• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu moldovenii din Portugalia

    Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu moldovenii din Portugalia

    22.02.2010  

    Delegaţia Republicii Moldova condusă de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni din Portugalia. Mihai Ghimpu a remarcat existenţa unei comunităţi importante de moldoveni aflaţi la muncă în Portugalia şi preocuparea autorităţilor Republicii Moldova de a proteja interesele acestei comunităţi numeroase şi active. Ştim că este şi meritul dvs. că la guvernare se află acum AIE şi vă mulţumim încă o dată şi pe această cale şi vă promitem că ideile pentru care am luptat împreună nu vor fi trădate, la fel şi votul pe care l-aţi acordat voi Alianţei pentru Integrare Europeană, a mai precizat Preşedintele.

    Toţi cetăţenii Republicii Moldova care vor dori să revină acasă trebuie să găsească la întoarcere condiţii decente de trai. Aceasta este şi obiectivul Alianţei pentru Integrare Europeană care urmează a fi realizat cu ajutorul cetăţenilor noştri în condiţiile în care avem un sprijin fără precedent din partea UE, SUA, organizaţiilor internaţionale, astfel încât conaţionalii noştri din Portugalia, Italia, Spania, Rusia etc. să găsească la întoarcere un stat de drept şi democratic, clădit pe un fundament solid încât nimeni să nu-l poată demola, a menţionat Mihai Ghimpu.

    "M-am pornit în Portugalia, dar văd că am ajuns tot acasă", a mai spus Preşedintele Mihai Ghimpu referindu-se la numărul mare de moldoveni prezenţi în sală. Sunteţi mulţi moldoveni stabiliţi aici şi cunoaştem problemele cu care vă confruntaţi. Sunt aceleaşi ca şi cele ale conaţionalilor noştri din Spania, Italia, Rusia etc. V-am invita cu plăcere acasă, dar ştiind condiţiile care sunt în Republica Moldova, inclusiv ca consecinţă a moştenirii guvernării comuniste, precum şi a crizei economice mondiale, nu cred că veţi accepta să reveniţi acasă.

    La finalul întrevederii reperezentanţii comunităţii moldovenilor din Portugalia au adresat o serie de întrebări cu referire la problemele care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp: asigurarea diasporei cu literatură şi manualele necesare în limba română, necesitatea de recunoaştere recirocă a actelor între Republica Moldova şi Republica Portugheză, posibilitatea de a prelungi valabilitatea actelor la Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză, disponibilitatea artiştilor din Republica Moldova să susţină concerte în Portugalia în contextul apropiatului festival al Mărţişorului.

    Totodată, Preşedintele le-a promis cetăţenilor moldoveni stabiliţi în Portugalia că va discuta cu Preşedintele Portugaliei despre posibilitatea deschiderii unei ambasade a Republicii Portugheze în Republica Moldova, fapt ce ar simplifica considerabil rezolvarea problemelor cu care se confruntă. De asemenea, Mihai Ghimpu a anunţat că va solicita informaţii cu privire la cazurile semnalate de moldoveni despre perceperea unor taxe suplimentare în vamă. 

    Conform datelor statistice ale Serviciului portughez pentru Străini şi Frontiere, în 2008 erau înregistraţi pe teritoriul Portugaliei peste 21 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, majoritatea având titlul de reşedinţă. Această cifră este în creştere comparativ cu perioada anterioară, cea mai mare parte a cetăţenilor moldoveni fiind stabiliţi în sudul ţării, urmată de capitala Portugaliei, Lisabona. Pe teritoriul Republicii Portugheze sunt înregistrate 6 ONG-uri moldoveneşti: Asociaţia moldovenilor “Centrul cultural moldav”, asociaţiile culturale “Mioriţa” şi “Eminescu” asociaţia “Capela”, Liga femeilor din Moldova în Portugalia, asociaţiile “Kalina” şi ACUM. 

    La întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni din Portugalia au mai participat Serafim Urechean, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii parlamentare PL, Mihai Godea, preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Igor Corman, preşedintele comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană, Valeriu Ostafii, însărcinat cu afaceri a.i., Ambasada Republicii Moldova în Portugalia, Oleg Nica, consulul Republicii Moldova în Republica Portugheză, care au venit cu mesaje de încurajare şi susţinere pentru conaţionalii noştri din Republica Portugheză.

    Această întâlnire se înscrie în contextul vizitei Preşedintelui Mihai Ghimpu în Republica Portugheză în perioda 21-23 februarie, la invitaţia Preşedintelui Adunării Republicii Portugheze Jaime Gama.
    Astăzi Preşedintele Mihai Ghimpu va avea mai multe întrevederi cu înalţi oficiali portughezi, inclusiv cu Preşedintele Adunării Republicii Portugheze, precum şi cu Preşedintele Republicii Portugheze.

    Moldovenii din Portugalia

    Sursa: Serviciul de Presă al Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com