• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (foto)Filialele Partidului Liberal au comemorat victimele regimului comunist

    (foto)Filialele Partidului Liberal au comemorat victimele regimului comunist

    29.06.2010  

    Ieri s-au împlinit 70 de ani de când tancurile rusești au invadat teritoriul dintre prut și Nistru. Cu această ocazie și filialele teritoriale a Partidului Liberal au organizat întruniri și miting-uri de comemorare a victimelor regimului comunist.


    Liberalii din Leova s-au adunat în incinta unei locații unde au invitat un istoric care a vorbit despre anii 40 și în mod special despre ziua neagră de 28 Iunie 1940. ,,Acum 70 de ani Basarabia a fost ocupată și primul dar adus de sovietici au fost deportările în Siberia și milioane de morți,, a conchis istoricul.


    La Cahul în ciuda ploii și a administrației comuniste care a încercat să interzică orice fel de manifestație circa  200 de oameni s-au alăturat liberalilor din Cahul pentru a depune flori și a deplânge ziua neagră din istoria neamului -28 Iunie 1940. În oraș au fost coborâte drapele în bernă în semn de doliu iar preotul a ținut o slujbă în memoria celor căzuți în timpul regimului comunist, de asemenea cei adunați au ținut și un minut de reculegere iar la final au organizat un marș stradal pentru a sensibiliza cetățenii .

    Și drapele de stat de la Primăria orașului Florești și Consiliului Raional au fost coborâte în bernă, după care liberalii au depus flori la Monumentul lui Ștefan Cel Mare.

    La  Orhei liberalii s-au adunat la Monumentul celor deportați ,,Adevăr, Istorie, Nemurire,, unde preotul a desfășurat o slujbă de pomenire și a sfințit monumentul. Tinerii liberali au aprins lumînări și au depus coroane și flori, de asemenea s-au alăturat și colegii din MAE, AMN și PD.

    ,,Ceea ce s-a întâmplat la 28 iunie 1940 a fost o agresiune, venită din partea unei puteri totalitare, lacomă de extindere, de acaparare de noi teritorii, de dorinţa de a impune comunismul pe un teritoriu cât mai vast. Dictatorul Iosif Stalin credea sincer că socialismul de cazarmă pe care îl promova, aduce fericirea, raiul pe pământ”  a declarat  Ioachim Vidraşco membru al Partidului Liberal din Ungheni. Echipa liberal de la Ungheni, au ținut un minut de reculegere, după care Maria Buruiană și Elena Maxim de la Organizația femeilor liberale din Ungheni, precum și Mihai Viziru membru PL, au adaugat că această zi trebuie comemorată în fiecare an pentru ca noua generație să cunoască adevărul istoric și în mod special ceea ce a avut loc la 28 Iunie 1940.

    La final liberalii din Ungheni au depus flori la Monumentul ,, Eroilor căzuți din anii 40,,.

    În Criuleni, liberalii s-au întrunit într-o ședință de comemorare a victimelor regimului leninist, împreună cu administrația locală în cadrul Consiliului raional, unde au dat citire decretului prezidențial și au coborât în bernă drapele instituțiilor din Criuleni. După care care au depus flori la Monumentul lui Mihai Eminescu.


    Și în Ocnița la ora 10.00 drapelul de stat de la Consiliul raional a fost coborât în bernă și s-a ținut un minut de reculegere în amintirea victimelor comuniștilor.


    La Soroca democrații din consiliul raional s-au alăturat liberalilor  și  au aprins lumânări la Monumentul lui Ștefan Cel Mare. După care în mod organizat s-au deplasat la Cetate unde a fost deschisă o expoziție foto și documente din perioada regimului lui Lenin. În cele din urmă Partidul Liberal din Soroca a solicitat conducerii raionale să coboare în bernă drapele.

    Decretul semnat de Mihai Ghimpu a fost dat citire și la Căușeni, unde oamenii s-au adunat și au deplâns cu tristețe amintirea celor care au murit nevinovați pe timpul lui Lenin.


    ,,La 28 Iunie Basarabia a fost ocupată forțaț, și tot forțat au fost deportați părinții și cei 6 frați ai mei, eram mic, dar țin minte și astăzi lacrimile mamei îngrijorate care știa că nu se va mai întoarce înapoi niciodată, așa a și fost...,,  a povestit unul dintre bătrînii adunați la miting-ul de comemorare.


    Ieri la Chișinău,  Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă și echipa Partidului Liberal au depus flori la Piatra comemorativă dedicată victimelor regimului comunist amplasată în fața Guvernului. S- a ținut un minut de reculegere în memoria tuturor celor căzuți pe timpul regimului sovietic. Tot în acel loc urmează să fie instalat  un monument ,,În memoria victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist,,.


    Amintim că 28 Iunie 1940 este ziua neagră a Basarabiei, începutul ocupației sovietice și a comunizării teritoriului dintre Prut și Nistru, ca rezultat a acestei ocupații sute de mii de oameni  nevinovați au fost impușcati, deportați, torturati, jupuiți de vii, crucificați și  arși.

                                

                                Drapele în bernă la Primăria orașului Florești

                                                        

                                                  Drapele în bernă la Consiliul raional Florești

                               

                                                         Echipa liberală din Florești

                               

                                                      28 Iunie comemorat la Ungheni

                              

                              

                                   Monumentul Eroilor căzuți în anii 1941-1945 din Ungheni

                               

                                                    Echipa liberală din Ungheni

                                          

                                             La Orhei, Preotul a ținut o slujbă de pomenire

                                

                                 Liberalii din Orhei s-au adunat la Monumentul celor deportați

                                             

                            

                           

                        Liberalii din Leova au invitat un istoric care le-a vorbit despre această zi 

                           

                          

                           Conducerea filialei liberale din Leova

    Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com