• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (poze)Mihai Moldovanu a efectuat o vizită de lucru în raionul Bălți

    (poze)Mihai Moldovanu a efectuat o vizită de lucru în raionul Bălți

    04.02.2011  

    La data de 3 februarie, viceprim-ministru pe probleme sociale, liberalul Mihai Moldovanu a efectuat câteva vizite de monitorizare a condiţiilor copiilor din mai multe instituţii cu profile diferite din republică.

    Moldovanu a fost însoțit de Tamara Plămădeală avocat parlamentar al copilului, Centrul pentru Drepturile Omului, Silvia Lupan ofiţer al protecţiei copilului, UNICEF, Andrei Doncilă consilier, Cabinetul viceprim-ministrului și  Mariana Ciorbă responsabil comunicare, biroul avocatului parlamentar.

    Prima vizită a delegației  a fost la Penitenciarul nr. 11 din orașul Bălți. Aici viceprim-ministrul s-a familarizat cu problemele cu care se confruntă instituția, una dintre ele fiind tărăgănarea dosarelor iar copii sunt lipsiţi de condiţii umane, astfel majoritatea sunt în detenţie preventivă de circa 8-9 luni, iar alţii chiar depăşesc limita stabilită de un an de zile.  S-au înregistrat cazuri de un an şi cinci luni – ceea ce nu este  acceptabil.

    De asemenea, copii deținuți nu își cunosc drepturile, spre exemplu ei nu știu că pot solicita o înscriere la psiholog, nu sunt vizitați de un avocat, aceștia fiind prezenți doar în ziua procesului de judecată.

    Cu privire la condițiile de trai sunt dezastruoase. Celulele sunt foarte mici 2.5*3.5 m în care stau de la 4 până la 6 persoane,  paturi supraetajate purtând amprenta vremurilor totalitar-sovietice.

    La Centrul de plasament temporar şi reabilitare pentru copii din Bălţi, situația este mai bună. Aici a fost pornit un proiect pilot, roadele căruia pot fi admirate şi astăzi. Scade numărul copiilor plasaţi. S-au îmbunătăţit substanţial condiţiile de şedere şi de educaţie și  procedurile medicale, etc. Totul graţie aportului financiar şi logistic al UNICEF şi managementului dezvoltat de administraţie.

    În medie, în această instituție sunt plasați circa 70 de copii pe un termen de 7 luni de zile. După ce își îndeplinesc termenul, aceștia fie pleacă în familiile lor, sau în adopție.

    Ultima deplasare a vicepremierului a fost la Gimnaziu-internat  pentru copii lipsiţi de îngrijirea părintească din  Căzăneşti. Spre deosebire de cele două instituții din Bălți, condițiile de educație și trai sunt mult mai bune. La  momentul actual, aici, sunt internați în jur de 65 de copii. În 2005 erau pina la 260 de copii.

    La sfârșitul zilei Mihai Moldovanu a asigurat administrația instituțiilor vizitate că va atenționa Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Asistenței Sociale și a Familiei despre aceste cazuri pentru a fi luate la control și soluționate.

                                      

                                      

                                     

                                     

                                     

                                     

                                     

                                     

                                     

                                     

                                     

                                     

                                     

    Cabinetul viceprim-ministrului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com