• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (video)Mihai Moldovanu s-a întâlnit cu reprezentanții ,, Moldova-Film,,

    (video)Mihai Moldovanu s-a întâlnit cu reprezentanții ,, Moldova-Film,,

    02.02.2011  

    Mihai Moldovanu, vice-prim-ministru pe probleme sociale  a avut la 1 februarie curent o întâlnire cu colectivul studioului ”Moldova-Film” și s-a convins că acest colectiv de circa o sută de persoane este alcătuit din profesioniști care muncesc aici de ani de zile, cu dăruire și devotament.

    Din expunerea domnului Șiman, director S.A. ”Moldova-Film”, conform statutului, se află la autogestiune,  instituția din propriile surse plătește angajaților săi salarii, impozite, servicii comunale și caută surse de finanțare, în așa fel încât procesul de creație nu este stopat.

    Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu vede cu ochi buni activitatea studioului ”Moldova-Film”, ex-ministrul Cozma, de exemplu, a făcut tot posibilul și a lichidat în 2005 Departamentul Cinematografie, creat în 2001 cu scopul de a promova politica de stat în sfera producției cinematografice, nu a dat curs Legii cinematografiei, a inclus în lista obiectelor supuse privatizării studioul ”Moldova-Film”.

    Fiindcă nu i-a reușit privatizarea, l-a demis pe directorul general, Ion Șiman, care în 2006-2007 a pus pe roate activitatea studioului și l-a numit în funcție pe un oarecare Mateuță. Acesta nu cunoștea nici limba română, nici cinematografia și n-a făcut altceva decât să irosească fără folos banii de pe cont.

    În prezent aceeași situație cu această ocazie, în urma petiției către Guvern din partea colectivului de la ,,Moldova-Film,, liberalul Mihai Moldovanu a stabilit o întâlnire cu acești lucrători, fără prezența ministrului Culturii și a  membrilor Consiliului de Administrare a S.A. ”Moldova-Film” deoarece au refuzat să participe. 

    În concluzie, ascultând mai multe opinii, venite din partea asistenței, Mihai  Moldovanu i-a asigurat pe cei prezenți că studioul ”Moldova-Film” va avea toată susținerea din partea statului, astfel ca această ramură, cinematografia, să se poată dezvolta. Ceea ce urmează să se întreprindă, la rugămintea colectivului de la ”Moldova-Film” și a directorului general Ion Șiman, este ca studioul să-și schimbe statutul din Societate pe Acțiuni în Întreprindere de Stat, să fie scos de pe lista obiectelor supuse privatizării și să fie inclus în lista obiectelor de importanță națională.

    În anul 2010 ,, Moldova- Film,,  a  realizat mai multe pelicule, din ele 4 pentru Expoziția Internațională din or. Shanghai, China, documentarul ”Eu am mers după soare” – despre viața și activitatea regizorului Valeriu Gagiu, un alt documentar, ”Golgota Basarabiei”  - despre crimele săvârșite de Partidul Comunist și puterea sovietică, odată cu ocuparea Basarabiei la 28 iunie 1940, în urma pactului Molotov-Ribbentrop. Tot în 2010 a fost lansat în producție filmul artistic ”Se caută o mamă” care, în prezent, se află în faza de finisare. În acest an, la ”Moldova-film” se lucrează asupra documentarelor ”Republica Moldova – stat european”, ”Sfatul Țării”, vor fi lansate încă două documentare. Studioul se află în proces de negocieri cu producătorii români privind realizarea filmului artistic ”Trenul morții”