• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a participat la reuniunea oamenilor de afaceri din Moldova şi România

    Mihai Ghimpu a participat la reuniunea oamenilor de afaceri din Moldova şi România

    25.06.2010  

    Președintele Mihai Ghimpu a participat la reuniunea oamenilor de afaceri din Republica Moldova și România, în cadrul acestei reuniuni Mihai Ghimpu a accentuat că strategia naţională de dezvoltare economică a Republicii Moldova, ca obiectiv principal, urmăreşte funcţionarea unei economii de piaţă viabile, compatibilă cu principiile, mecanismele şi politicile Uniunii Europene. Această strategie vizează, în mare parte, asigurarea unei creşteri economice durabile prin modernizarea şi dezvoltarea întregului mediu social-economic.

     În acest context, Mihai Ghimpu a menţionat că zonele economice libere oferă investitorilor naţionali şi internaţionali un mediu excelent pentru plasarea investiţiilor şi desfăşurarea afacerilor acestora la frontieră cu Uniunea Europeană, într-un mediu de costuri mici şi condiţii unice de impozite şi taxe vamale.

     "Ţinînd cont de importanţa strategică a României, care din punct de vedere geografic, istoric şi cultural este pentru Republica Moldova cea mai apropiată ţară-membră a UE şi un aliat natural pentru realizarea aspiraţiilor europene ale Chişinăului, dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale este de o importanţă majoră", a accentuat şeful statului.

     Mihai Ghimpu a accentuat că în prezent oportunităţile de colaborare economică dintre Republica Moldova şi România nu sînt pe deplin valorificate. "În pofida faptului că România este unul din principalii parteneri comerciali ai R. Moldova, aceasta nu s-a reflectat în modul corespunzător asupra relaţiilor investiţionale reciproce. Astfel, în anul 2009 în România activau 3236 societăţi mixte cu capital moldovenesc, iar în Moldova activau doar 650 societăţi mixte cu capital romanesc", a specificat şeful statului.

     În această ordine de idei, Mihai Ghimpu şi-a exprimat convingerea că datorită reuniunii oamenilor de afaceri din ambele ţări, se va reuşi de a identifica posibilităţile de plasare a investiţiilor în diferite ramuri şi sectoare ale economiei Republicii Moldova şi României, a identifica noi oportunităţi de import/export, precum şi iniţia parteneriate de afaceri durabile cu posibilitatea creării companiilor mixte.

    Despre iniţierea unor noi parteneriate strategice între cele două state în domeniul economic, identificarea posibilităţilor de atragere a investiţiilor a vorbit şi Maria Parcalabescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România, care a accentuat că ţara sa va rămîne şi în continuare un partener de nădejde al Republicii Moldova, iar relaţiile dintre două state unele privilegiate. Oficialul român a îndemnat oamenii de afaceri din ambele state să investească reciproc în economiile celor două ţări, lucru care va impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri.

    În cadrul reuniunii, preşedinţii Camerelor de Comerţ şi Industrie din România şi Republica Moldova, Mihail Vlasov şi Gheorghe Cucu, au semnat un acord de colaborare dintre instituţiile date. Cei doi preşedinţi şi-au exprimat convingerea că semnarea acordului va contribui la intensificarea şi aprofundarea colaborării bilaterale dintre Republica Moldova şi România în diferite domenii.

    Serviciul de Presă al Președintelui Republicii Moldova

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com