• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: "Aparatul Parlamentului are nevoie de specialişti bine pregătiţi"

    Mihai Ghimpu: "Aparatul Parlamentului are nevoie de specialişti bine pregătiţi"

    16.02.2010  

    Declaraţia a fost făcută în cadrul Şedinţei de lansare a Proiectului pentru susţinerea dezvoltării Parlamentului Republicii Moldova care  avut loc astăzi. La şedinţă au participat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Kaarina Immonen, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), reprezentanţii donatorilor externi, directorul general al Aparatului Parlamentului, Adrian Fetescu, un grup de funcţionari din Aparatul Parlamentului.

    Proiectul a fost elaborat la solicitarea Parlamentului în contextul necesităţilor urgente cauzate de distrugerea considerabilă a infrastructurii organului legislativ suprem al ţării, precum şi în urma angajamentului ferm de îmbunătăţire a funcţionării noului legislativ conform normelor europene. Durata de implementare a proiectului este de 4 ani, până în luna decembrie 2013.

    Bugetul total al proiectului constituie 3,000,000 dolari SUA, fiind susţinut financiar de către Guvernul Danemarcii, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) şi PNUD Moldova. Primul lot de calculatoare, circa 100 la număr, a fost deja livrat Parlamentului.
    Proiectul are drept scop dezvoltarea capacităţilor instituţiei parlamentare în exercitarea funcţiilor principale – legislativă, de reprezentare şi de control, precum şi a responsabilităţilor intersectoriale, ce se referă la drepturile omului, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, prevenirea conflictelor, lupta cu corupţia etc.

    Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a mulţumit donatorilor pentru sprijinul acordat în dezvoltarea parlamentară în contextul reformelor democratice care urmează a fi implementate în Republica Moldova, pentru susţinere în ajustarea activităţii Parlamentului la normele europene, în condiţiile în care Parlamentul are un rol decisiv în procesul de integrare europeană. Mihai Ghimpu s-a arătat convins că Aparatul Parlamentului are nevoie de specialişti bine pregătiţi, iar acest lucru ar fi atât în avantajul statului, cât şi în beneficiul cetăţenilor. Referindu-se la asistenţa pe care o oferă partenerii de dezvoltare în managementul resurselor umane a Parlamentului, Preşedintele a specificat că îşi doreşte ca, în cel mai scurt timp, fiecare deputat să aibă câte un consilier. „Sper ca şi Republica Moldova într-o bună zi să poată finanţa proiecte de susţinere a altor state”, a mai spus Mihai Ghimpu.

    Totodată, Kaarina Immonen, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a subliniat rolul important al Parlamentului în procesul de dezvoltare democratică a ţării, precum şi disponibilitatea ţărilor-membre ale UE şi PNUD de a oferi expertiză în eficientizarea activităţii Parlamentului.

    Sursa: Serviciul de Presă al Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com