie pe acest caz”, a menţionat Ghimpu.

    El susţine că a ştiut ce ceva timp despre infracţiunea lui Ioniţă, însă nu a putut să o facă publică pînă a depune depoziţii în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pe acest caz.

    „Comisia nu poate să dea un răspuns nici pînă azi. Comuniştii din comisie au luat harbuzul în gură şi lucrează în unison alături de liberal-democraţi”, consideră Ghimpu.

    www.infotag.md

    Veaceslav Ioniţă trebuie să-şi depună mandatul de deputat – Mihai Ghimpu


    Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că deputatul şi preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a încălcat legislaţia atunci cînd a admis un amendament la legea cazinourilor. Ghimpu susţine că amendamentul a fost propus de deputatul Veaceslav Untilă, după ce legea a fost votată în lectură finală. ”Cu 55 de voturi, legea cazinourilor a fost votată în lectura a doua, fără amendamentul lui Untilă. După votare, Untilă a apărut la microfon cu amendamentul. Ioniţă îl acceptă şi propune să fie citit textul pentru stenogramă. Pentru ce, dacă legea era deja votată?”, a întrebat retoric Ghimpu.

    Liderul liberal spune că falsul a fost depistat de către reprezentanta Secţiei de redactare a Parlamentului, Tamara Enciu. Astfel, fără a supune votului deputaţilor, Ioniţă a schimbat cifrele în loc de 360 mii de lei la 180 mii de lei. Ulterior, Guvernul a adresat şi un demers preşedintelui Parlamentului, prin care arată că au fost înlocuite cifrele. Ghimpu susţine că Ioniţă a mers conştient la schimbarea acestora şi trebuie să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe, dar şi să depună mandatul de deputat. ”Au crezut că va rămîne vinovat Mihai Ghimpu, care a promulgat legea. Cît scandal au făcut în februarie comuniştii din cauza aceste legi. Însă cînd s-au convins că nu e vinovat Ghimpu, dar Ioniţă, au luat harbuz în gură. Asta înseamnă că lucrează la unison”, a specificat liberalul.

    Totodată, liderul PL a refuzat să spună cui i-au revenit cei aproape 6 milioane de lei, spunînd doar: ”Nu am stat la uşă ca să văd care şi în ce torbă a pus”. Totodată, Ghimpu a afirmat că nu va sesiza organele de drept pe acest caz, lăsînd decizia pe seama parlamentarilor. Anul trecut, Parlamentul a respins un amendament la legea cazinourilor care prevedea micşorarea taxei pentru o masă de la 360 mii de lei la 180 mii de lei. Modificările însă au fost promulgate de preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu. În rezultat, bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 5,6 milioane de lei.

    www.noi.md

    Mihai Ghimpu: STENOGRAMA este dovada că Ioniţă a prejudiciat bugetul statului

    După ce a fost acuzat că a votat legea cu privire la cazinouri, în calitate de preşedinte al Parlamentului la acel moment, Mihai Ghimpu, a prezentat astăzi stenograma şedinţei parlamentului, potrivit căreia, vinovat de prejudicierea bugetului de stat se face preşedintele Comisiei parlamentare de Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă.

    Potrivit stenogramei şedinţei în care a fost votată în lectura a doua "Legea Cazinourilor", amendamentul cu privire la micşorarea taxei pentru o masă de joc de la 360 de mii de lei la 180 de mii de lei, a fost propus de către Veaceslav Untilă după ce legea fusese deja votată de către deputaţi, susţine Mihai Ghimpu.

    Ulterior, Ioniţă a explicat că amendamentul propus de Untilă ar fi fost votat de deputaţi, deşi stenograma arată că amendamentul nu a fost supus votului, explică Ghimpu.

    Mihai Ghimpu s-a arătat supărat şi pe dezbaterile televizate care au loc la acest subiect. "Aseară la emisiunea Fabrika de la Publika TV s-a discutat acest subiect, toţi au dat vina pe mine. Eu n-o să mai merg la Publika. E clar. Avem presă liberă doar pentru proprietari".

    "Ioniţă trebuie să-şi dea demisia din funcţia de Preşedinte a  Comisiei. Să renunţe şi la mandatul de deputat, poporul nu l-a votat ca să fure bugetul statului", a adăugat Mihai Ghimpu.

    Întrebat despre situaţia din Ialoveni, unde un consilier comunist a susţinut candidatura PL la funcţia de preşedinte a raionului, liderul PL a răspuns amuzat că "Avem liberalii noştri printre comunişti".

    Recent, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul naţional de televiziune Moldova1, că Veaceslav Ioniţă a schimbat "nişte cifre" la amendamentul legii cu privire la cazinouri după ce aceasta a fost votată de deputaţi, ceea ce a prejudiciat statul cu 6 milioane de lei.

    Modificarea la legea respectivă prevedea micşorarea taxei pentru o masa de joc de la 360 mii lei la 180 de mii de lei. Ulterior, Guvernul a atacat decizia la Curtea Constitutionala, iar instanţa a declarat-o ilegală.

    www.timpul.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com