• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Acces liber la arhivele SIS, MAI și Procuratura Generală

    Acces liber la arhivele SIS, MAI și Procuratura Generală

    24.08.2010  

    Reorganizarea Arhivei Organizaţiilor Social-Politice din Republica Moldova cu transmiterea tuturor fondurilor de arhivă din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, a fondurilor Procuraturii Generale, precum şi a altor fonduri ce reflectă esenţa regimului totalitar comunist în fondurile Arhivei Naţionale şi asigurarea accesului neîngrădit a publicului la toate aceste fonduri au fost subiectele discutate în cadrul unei şedinţe de lucru convocate de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova.

    Solicitarea de reorganizare a arhivei şi transferul dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor vine din partea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. La şedinţă au participat: Gheorghe Cojocaru, Preşedintele Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Mihai Taşca, secretarul aceleiaşi comisii, Valentin Dediu, director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, Iurie Burcă, Şef al Direcţiei informaţii şi evidenţe operative al Ministerului Afacerilor Interne, Vasile Isac, director al Serviciului de Stat de Arhivă, Petru Vicol, director al Arhivei Naţionale.

    Preşedintele Mihai Ghimpu a solicitat factorilor de decizie prezenţi la şedinţă disponibilitate în transmiterea către Serviciul de Stat de Arhivă a dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor, identificarea posibilităţilor tehnice şi a spaţiului de depozitare astfel încât respectivul transfer să fie încheiat într-un termen cât mai scurt, iar persoanele interesate să aibă acces liber la aceste dosare. Totodată, Preşedintele a insistat asupra faptului ca persoanele supuse represiunilor politice sau deportărilor, care nu au fost încă reabilitate, să fie repuşi în drepturi în cel mai scurt timp conform prevederilor legislaţiei.

    În context, Valentin Dediu, director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a subliniat că până în prezent au fost reabilitate în perioada anilor 1993-2010 de către instanţele judecătoreşti 28 984 persoane care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, iar fondul dosarelor judiciare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar şi care se află în prezent  în depozitul special de stat al SIS constituie 23 247 de unităţi, fiind nevoie de o perioadă de minim 3 luni pentru transferul acestora. Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, a menţionat că există disponibilitate din partea Procuraturii Generale pentru a fi reabilitate toate persoanele supuse represiunilor politice sau deportărilor şi urmează a fi examinate, în vederea reabilitării, 736 dosare juridice, iar în această săptămână urmează a fi convocată o şedinţă comună, împreună cu responsabilii de la MAI, în această problemă.

    Reprezentantul MAI Iurie Burcă a exprimat disponibilitate pentru ca instituţia pe care o reprezintă să iniţieze procedura de transfer chiar din această săptămână, precizând că MAI dispune de circa 33 590 de dosare ale persoanelor deportate.

    Reprezentanţii Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova Gheorghe Cojocaru şi Mihai Taşca au menţionat importanţa transferului dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor fondurilor de arhivă din depozitele speciale ale Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţie şi Securitate, a fondurilor Procuraturii Generale în fondurile Arhivei Naţionale şi asigurarea liberului acces a publicului la toate aceste fonduri, subliniind că o asemenea practică există în mai multe state europene. Istoricii insistă ca acest transfer să se facă într-un timp cât mai scurt, deoarece pe an ce trece numărul dosarelor scade. Potrivit lor, în 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetări social-politice a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova au fost nimicite 230 359 unităţi păstrate. Totodată, prin ordinele KGB al URSS din 1990 numai în perioada 1990-1991 au fost distruse peste 14 000 de dosare. Istoricii afirmă că şi în august 2007 au fost distruse 5 dosare, fără a se cunoaşte conţinutul acestora.

    În finalul şedinţei Preşedintele Mihai Ghimpu a dispus crearea unei comisii formate din reprezentanţi ai MAI, SIS, Procuratura Generală şi Arhiva Naţională în vederea elaborării unui program concret de acţiuni, precum şi modalitatea tehnică de transmitere a dosarelor în termenii stabiliţi, comisia urmând să-l informeze periodic pe Preşedinte despre acţiunile desfăşurate. 

    Serviciul de Presă a Parlamentului
     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com