• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a participat la activităţile organizate cu prilejul aniversării a X-a de la fondarea Asociaţiei "Moldova Apă-Canal"

    Mihai Ghimpu a participat la activităţile organizate cu prilejul aniversării a X-a de la fondarea Asociaţiei "Moldova Apă-Canal"

    13.10.2010  

    Asigurarea cetăţenilor Republicii Moldova cu apă potabilă de calitate, rămîne a fi una din principalele probleme pentru conducerea statului. Şi un rol important în soluţionarea acesteia îi revine întreprinderilor din cadrul Asociaţiei "Moldova Apă-Canal", deoarece acestea sînt furnizorul final, care aduce apa în casele oamenilor.

    Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul activităţilor organizate cu prilejul aniversării a X-a de la fondarea Asociaţiei Întreprinderilor de Alimentare cu Apă şi Canalizări "Moldova Apă-Canal".

    În opinia şefului statului, în problema asigurării cetăţenilor cu apă de calitate este nevoie de o politică de stat bine chibzuită, bazată pe tehnologii moderne, cu folosirea celui mai performant utilaj, deoarece de calitatea apei depinde, în mare măsură, şi sănătatea oamenilor. "Problema apei poate fi rezolvată prin elaborarea şi realizarea politicii de stat, precum şi prin gestionarea domeniului de alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor din Republica Moldova în conformitate cu standardele internaţionale şi bunele practici de reglementare şi administrare a acestui domeniu", a accentuat Mihai Ghipu.

    Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că pentru redresarea situaţiei, sînt necesare importante investiţii şi o soluţie, în acest sens, este colaborarea strînsă cu finanţatorii externi, care, tradiţional, investesc în modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă şi canalizare din republică.

    Şeful statului a apreciat schimbările produse în ultima perioadă de timp în activitatea întreprinderilor din cadrul Asociaţiei "Moldova Apă-Canal", calificîndu-le drept unele pozitive în direcţia soluţionării problemelor populaţiei la capitolul respectiv. "Dar toate acestea încă nu sînt suficiente. Sînt necesare forme şi metode mai performante de lucru, care ar satisface pe deplin necesităţile oamenilor", a accentuat Mihai Ghimpu.

    În context, Constantin Becciev, preşedintele Asociaţiei "Moldova Apă-Canal", a menţionat că problemele de dezvoltare a sistemului de aprovizionare cu apă de calitate a localităţilor republicii se află permanent în atenţia celor circa 50 de organizaţii şi întreprinderi de profil din cadrul Asociaţiei. "În acest scop, în colaborare cu instituţiile financiare internaţionale, au fost implementate sau sînt în stadiu de realizare mai multe proiecte în diferite localităţi. Peste 100 de specialişti au trecut un stagiu de perfecţionare în SUA, Japonia, Germania, alte state occidentale", a specificat preşedintele Asociaţiei "Moldova Apă-Canal".

    Dar, în opinia lui Becciev, pentru ridicarea nivelului serviciilor prestate populaţiei, organizării unui management efectiv în domeniu este nevoie de a crea o Academie naţională, care ar pregăti cadre pentru întreprinderile de ramură. "Avînd specialişti de înaltă calificare în domeniu, Asociaţia va atrage tehnologiile energo-economice avansate, utilaje, elaborări tehnico-ştiinţifice şi materialele necesare la îmbunătăţirea asigurării consumatorilor cu apă potabilă, precum şi perfecţionării serviciilor de evacuare şi epurare a apelor uzate", a spus preşedintele Asociaţiei "Moldova Apă-Canal".

    La activităţile organizate cu prilejul aniversării a X-a de la fondarea Asociaţiei "Moldova Apă-Canal" au participat conducătorii întreprinderilor de ramură din republică, primari din mai multe localităţi din ţară, dar şi oaspeţi din România, Federaţia Rusă etc.

    presedinte.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com