• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Sergiu Ciobanu a participat la lansarea raportului de investiții

    Sergiu Ciobanu a participat la lansarea raportului de investiții

    17.04.2010  

     Sergiu CiobanuViceministrul Economiei şi echipa  Organizaţiei pentru Colaborare Economică şi Dezvoltare (OECD) condusă de către  Antonio Faneli, Manager de Proiect, şef adjunct al Direcţiei de Dezvoltare a Sectorului Privat a OCDE  au lansat, în cadrul evenimentului de astăzi, raportul „Investment Reform Index” (IRI) pentru anul 2010. La lansare au mai participat reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Mondiale, sectorului privat, organizaţiilor donatoare, Guvernului Republicii Moldova.


    Raportul IRI 2010 reprezintă cea mai recentă analiză OECD şi prevede o evaluare cantitativă şi calitativă a politicilor şi instituţiilor care afectează investiţiile directe în 10 economii: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Kosovo, conform UNSCR 1244 / 99, Republica Moldova, Muntenegru, România şi Serbia.

    Un scop primordial al programului constă în atragerea mai efectivă a  investiţiilor străine (AIS), pentru a ieşi din recesiunea economică şi de a construi baza pentru o creştere durabilă pe termen lung.

     Sergiu Ciobanu a declarat că "beneficiile programului IRI 2010 pentru Republica Moldova constau în armonizarea perfectă cu setul de reforme şi politici guvernamentale stipulate în Programul de Stabilizare şi Relansare Economică pentru anii 2009-2011 , unde atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională deţine rol de prioritate".

    Managerul de Proiect OECD Antonio Faneli a realizat o prezentare a raportului, evidenţiind dimensiunile de investigaţii IRI, şi anume: politica investiţională şi promovare, dezvoltarea capitalului uman, politica comercială şi facilitarea accesului la finanţare, reforma de reglementare, analiza politicii de impozitare pentru a sprijini investiţiile în infrastructură şi politica IMM. În acest context, oficialul din partea OECD a remarcat, în special, progresele înregistrate de către Republica Moldova în domenii precum: atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională; reducerea barierelor  administrative în comerţ; liberalizarea pieţei.

    Primul program IRI a fost realizat în anul 2006, timp în care ţările participante, 10 la număr,  au înregistrat progrese considerabile în diverse domenii de referinţă. Recomandările stipulate în IRI în anul curent sunt bazate pe experienţa combinată a ţărilor OECD şi au menirea să sprijine eforturile în economiile Europei de Sud-Est pentru creşterea investiţiilor.

    Sursa: Serviciul de Presă al Ministerului Economiei

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com