• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Nu poți fi un cetățean fericit dacă nu ești liber

    Mihai Ghimpu: Nu poți fi un cetățean fericit dacă nu ești liber

    27.08.2010  

    Cu ocazia Zilei Independenţei, Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a susţinut un briefing de presă, în cadrul căruia a răspuns la întrebările reprezentanţilor mass-media şi a adresat un mesaj de felicitate cetăţenilor Republicii Moldova.

     În mesajul adresat cetăţenilor Republicii Moldova, Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat:

     "Vreau să spun tuturor cetăţenilor, compatrioţilor noştri, că nu există nimic mai important pentru un om decît independenţa statului al cărui cetăţean este. Nu poţi fi un cetăţean fericit dacă nu eşti liber. Tot ceea ce este frumos şi bun, este legat de independenţă. Există independenţa statului - înseamnă că există libertatea. Există libertate - înseamnă că există fericire.

     Cetăţenii Republicii Moldova n-au reuşit încă să simtă această independenţă, care în final duce la o bunăstare, la o viaţă decentă. Zilele grele pe care le trăim sînt consecinţele faptului că n-am fost liberi, am fost subjugaţi, am fost puşi în situaţie să trăim nu după legile noastre, dar după legile altora, sovietice, totalitare-comuniste.

     Eu sînt convins că se apropie ziua cînd vom simţi această libertate, care este legată de independenţa statului nostru şi fiecare cetăţean, începînd de la cel mic şi pînă la părinţii, buneii noştri, vor simţi ce înseamnă stat independent, liber şi democratic.

     Vreau să mulţumesc tuturor celor care au luptat, dacă pot să mă exprim aşa, zile, nopţi şi ani întregi pentru ca la 27 august 1991 deputaţii primului Parlament democratic să voteze Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova - o declaraţie care venea să rupă acest mult pătimit pămînt din componenţa unui stat imperial, sovietic, care ne-a luat libertatea timp de 50 de ani.

    Să nu uităm că această declaraţie a fost votată după Marea Adunare Naţională. Şi aceasta înseamnă, în primul rînd, că în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru adoptarea acestei declaraţii au pledat cetăţenii, care au ales acei deputaţi în primul Parlament.

    Cu regret, nu toţi acei care au fost aleşi au votat pentru această independenţă, fiindcă mulţi pledau pentru păstrarea Republicii Moldova în cadrul Uniunii Sovietice. Dar timpul ne demonstrează că voinţa majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova a fost realizată şi astăzi să fim un stat independent.

    Mulţumesc celorlalţi cetăţeni care la locul de muncă au fost şi sînt permanent pentru consolidarea acestui stat, care foarte greu îşi croieşte paşii spre un stat liber şi european.

     Serviciul de Presă al Președenției

    Le doresc tuturor cetăţenilor Republicii Moldova să fie demni şi mîndri de faptul că locuiesc într-un stat independent, că construim împreună un drum european spre fericirea noastră şi, în primul rînd, a copiilor noştri.

     

    Vă doresc multă sănătate, fericire şi răbdare, deoarece nu totul încă este aşa cum ne dorim. Dar dacă vom fi uniţi, dacă vom înţelege că totul depinde de noi, vom reuşi să construim acest stat aşa cum ne-am dorit în primi ani de luptă pentru libertate şi independenţa noastră. Multă sănătate şi celor care locuiesc împreună cu noi, fie că în calitate de ambasadori, lucrători ai ambasadelor, tuturor celor care se află astăzi pe pămîntul Republicii Moldova.

     

    Şi nu în ultimul rînd vreau să mulţumesc dumneavoastră, stimaţi ziarişti, pentru că aţi fost permanent alături de voinţa poporului. Nu poate deveni un popor liber şi independent dacă nu are oameni ca dumneavoastră - o presă liberă, oameni care să transmită Domnului voinţa celor de jos, pentru a deveni liberi şi cu o viaţă decentă.

     

    Să ne ajute Dumnezeu să consolidăm această statalitate în cadrul familiei europene".

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com