• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Republica Moldova şi Georgia îşi vor consolida colaborarea bilaterală

    Republica Moldova şi Georgia îşi vor consolida colaborarea bilaterală

    18.08.2010  

    Republica Moldova şi Georgia vor intensifica colaborarea bilaterală în domeniile social-economic, cultural, al tehnologiilor informaţionale etc., prin elaborarea şi implementarea unor proiecte comune cu implicarea atât a specialiştilor din ambele state, cât şi a reprezentanţilor organismelor internaţionale.
    O înţelegere în acest sens a fost atinsă între preşedinţii celor două state, Mihai Ghimpu şi Mihail Saakaşvili, în cadrul discuţiilor purtate la Batumi în timpul vizitei de lucru a Preşedintelui interimar al Republicii Moldova în Georgia.
    În cursul discuţiilor cu omologul său georgian, Mihai Ghimpu a menţionat că în prezent Republica Moldova şi Georgia trec prin aceeaşi perioadă de reformare a întregului sistem social-economic şi politic, care are drept scop construcţia unei societăţi libere, bazate pe supremaţia legii şi pe respectarea drepturilor fundamentale ale omului. "În acest proces deloc uşor de modernizare a societăţii, bazându-ne pe experienţa reciprocă, putem să ne atingem mai eficient scopurile propuse. Exemplul Georgiei ne demonstrează că într-o societate liberă şi democrată sunt create toate premisele pentru dezvoltarea multidimensională a economiei naţionale, precum şi a altor domenii, care influenţează direct asupra bunăstării vieţii fiecărui cetăţean", a menţionat Preşedintele Mihai Ghimpu.
    Mihai Saakaşvili a apreciat procesele de reformare a Republicii Moldova, implementate de Alianţa pentru Integrare Europeană, menţionând că realizarea lor va permite ţării noastre să atingă în scurt timp obiectivele trasate, respectiv lichidarea sărăciei şi integrarea în Uniunea Europeană. "Georgia are ce învăţa de la Republica Moldova în procesul de modernizare a statului. În context, stabilirea unor relaţii reciproc avantajoase, ne permite să realizăm obiectivele demodernizare a ţărilor noastre mai eficient, bazându-ne pe experienţa reciprocă", a accentuat şeful statului georgian.
    În cadrul discuţiilor, cei doi preşedinţi au abordat şi problema atragerii investiţiilor în economiile naţionale, menţionând că în procesul de reformare prin care trec Republica Moldova şi Georgia, acestea joacă un rol extrem de important.
    Mihai Ghimpu i-a adus sincere mulţumiri poporului georgian şi lui Mihail Saakaşvili, în particular, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în procesul de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale din vara anului curent, menţionând că, prin acest gest, Georgia a demonstrat o dată în plus că este un stat prieten al republicii noastre.
    Cei doi preşedinţi au vizitat tabăra de vară din Anaklia, unde se află în vacanţă cei peste 120 de copii din familiile sinistrate din ţara noastră,odihna cărora a fost organizată de autorităţile de la Tbilisi. În cadrul discuţiilor cu tinerii, Mihai Ghimpu şi Mihail Saakaşvili au vorbit atît despre procesele de reformare, care au loc în ambele state, cît şi despre prietenia dintre popoare, necesitatea stabilirii unor relaţii reciproc avantajoase dintre ţări, bazate pe principii de egalitate şi respect reciproc. În context, Preşedintele Mihai Ghimpu a spus că atunci cînd este prietenie, există speranţă şi mişcare spre un viitor mai fericit.
    Aspectele colaborării dintre Parlamentele Republicii Moldova şi Georgiei au fost discutate de Mihai Ghimpu în cadrul întrevederii cu Preşedintele Legislativului de la Tbilisi, David Bakradze. Interlocutorii au constatat că în prezent există toate premisele pentru stabilirea unor relaţii mai avantajoase de colaborare între cele două Parlamente, convenind asupra organizării unui schimb de experienţă între deputaţii legislativelor de la Chişinău şiTbilisi, prin organizarea unor vizite reciproce, seminare sau conferinţe comune.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com