• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Anatol Șalaru a efectuat o vizită de lucru în Estonia

    Anatol Șalaru a efectuat o vizită de lucru în Estonia

    14.02.2011  

    În perioada 10-13 februarie 2010 Anatol Șalaru, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, însoțit de Directorul General al Air Moldova, Iulian Scorpan și Șeful Direcției Transport Naval al MTID, Igor Zaharia, au întreprins o vizită de lucru în Estonia.
    Ministrul Anatol Șalaru a avut mai multe întrevederi cu oficiali din capitala Estoniei cu care a discutat despre oportunitățile de cooperare și dezvoltare a parteneriatelor.

    În cadrul întâlnirii cu Juhan Parts, Ministrul Economiei și Comunicațiilor (MEC) al Estoniei, responsabil și de domeniul transport și infrastructură, au fost discutate metodele de cooperare dintre Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) și MEC.
    Anatol Șalaru a precizat că este important ca țara noastră să  preia exemplul  Estoniei în vederea reformării Cailor Ferate ale Republicii Moldova (CFM), a dezvoltării sectorului transportului naval și al aviației civile.

    Juhan Part a adăugat că,  la fel de important este  cooperarea dintre portul Tallinn și portul Giurgiulești, negocierea aderării la Spațiului European Aeronautic Comun (Common Aviation Area) și cea a bunelor practici în domeniul construcției drumurilor și în mod special, îl are exemplul Estoniei în dezvoltarea Parteneriatelor Publice Private (PPP) în domeniile de competență ale MEC.

    La întrevederea cu Kaido Simmermann,  șeful Cailor Ferate Estone (Eesti Raudtee) și Allan  Kiil,  reprezentantul Administrației portuare Tallinn, Anatol Șalaru a vorbit despre posibilitățile de cooperare între CFM și Caile Ferate Estone și portul Tallinn și Giurgiulești.
    Totodată, părțile au  decis organizarea vizitei unui grup de specialiști ai MTID pe domeniile corespunzătoare pentru efectuarea unei analize detaliate a oportunităților de cooperare, în mod special reforma CFM, eficientizarea subdiviziunilor CFM după modelul eston, de a analiza posibilitățile de transport a mărfurilor în Republica Moldova, de dezvoltare a sistemelor intermodale de transport și stabilirii unor linii de transport Ro-Ro după modelul eston precum și posibilitatea folosirii unor nave estoniene pentru servicii de transport efectuate de către portul Giurgiulești.

    În cadrul  vizitei sale,  Anatol Șalaru a discutat și cu reprezentanții Companiei de stat Estonian Air (EA). Administrația companiei de stat Estonian Air s-a arătat interesată de dezvoltarea coridorului de zbor către Europa de Sud-Est (zona-lipsă în destinațiile EA) prin intermediul Republicii Moldova.  În cadrul acestei discuții a parvenit propunerea de încheiere a unui parteneriat cu Air Moldova și semnarea unui acord code-share între companii pentru a majora aria geografică a zborurilor EA către Europa de Sud-Est și Europa de Nord, pentru pasagerii Air Moldova. Aceasta din urmă,  urmează a fi consultată de către directorii financiari ai companiilor pentru analiza cost-eficiență a proiectului.

    Un schimb de opinii a avut loc și la întrevederea cu Administrația companiei feroviare Skinest Rail, în cadrul căreia s-a discutat analiza activității companiilor feroviare private în Estonia, despre preluarea bunelor practici în domeniul eficientizării transportului feroviar și reducerea costurilor de transport.

    La final au avut loc discuții pe subiectele situației politice din țara noastră, eforturile și rezultatele obținute de către Republica Moldova în negocierea Acordului de Asociere la UE și stadiul negocierilor în soluționarea diferendului transnistrean.

    Programul acestei vizite a fost organizat și intermediat de către Ambasada Republicii Moldova în Estonia, la solicitarea conducerii Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

    Ministerul Transporturilor

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com