• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (Video)Mihai Ghimpu :Să trăiți, să înfloriți, în română să vorbiți

    (Video)Mihai Ghimpu :Să trăiți, să înfloriți, în română să vorbiți

    31.08.2010  

    "Să trăiţi, să înfloriţi, în română să vorbiţi!", asta le-a urat cetăţenilor preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, astăzi, 31 august, de "Ziua Limbii". "Important este ce e în sufletul omului, nu în Constituţie. Ceea e aici (arătând la inimă) e permanent, iar ce e într-o lege, fie ea şi fundamentală, este temporar. Sunt foarte mândru că sărbătorim această zi, chiar dacă suntem unicii care avem o sărbătoare naţională a limbii", a declarat Mihai Ghimpu, în cadrul manifestaţiilor care s-au desfăşurat cu ocazia sărbătorii naţionale "Limba Noastră".

    Ploaia din dimineaţa zilei de astăzi nu a fost o piedică în calea oficialilor, oamenilor de creaţie dar şi a ceteţenilor simpli, ca să participe la depunerile de flori la monumentul lui "Ştefan cel Mare şi Sfânt", dar şi la busturile scriitorilor de pe Alea Clasicilor.

    Premierul Vlad Filat, şi-a arătat mulţumirea că sunt din ce în ce mai mulţi oameni care simt limba ca fiind cea română şi o vorbesc ca fiind limba românbă. "Faptul că în Constituţie avem scris limba moldovenească este doar o problemă tehnică pe care o vom repara foarte curând", a mai spus prim-ministrul.

    "Dacă s-ar fi mers pe propunerea preşedintelui Mihai Ghimpu şi noua Constituţie, problema limbii ar fi fost deja rezolvată", a declarat primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, adăugând că atâta timp cât limba română este la Chişinău la ea acasă, atâta timp trebuie să avem dispoziţie bună, fie că plouă sau nu.

    Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, a apreciat faptul că mass-media nu mai întreabă ce limbă se vorbeşte pentru că e clar deja. "Cu cât opoziţia se va opune mai mult implementării limbii române, cu atât mai devreme va fi soluţionată această problemă. Limba ca şi apa, îşi face cale indiferent de dorinţa cuiva", a conchis Urechean.

    În opinia lui Marian Lupu, preşedintele PDM,"limba moldovenească (română) sau limba română (moldovenească) este unica soluţie politică inteligentă pentru a atinge o armonie în societatea moldovenească".

    UNIMEDIA precizează că potrivit art 13 (1) din Constituţie, limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionînd pe baza grafiei latine. Cu toate acestea oficialii sărbătoresc "Ziua Limbii Române".

                            

    Unimedia

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com