• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Secera și ciocanul în afara legii

    Secera și ciocanul în afara legii

    01.06.2010  

    Condamnarea regimului totalitar comunist, ca unul care a comis crime, acte de genocid şi represiuni în masă, interzirecerea prin lege a noţiunii de "comunism" şi "comunist" în titulatura partidelor politice şi instituţiilor publice şi private, inclusiv interzicerea simbolurilor totalitare naziste şi comuniste (svastica, secera şi ciocanul - n. red.), aşa cum o cere şi Rezoluţia OSCE din 2009 . Acestea sunt câteva dintre propunerile Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, care a prezentat astăzi, 31 mai, raportul activităţii sale preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.


    Membrii prezentei comisii au mai propus scrierea unui „Manual de istorie al comunismului” care va fi introdus în sistemul de studii preuniversitare.

    La fel, Comisia a recomandat deschiderea, în fiecare localitate din Republica Moldova, a unui muzeu în care să fie afişate listele persoanelor care au devenit victimele regimului totalitar comunist, dar şi crearea unor plăci comemorative în locurile unde au avut loc asasinate în masă, dar şi demolate biserici sau alte obiecte arhitecturale. Pentru a eterniza memoria victimelor regimului şi a combatanţilor, membrii comisiei au pledat pentru construirea unui complex memorial în Chişinău.

    Preşedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru a sugerat lui Mihai Ghimpu ideea creării unui Centru în care ar putea fi păstrate, recuperate şi revitalizate toate documentele istorice, ce aparţin, în prezent, arhivei Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţie şi Securitate.

    Secretarul comisiei, Mihai Taşcă a formulat o altă recomandare, privind formarea unei comisii de experţi economici, care să evalueze mărimea pagubelor materiale în urma celor 67 de ani de regim totalitar comunist în Republica Moldova.

    Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a specificat că demult trebuia să existe un asemenea studiu din care cetăţenii să cunoască crimele care au fost săvârşite de regimul comunist. "Prea uşor trecem peste crimele săvârşite împotriva umanităţii", a spus el.
     
    Ghimpu a menţionat că nu există un termen limită pentru prezentarea raportului Parlamentului, dar a asigurat că îl va studia şi prezenta Legislativului "în viitorul apropiat". Referitor la posibilitatea eventualelor modificări sau renunţarea la propunerea de interzicere a simbolurilor totalitare, şeful statului a lăsat să se înţeleagă că personal intenţionează să accepte propunerile comisiei, doar că acestea vor putea fi modificate de către deputaţi. "Într-o societate democratică nici o ideologie totalitară nu are dreptul la viaţă  şi nici un partid politic nu va promova simbolurile partidelor totalitare", a declarat preşedintele.

    Amintim,  Comisia Parlamentară pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist a fost creată în ianuarie 2010, din ordinul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Timp de şase luni, aceasta a studiat perioada regimului totalitar comunist, cuprinsă între anii 1924- 1991. Membrii comisiei au activat pe bază de voluntariat.

    Sursa: UNIMEDIA

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com