• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (video) Tineretul Liberal îşi propune să oficializeze Ziua Dragobetelui

    (video) Tineretul Liberal îşi propune să oficializeze Ziua Dragobetelui

    25.02.2010  

    Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a desfăşurat la 24 februarie 2010 acţiuni de promovare a sărbătorii "Dragobetele". Este pentru al patrulea an consecutiv când tinerii liberali desfăşoară acţiuni de popularizare a Zilei Dragobetelui, atât în mun. Chişinău, cât şi în raioanele republicii. În perspectivă, Organizaţia de Tineret PL îşi propune să oficializeze Ziua Dragobetelui.

    În scuarul Arcului de Triumf din centrul capitalei, a fost instalat "Leagănul Iubirii", unde tinerii au avut ocazia să se fotografieze, primind ca amintire o fotografie. De asemenea, a fost improvizat un microfon liber destinat declaraţiilor de dragoste. Cei care au avut curajul să-şi exprime în public sentimentele au fost premiaţi.

    Organizaţiade Tineret din sectorul Râşcani al mun. Chişinău, au desfăşurat de Dragobete un concurs TVC între licee. Evenimentul a avut loc în sala defestivităţi a Preturii Râşcani.

    În colaborare cu Centrul de cultură „Ginta Latină”, Tineretul Liberal a desfăşurat un program cultural dedicat Zilei Dragobetelui, în care tinerii au viziont piesa de teatru „Căderea Zeilor” de Tudor Ţărnă. La spectacol au venit Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă şi Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, ambii adtresând mesaje de felicitare tinerilor cu ocazia Dragobetelui.

    Şi la  Ungheni, tinerii liberali au sărbătorit Dragobetele la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” din oraşul Corneşti, care a găzduit circa 200 de delegaţi din 17 localităţi ale raionului. La sărbătoare a participat preşedintele Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal Ungheni, deputat în Parlamanetul Republicii Moldova, Anatol Arhire.

    Programul dedicat Zilei Dragobetelui, s-a încheiat cu lansarea înaer a felinarelor iubirii, un spectacol vizual deosebit, la care au participat în jur de 150 de tineri.

    Mai jos, găsiţi reportaje radio şi tv despre acţiunile tinerilor liberali desfăşurate cu ocazia Dragobetelui.

    Pro TV: Să ne amintim de sărbătorile naţionale înainte de a le imprumuta pe cele străine

    Asta şi-a propus un grup de tineri ai PL, care a marcat miercuri in centrulcapitalei Dragobetele. Tinerii au instalat in spatele arcului de triumfun leagan al iubirii si au invitat toti trecatorii sa faca poze sideclaratii de dragoste.

    Îndragostitii au avut la dispoziţie şi câteva panouri pe care puteau lăsa mesaje de dragoste. De ocazie au profitat mai ales fetele. 

    Organizatorii actiunii au instalat si un microfon pentru cei care vorsa-si declare iubirea in fata intregului oras. În câteva ore, însa, s-a gasit un singur curajos. Chiar dacă nu a vrut să-şi dea cu parerea la microfon, fata se pare ca a rămas impresionată de gestul tânărului.

    În popor se spune ca ”Dragobetele” este fiul babei Dochia, iar sărbatoarea lui este legată de renaşterea naturii. Conform traditiei, de ”Dragobete” baieţii sărutau în public fetele, acesta fiind un prilej pentru a-ţi afişa dragostea în faţa comunităţii. De aici şi expresia ”Dragobetele saruta fetele”.

    Radio Vocea Basarabiei: Dragobetele sărută fetele

    Organizaţia de tineret a Partidului Liberal a organizat azi, 24 februarie, un program special dedicat zilei îndrăgostiţilor, sărbătoare supranumită în popor "Dragobete".

    Tinerii au dorit să readucă în memoria chişinăuienilor şi oaspeţilorcapitalei acest străvechi obicei românesc, simbol al primăverii şitinereţii, tradiţie moştenită tocmai de la daci.

    Corespondenta Lidia Petrenco a fost alături de îndrăgostiţi şi ne spune mai multe detalii.


    Nu fiecare din cei care au trecut azi prin preajma arcului de triumf aştiut de ce în scuar răsună muzică, şi de ce în centrul acestuia stă unmicrofon ornat cu inimioare. Tinerii liberali au decis să ofere persoanelor înamorezate posibilitatea de a-şi  manifesta  publicsimpatiile. Mai mult, perechile îndrăgostite au fost invitate săsavureze în comun confortul unui leagăn al iubirii, adus de tineriiliberali în plină stradă. Şi mai mult, tinerii au primit imediat ofotografie care a imortalizat momentul.

    A fost luat cu asalt şi un panou, pe care fiecare a avut posibilitateasă lase un mesaj primăvăratic. De menţionat că mai mare inspiraţie înacest sens au avut-o îndrăgostitele de vărstă fragedă.

    Moderatul acţiunii, Ion Bargan, tot el şi vicepreşedintele organizaţieide tineret a partidului Liberal, spune că unul din scopurile acesteimanifestări este de a aduce aminte tinerilor despre vechile şifrumoasele tradiţii, apărute cu secole în urmă. "Dragobetele, alăturide alte sărbători cu character naţional, precum Mărţişorul, defineştecaracterul nostru naţional", a precizat Ion Bargan.

    Se zice că pe vremuri, în această zi satele răsunau de veselie. Oameniiîşi întrerupeau muncile, făceau ordine şi aşteptau oaspeţi. Legendaspune că Dragobete era fiul babei Dochia.

    În colaborare cu Centrul de cultură "Ginta Latină", tineretul liberal a desfăşurat şi un program cultural simbolic, cu vizionarea piesei de teatru "Căderea Zeilor".

    Programul dedicat Dragobetelor, urmează să se încheie la ora 8 seara cu lansarea în aer a felinarelor iubirii.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com