• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (video)Mesajul Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, rostit la conferinţa de presă de totalizare a activităţii Parlamentului pentru anul 2010

    (video)Mesajul Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, rostit la conferinţa de presă de totalizare a activităţii Parlamentului pentru anul 2010

    27.12.2010  

    Am hotărât să susțin această conferință fiindcă este cunoscut faptul că mandatul actualului Parlament s-a încheiat. Odată cu încheierea mandatului Parlamentului se termină și activitatea mea în calitate de Președinte a Parlamentului și Președinte interimar. Vreau să spun că cu toate că am avut un an greu, un an cu instabilitate politică, Parlamentul Republicii Moldova și-a îndeplinit cu cinste misiunea.
    Parlamentul Republicii Moldova a schimbat cursul, vectorul nostru, și a dat un curs european.

    Parlamentul este organul care stabilește politicile statului. Dacă ar fi activat ineficient Parlamentul, nu am fi avut ceea ce avem astăzi: susținerea Uniunii Europene, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a Occidentului, a instituțiilor financiare internaţionale. Această susținere vine, în primul rând, datorită deputaților, fiindcă ei – aleșii poporului - și-au asumat schimbarea la față a Republicii Moldova.

    Parlamentul a aprins lumina europeană, Parlamentul a readus libertatea, Parlamentul a readus libera economie, fără de care nu putem să schimbăm lucrurile nici în plan social, nici în sistemul de educație, nici în medicină, nici în toate celelalte domenii.
    Parlamentul a distrus monopolul, pe alocuri legalizat de guvernarea comunistă, pentru a face bani şi nu pentru stat, cetățeni, dar pentru cei care au fost la putere.

    Deputații din actualul Parlament au dat dovadă că ei au venit în Parlament nu pentru interese meschine, așa cum se spune, dar chiar au refuzat pensia privilegiată.

    În perioada aceasta, foarte complicată, au fost adoptate 237 de legi și 149 de hotărâri – legi și hotărâri care au convins și cetățenii, și instituțiile internaționale, că Republica Moldova poate deveni una europeană, că Republica Moldova vrea ca cetățenii ei să se bucure de libertate, de o viață decentă. Și aceasta este posibil în cazul în care cei de la putere trăiesc cu nevoile cetățenilor, cu problemele statului.
    În centrul atenției a fost elaborarea unor importante acte legislative, capabile să asigure creșterea economică, dezvoltarea socială și buna funcționare a ramurilor bugetare.

    Datorită faptului că am oferit o legislație stabilă și democratică, avem astăzi această creștere economică într-un an foarte greu, într-un an de criză mondială. State cu o economie dezvoltată, cu bugete bune, au avut probleme. Noi însă am făcut tot posibilul ca situația să nu se înrăutățească. Pe alocuri chiar am îmbunătățit condițiile unor categorii de salariați, unor cetățeni.

    Parlamentul 2009-2010 a readus încrederea în partidele politice, fiindcă democrație fără partide politice nu există. Și aceste partide politice au schimbat fața Parlamentului, fiindcă majoritatea parlamentară a fost formată din patru partide, care au constituit Alianța pentru Integrare Europeană.

    Iată că acest Parlament va rămâne în istorie așa cum primul Parlament, cu prima lege democratică, va rămâne în istorie ca un Parlament care a venit și a deschis poarta, a deschis noi începuturi, a pus prima piatră la construcția drumului nostru european și, cel mai important – readucerea Republicii Moldova pe câmpia bunelor relații cu România, Ucraina, Federația Rusă, cu toate statele care ne respectă și acceptă ca noi de unii singuri să ne hotărâm soarta și viitorul.

    Îmi dați voie să mulțumesc tuturor colegilor mei din Parlament pentru această muncă, pentru această responsabilitate, pentru faptul că au readus încrederea cetățenilor în valorile democratice. Vreau să mulţumesc atât colegilor din Parlament, cât și membrilor Guvernului, funcționarilor Aparatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, tuturor instituțiilor statului, care au contribuit la această schimbare.
    Perioada activității noastre a fost marcată și de un șir de evenimente, ce au scos în prim-plan idealurile pentru care am luptat acum 20 de ani, când a început ”perestroika” lui Gorbaciov, după proclamarea suveranității și independenței Republicii Moldova. În acest șir se înscriu conferința științifică ”Parlamentul independenței și a transformărilor democratice 1990-1994. 20 de ani de la constituire”, care a avut loc la 16 aprilie 2010 printr-o ședință festivă, unde am restabilit Declarația pentru independență.

    Un important eveniment care a avut loc a fost și organizarea ședinței solemne, consacrate celei de-a XX-a aniversări de la adoptarea Declarației de suveranitate, adoptarea Tricolorului ca drapel de Stat.

    Dar, din păcate, din cauza crizei constituționale, Parlamentul n-a reușit să realizeze acel program, pe care şi l-a asumat la începutul mandatului. Această problemă, unică, dar foarte păguboasă pentru societatea noastră, ne-a adus spre desfăşurarea referendumului, în care am cheltuit bani și nu am schimbat situația, urmând alegerile anticipate.

    O normă constituțională, care e parte din democrație, întotdeauna creează probleme tuturor, iată de ce este foarte important ca atunci când se modifică sau se adoptă o lege, ea să corespundă normelor, standardelor europene, democratice. Fiindcă după un an de instabilitate, de criză constituțională, din păcate, nimic nu s-a schimbat. Referendumul a eșuat, după cum am mai spus, şi alegerile anticipate, dar situația se menţine – situație de blocaj constituțional, de criză constituțională. Și iarăși situaţia este sub semnul întrebării – va fi sau nu ales președintele republicii?

    Iată de ce zic că această normă, de alegere a preşedintele cu 61 de voturi, inclusă din interes de partid, personal, în 2000, a creat probleme și rămâne în vigoare și până astăzi.

    Dar sper că vom depăși această criză și viitorul Parlament va activa patru ani de zile, deoarece pentru a putea face ceva, ca să schimbi din rău în bine lucrurile, e nevoie de cel puțin un mandat de patru ani.

    Mulțumesc încă o dată colegilor care au fost alături în realizarea acestor schimbări.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com