• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Troleibuze noi pe străzile capitalei

    Troleibuze noi pe străzile capitalei

    13.08.2010  

    Contractul de creditare pentru procurarea celor 90 de troleibuze noi a fost semnat astăzi, 12 august, de către reprezentanţii Primăriei municipiului Chişinău şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Astfel, a demarat în mod oficial procedura de procurare a noilor unităţi de transport.


    „Au trecut 10 ani de la ultimul proiect implementat împreună cu municipalitatea. Semnarea acestui contract de împrumut se datorează primarului şi echipei Consiliului municipal, care au dat dovadă de un management eficient”, a declarat directorul Departamentului investiţii municipale şi de mediu din cadrul BERD, Patrick Marquet.
    Paralel cu procurarea troleibuzelor, Regia transport  electric trebuie să realizeze un şir de reforme prevăzute în contract, printre care şi introducerea unui sistem de tichetare electronic.
    În septembrie urmează să fie organizată licitaţia pentru a alege compania care va construi troleibuzele conform caietelor de sarcini. Potrivit, directorului RTEC, Gheorghe Morgoci, până acum au fost procurare 8 caiete de sarcini, de către uzine producătoare din Rusia, Ucraina, Polonia şi Cehia.
    „Primele troleibuze vor ajunge în capitală după 5-6 luni de la semnarea contractului cu compania ce va câştiga în urma licitaţiei”, a menţionat primarul Dorin Chirtoacă.
    Troleibuzele vor avea podea joasă, trei uşi duble, acces pentru persoane cu dezabilităţi fizice, sistem electronic de afişaj şi tichetare, precum şi parametri tehnici conform standardelor europene. „Nu vor fi dotate cu aparate de aer condiţionat, pentru că ar constitui un surplus semnificativ la costul troleibuzului şi în exploatare, consider că nu ar fi eficiente, în condiţiile în care uşile se deschid la fiecare staţie”, a mai spus Chirtoacă.
    Gheorghe Morgoci a afirmat că noile troleibuze vor fi eficiente energetic şi vor consuma cu circa 20-30% mai puţin curent electric, precizând că costul pentru un troleibuz va fi de circa 140 mii euro.
    Precizăm că în urma semnării acestui contract, Primăria a beneficiat de un împrumut în valoare de circa 14 milioane euro, dintre care 3 sub formă de grant acordat de Uniunea Europeană şi 0,7 milioane sub formă de asistenţă tehnică.
    Unimedia
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com