• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Declarația Președintelui Mihai Ghimpu din cadrul ceremoniei desecretizării arhivei KGB

    Declarația Președintelui Mihai Ghimpu din cadrul ceremoniei desecretizării arhivei KGB

    09.11.2010  

    Declaraţia Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedintele Palamentului, în cadrul ceremoniei de transmitere a dosarelor din depozitul special al Serviciului de Informaţii şi Securitate  către Arhiva Naţională

     „Onorată audienţă,

    Doamnelor şi domnilor,

    Stimaţă jurnalişti,

    Acum două zile, la 7 noiembrie, am marcat Ziua Internaţională a victimelor comunismului -"Memento Gulag", zi închinată memoriei sutelor de milioane de victime ale regimurilor comuniste. A vorbi despre Gulag şi crimele ocupaţiei sovietice înseamnă a continua lupta împotriva comunismului, luptă care nu s-a încheiat. Un element al acestei lupte constituie şi acţiunea de astăzi, cînd transmitem din depozitul special al Serviciului de Informaţii şi Securitate primele 5 mii de dosare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar către Arhiva Naţională. Prin această acţiune începe desecretizarea arhivelor naţionale.

    Desigur, aceasta va fi interpretată diferit, inclusiv ca una electorală. Dar adevărul rămâne a fi unul singur – decizia de a transmite aceste dosare către Arhiva Naţională vine şi ca un răspuns la numeroasele adresări ale cetăţenilor, care solicitau dreptul de a avea acces liber la aceste dosare şi se înscrie în prevederile articolului 34 din Constituţia Republicii Moldova, care oferă fiecărui cetăţean accesul liber la informaţie.

    Mai mult, transferul dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor de la fondurile de arhivă din depozitele speciale ale Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţie şi Securitate, a fondurilor Procuraturii Generale în fondurile Arhivei Naţionale şi asigurarea liberului acces al publicului la toate aceste fonduri, este o practică mondială şi este aplicată în toate statele unde libertatea omului şi supremaţia valorilor democratice este mai presus decât orice interes de partid.

    Necesitatea acestui transfer este dictată şi de faptul că pe an ce trece numărul dosarelor scade. Potrivit unor date ale istoricilor, în 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetări social-politice a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova au fost nimicite peste 230 mii de unităţi păstrate. Totodată, prin ordinele KGB al URSS din 1990, numai în perioada 1990-1991, au fost distruse peste 14 000 de dosare, iar cel mai grav este că şi în 2007 SIS-ul a nimicit 5 dosare.

    Toate aceste fapte pot fi calificate drept o tentativă a regimului totalitar de a şterge urmele crimelor comise în raport cu cetăţenii noştri, care în toată această perioadă au fost persecutaţi, urmăriţi şi torturaţi de regim. Mai mult, transmiterea acestor dosare la Arhiva Naţională va constitui un material foarte important pentru oamenii de ştiinţă, istorici, care sunt preocupaţi de studierea trecutului nostru.

    Concomitent, prin transmiterea dosarelor va fi soluţionată şi problema completării fondurilor arhivei, care nu a fost efectuată pe parcursul ultimelor 20 de ani.

    Următorul pas va fi exact peste o săptămînă, la 16 noiembrie, cînd, urmînd aceeaşi procedură transparentă, vor fi transmise către Arhiva Naţională şi cele circa 130 mii de dosare din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.

    Pentru a finaliza această procedură de transmitere a dosarelor de la depozitele speciale ale Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţie şi Securitate, Procuraturii Generale în fondurile Arhivei Naţionale voi solicita de la factorii de decizie al instituţiilor vizate, de comun acord cu instituţia primitoare, Arhiva Naţională, să elaboreze şi prezinte un grafic de efectuare a lucrărilor respective.

    Totodată, pentru a asigura păstrarea şi accesul liber al cetăţenilor la dosarele transmise, vor fi întreprinse un şir de măsuri de susţinere a Arhivei Naţionale, inclusiv prin alocarea surselor financiare pentru a fi construită anexa depozitului, mult făgăduită de comunişti, care va permite amplasarea a circa 16 depozite de păstrare a dosarelor.

    Pe viitor, vor fi transmise către Arhiva Naţională circa 48 mii de dosare, intentate asupra persoanelor trecute prin Centrul de triere şi filtrare din Chişinău, care, în realitate, a fost un mini-GULAG al organelor securităţii.

    În pofida crizei financiare în care ne găsim, Republica Moldova trebuie să construiască un Muzeu al Memoriei Naţionale, care să cuprindă şi dosarele din arhivele SIS, MAI, Procuratura Generală, precum şi alte materiale documentare despre crimele comise de regimul totalitar comunist.

    Transmiterea dosarelor către Arhiva Naţională urmăreşte un singur scop – developarea crimelor comunismului şi asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la informaţie. Cred că a sosit momentul să încheiem conturile cu trecutul nostru totalitar şi să privim în viitor. Nu avem dreptul să uităm, nu avem dreptul să fim indiferenţi.

    Prin însuşirea şi asumarea adevărului istoric, nu vom permite niciodată nimănui să pună la îndoială dreptul nostru la o viaţă demnă şi liberă într-o societate liberă, prosperă şi democratică”.

     presedinte.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com