• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu Triplu Președinte

    Mihai Ghimpu Triplu Președinte

    06.01.2011  

    Este singurul politician de la proclamarea independenţei încoace care a cumulat pe durata unui singur an trei funcţii de preşedinte – de ţară, de parlament şi de partid

    Exercitarea celor trei posturi i-a schimbat radical statutul social, dar nu a fost în măsură să-i retuşeze şi felul de a fi. Mihai Ghimpu a rămas acelaşi: mucalit, colţos, direct, epatant. Capabil de intervenţii spectaculoase şi de răsturnări de situaţii pe cât de surprinzătoare, pe atât de reverberante, a contribuit enorm la dramatizarea discursului politic al Alianţei pentru Integrare Europeană.

    Spontan şi plin de naturaleţe, se pare că de el nu se lipeşte fardul politic.  Mihai Ghimpu e fumător, dansator şi în acelaşi timp luptător. Tocmai de aceea, convinge prin sinceritate, onestitate şi un idealism sănătos.

    Mass-media l-a comparat cu Victor Iuşcenco, întrucât Mihai Ghimpu, ca şi fostul preşedinte ucrainean, a creat impresia că îşi sacrifică poziţiile politice de dragul principiilor. De-a lungul anului s-a văzut foarte clar că-l preocupă mai mult întronarea dreptăţii istorice decât beneficiile politice de moment.

    Anticomunist consecvent şi unionist convins, Mihai Ghimpu, fratele cunoscutului disident Gheorghe Ghimpu, provine dintr-o familie  în care valorile naţionale au ocupat tot timpul un loc de frunte. Parcă grăbindu-se să redea poporului într-un an ceea ce acesta a pierdut timp de decenii,  Mihai Ghimpu a semnat o serie de decrete răsunătoare care au stârnit valuri politice. Crearea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar, desecretizarea dosarelor din perioada sovietică, declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice, instalarea unei pietre comemorative în memoria victimelor regimului comunist, trimiterea uni mesaj pe adresa Secretarului general al NATO, prin care se solicită sprijinul Alianţei Nord-Atlantice  în vederea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, invitarea în Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate a liderului georgian Mihail Saakaşvili – toate acestea  sunt doar câteva din acţiunile lui Mihai Ghimpu, care vor rămâne încă mult timp în amintirea oamenilor, iar unele dintre ele şi în istorie.

    Deşi pare un politician bătăios care spune lucrurilor pe nume, Mihai Ghimpu a dovedit în repetate rânduri că, în numele cazuri, poate fi şi cumpătat, şi echilibrat, şi pragmatic. El a jucat de multe ori un rol stabilizator în Alianţă, căutând să aplaneze animozităţile care se iscau.

    Aflarea sa în vârful piramidei i-a adus dividende politice indiscutabile. Popularitatea sa a crescut enorm. Tocmai acest fapt a determinat, pesemne, Partidul Liberal să-l lase pe Dorin Chirtoacă pe banca de rezerve în perspectiva alegerilor locale de la anul şi să intre în cursa pentru scrutinul de la 28 noiembrie 2010 sub bagheta lui Mihai Ghimpu.

    Pentru prima oară de la câştigarea alegerilor municipale din capitală în 2007, liderul partidului a fost locomotiva formaţiunii sale într-o competiţie electorală. Liberalii nu s-au prăbuşit, dar nici nu au strălucit. Rezultatul de aproape 10 la sută din sufragii este cu circa 3% mai mic decât în alegerile  parlamentare anterioare. Explicaţia acestui fapt trebuie căutată, probabil, nu în conţinutul mesajului trimis de Ghimpu aderenţilor săi, ci mai curând în forma lui. Electoratul liberal este preponderent instruit şi îşi doreşte un exponent eminamente modern în fruntea formaţiunii.

    Scorul electoral înregistrat de PL nu-l contestă în niciun caz pe Mihai Ghimpu, după cum susţin unii. Totuşi, la mijloc e un semnal că alegătorii aşteaptă revenirea lui Dorin Chirtoacă pe post de locomotivă a partidului, ca preşedintele PL, cu experienţa şi devotamentul său pentru cauza naţională, să rămână la timona din umbră a formaţiunii.

    În acelaşi timp, în ciuda unui rezultat electoral relativ modest, ultimul scrutin l-a întărit pe Mihai Ghimpu. El rămâne o piesă grea în jocul politic de la Chişinău. Curentul politic pe care îl reprezintă PL se extinde în societate, fiind asimilat deja cu succes şi de alte partide.

    Indiferent de scenariile postelectorale care se fac acum, prin activitatea sa din ultimul an, Mihai Ghimpu a dovedit că este un personaj istoric. Rămâne de văzut, ce-i drept, care va fi nota pe care o va încasa de la posteritate pentru prestaţiile sale.

    Sursa : Vip Magazin

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com