• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: "În soluţionarea conflictului transnistrean avem nevoie de sprijinul partenerilor externi"

    Mihai Ghimpu: "În soluţionarea conflictului transnistrean avem nevoie de sprijinul partenerilor externi"

    17.03.2010  

    Această declaraţie precum şi altele au fost făcute de către Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al ţării în cadrul întrevederii cu Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Philip N. Remler. "Reîntregirea statului constituie o prioritate pentru actuala conducere a Republicii Moldova şi, în acest sens, vom continua eforturile, pe plan intern şi extern, în vederea soluţionării politice definitive a conflictului transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în limitele hotarelor internaţional recunoscute", a mai adăugat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu. Mihai Ghimpu a reiterat poziţia principială a conducerii de la Chişinău privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiune într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

    Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene constituie premisele necesare şi indispensabile în vederea soluţionării definitive a conflictului şi dorim o implicare mai activă în aceste procese a partenerilor noştri externi, a estimat Mihai Ghimpu.

    În context, Preşedintele Mihai Ghimpu a apreciat rolul OSCE şi a misiunii sale în Moldova în calitate de mediator şi partener de încredere în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, subliniind că OSCE rămâne a fi un for important de dialog în eforturile de reintegrare a statului nostru.
     
    Ambasadorul Philip N. Remler a spus, la rândul său, că OSCE va acorda şi în continuare tot sprijinul autorităţilor de la Chişină în vederea reluării în deplină măsură a negocierilor în formatul 5+2 pentru identificarea unei soluţii viabile în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. În acest context se înscrie preconizata vizită la Chişinău a ministrului Afacerilor externe al Kazahstanului Kanat Saudabaev, Preşedinte în exerciţiu al OSCE.

    În cadrul dialogului au mai fost abordate aspecte privind situaţia social-politică din Republica Moldova.

    La întrevedere a participat Mihai Bălan, consilier prezidenţial în probleme de politică externă şi integrare europeană.

    Serviciul de Presă al Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com