• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  “Voi ne-aţi dat curajul de a spune lucrurilor pe nume…”

    “Voi ne-aţi dat curajul de a spune lucrurilor pe nume…”

    20.11.2010  

             Este unul din postulatele electorale ale preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, rostite azi la întâlnirea cu alegătorii din Ialoveni, la care s-au adunat câteva sute de oameni. Semnificaţia evenimentului a fost una dublă. Tot azi, la Ialoveni, în cadrul aceluiaşi eveniment electoral au fost sfințite şi două Troiţe în memoria celor care s-au pierdut de pe urma represiunilor regimului sovietic de ocupaţie.
               La alegerile din 29 iulie 2009, raionul Ialoveni s-a clasat pe locul 2, după Nisporeni, la numărul de voturi acordate Partidului Liberal. Vicepreşedintele PL, deputata Corina Fusu, care a dat startul întâlnirii electorale de azi, le-a mulţumit localnicilor pentru încrederea pe care au acordat-o liberalilor lui M. Ghimpu şi i-a asigurat că vor rămâne consecvenţi şi mai departe în realizarea programului de guvernare început în 2009. “Schimbarea până la capăt”, asta ne este programul. “Lupta nu e deloc uşoară în condiţiile în care de-a lungul celor aproape 20 de ani şi, mai ales în ultimii opt, politica şi economia au fost mafiotizate şi puse să lucreze în interesul clanurilor politico-financiare. Dar anul care a trecut ne-a convins că PL are şi puterea şi convingerea, şi competenţa, şi curajul de a face regulă în această ţărişoară”, a declarat în adunare C. Fusu.
               Prim vicepreşedintele PL, deputatul Ion Hadârcă a remarcat înţelegerea şi sprijinul pe care ialovenenii l-au acordat mereu forţelor politice democratice: “Am simţit susţinerea dumneavoastră dintotdeauna, o preţuim şi o considerăm de bun augur”. Ion Hadârcă a vorbit, de asemenea despre importanţa acestor alegeri şi pericolul care planează de-asupra R. Moldova, acest pericol manifestându-se prin revanşismul declanşat de forţele neocomuniste de la Chişinău, cu sprijin din exterior, care declară cu text deschis despre returnarea R. Moldova din drumul ei spre Europa. “Ne temem de nişte alianţe obscure, dubioase, orientate împotriva intereselor naţionale.”, a anunţat Ion Hadârcă, specificând totodată că “Partidul Liberal este câinele de pază al Alianţei pentru Integrare Europeană şi nu va permite trădarea.”.
           Lidia Grosu, poetă, membră a organizaţiei de femei a PL, originară din Ialoveni, a venit în faţa spectatorilor cu cuvintele: “Trebuie să ne mobilizăm cu toţii şi să ne unim efortul prin votul nostru comun din 28 iunie şi să ne ţinem apoape de Partidul Liberal, ca să scăpăm de răul ce s-a înrădăcinat adânc în trupul Basarabiei”. Un alt mesaj mobilizator către electorat a venit şi din partea preşedintelui organizaţiei teritoriale Ialoveni a PL, Nicolae Andronachi. “În 2007 echipa, noastră, încă tânără, a început lupta pentru schimbare. Această luptă a culminat cu un rezultat bun la alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie 2009. Trebuie să ne urmăm calea pe care am pornit. Schimbarea până la capăt doar cu Partidul Liberal poate fi făcută, iar asta înseamnă mobilizare generală la vot, în sprijinul lui M. Ghimpu şi Partidului Liberal”, şi-a încheiat N. Andronache discursul.
           Victor Popa, jurist, candidat pe lista electorală a PL, a vorbit despre nevoia reformei constituţionale. “Cu Constituţia pe care o avem azi nu vom putea schimba situaţia în R. Moldova”, a opinat Popa, în opinia căruia legile în R. Moldova lucrează pentru cei de la putere şi sistemul instituţional care a fost politizat peste măsură. “Fără o reformă constituţională nu vom putea face ordine în sistemul judecătoresc, care se ştie cât de corupt este”, a mai spus Victor Popa.
            Inspirat de mulţimea adunată în faţa Casei de Cultură, Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a mulţumit ialovenenilor pentru interesul pe care l-au manifestat pentru întâlnirea cu echipa PL şi a trecut cu amintirea peste momentele istorice din anii 1988-1989: “La 28 noiembrie vreau să văd Ialovenii pe care i-am ştiut în 1988-1989 – toţi împreună pentru libertate, dreptate şi adevăr…Dacă nu există libertate, dreptate şi adevăr, nu există nimic! La 28 noiembrie votul decisiv vine de la Ialoveni!”, a exclamat sub aplauzele adunării, M. Ghimpu. “Nicio reformă – fie politică, socială şi, cu atât mai mult, economică, nu este posibilă dacă nu ne despărţim de trecut şi nu aducem la guvernare un regim care să nu mai mintă lumea, care să se teamă de Dumnezeu atunci când promit şi nu fac, un regim care să pună legea în capul mesei, una pentru toţi. Asta vrea Partidul Liberal şi asta ne angajăm să facem”, a continuat Mihai Ghimpu. “Nu vreau nimic mai mult pentru neamul nostru, decât să-l văd liber în a-şi decide singur soarta. De altfel, curajul pe care îl avem de a spune lucrurilor pe nume, tot voi, cetăţenii, ni l-aţi dat. Prin votul vostru. Şi în 1990 şi pe 29 iulie 2009.”, a afirmat Ghimpu, încheind cu  “La 28 noiembrie, numai votul Dumneavoastră nu va fi suficient, e nevoie ca fiecare dintre voi să mai aducă încă 10 voturi.”.
            Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, l-a felicitat din numele ialovenenilor pe preşedintele Mihai Ghimpu cu ocazia zilei sale de naştere, i-a dorit mulţi ani de viaţă şi izbândă în toate gândurile şi planurile sale cele bune, mulţumindu-i pentru invitaţia de a vizita Ialovenii. Întâlnirea a continuat cu sfințirea a două Troiţe ridicate la Ialoveni cu suportul organizaţiei teritoriale a PL şi consacrată victimelor regimului comunist.

    Departamentul de Comunicare și Imagine al Partidului Liberal

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com