• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  ALOCUŢIUNEA Domnului Mihai GHIMPU la şedinţa Colegiului Militar al Ministerului Apărării

    ALOCUŢIUNEA Domnului Mihai GHIMPU la şedinţa Colegiului Militar al Ministerului Apărării

    22.12.2009  
    Preşedintele interimar al Republicii Moldova şi Comandant Suprem al Forţelor Armate, Mihai Ghimpu a participat la 22 decembrie 2009 la şedinţa Colegiului Militar al Ministerului Apărării.

    Vă prezentăm în continuare alocuţiunea domnului Mihai Ghimpu adresată membrilor Colegiului Miliar al Ministerului Apărării.

    Stimaţi membri ai Colegiului Militar,
    Stimată audienţă,
    Domnilor ofiţeri,

    Am acceptat cu plăcere invitaţia de a participa la şedinţa de astăzi a Colegiului Militar al Ministerului Apărării, deoarece, în calitate de Comandant Suprem al Forţelor Armate, consider important să fiu prezent la şedinţa de bilanţ a celui mai înalt for decizional al armatei, să continui să mă documentez asupra problemelor cu care se confruntă armată şi, desigur, să aflu despre acele realizări care, fără îndoială, sunt sigur că le aveţi.

    Înainte de a audia rapoartele pe care le-aţi pregătit, vreau să formulez unele viziuni, care exprimă poziţia actualei guvernări şi care, sper, să le preluaţi drept călăuză în activitatea dumneavoastră.

    În primul rînd, vreau să apreciez faptul că, în pofida tulburărilor care au zguduit ţara în anul curent, Armata Naţională şi-a păstrat imaginea şi a confirmat faptul că apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova. În această privinţă, accept fără rezerve rezultatele sondajelor care plasează Armata Naţională pe locul doi, după biserică, la nivelul încrederii investite în ea de societate.

    Securitatea militară a statului, pe care Armata Naţională o asigură, este unul din principalii piloni pe care se bazează orice societate democratică.

    În acest sens, misiunea de bază a Armatei Naţionale rămîne asigurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru. Rolul principal în îndeplinirea acestei misiuni revine forţelor convenţionale. La acest capitol, vreau să menţionez că sunt bucuros de faptul că am reuşit să vă susţin în desfăşurarea, în noiembrie curent, a antrenamentelor comune cu forţele speciale ale Statelor Unite ale Americii. Sunt ferm convins că Ministerul Apărării va identifica şi pe viitor posibilităţi pentru desfăşurarea instruirii cu partenerii noştri strategici.

    Cunosc despre prestaţia contingentului Republicii Moldova în forţele de menţinere a păcii şi sunt de părerea că Ministerul Apărării urmează să menţină permanent în vizor asigurarea contingentului nostru din cadrul forţelor tripartite de menţinere a păcii cu toate cele necesare. Dotarea şi performanţa militarilor Armatei Naţionale în zona de securitate condiţionează tonalitatea discursului în cadrul Comisiei Unificate de Control. În acest sens, Ministerul Apărării urmează să acorde şi pe viitor o atenţie sporită procesului de selectare a militarilor, care vor fi detaşaţi în zona de securitate. Aceşti militari sunt promotorii intereselor şi valorilor noastre naţionale.

    O altă misiune de bază o constituie supravegherea spaţiului aerian. Cunosc problemele la acest capitol şi, probabil, le vom discuta în timpul cel mai apropiat la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pentru a identifica soluţii optime în vederea ameliorării situaţiei. Proiectele pe care le-aţi iniţiat cu Alianţa Nord-Atlantică în acest domeniu urmează a fi duse pînă la capăt. Aveţi şi întotdeauna veţi avea sprijinul meu pentru a relua instruirea ofiţerilor la specialitatea apărare antiaeriană în instituţiile de învăţămînt militar ale partenerilor şi vecinilor noştri, inclusiv România, care este dispusă să lărgească gama de asistenţă pentru Republica Moldova şi ar fi păcat să nu profităm de aceasta.

    Am urmărit prestaţia militarilor în vara anului 2008, în timpul inundaţiilor. Aţi dat dovadă de bună organizare şi de capacitate de a reacţiona cu promptitudine la situaţiile de acest gen. Statul va miza şi în continuare pe Armata Naţională, iar eu, în calitate de Comandant Suprem, m-am convins că am la dispoziţie forţe dotate şi instruite, care pot să intervină rapid pentru a ajuta societatea. În acest context, mă adresez comandanţilor de unităţi, prezenţi astăzi la şedinţa Colegiului Militar, să acorde o atenţie prioritară menţinerii capabilităţilor respective.

    Participarea activă a militarilor Armatei Naţionale la diferite operaţiuni umanitare şi de menţinere a păcii sunt înalt apreciate de partenerii noştri externi. Aceste activităţi vor fi susţinute şi în continuare de conducerea statului. Participarea mai activă a militarilor noştri la operaţiuni internaţionale (sub egida diferitor organizaţii internaţionale, incusiv ONU, OSCE sau UE) nu numai că va contribui la ridicarea gradului de profesionalism al Armatei Naţionale, dar, totodată, va constitui un aport adus de ţara noastră la menţinerea securităţii regionale şi internaţionale. Ca urmare, vom avea o cooperare mult mai pragmatică cu partenerii noştri externi deoarece securitatea oricărui stat poate fi asigurată numai prin cooperare, căci nimeni nu mai este în stare să-şi realizeze acest deziderat doar cu forţele proprii. În acest sens, cadrul de cooperare instituit de Armata Naţională pe linie bilaterală şi, mai ales, cel de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică este unul foarte important pentru politica externă a Republicii Moldova. Pornind de la aceasta, apreciez eforturile Ministerului Apărării de a implementa Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) din cadrul Programului „Parteneriat pentru Pace”. Acestea trebuie neapărat continuate, cel puţin cu aceeaşi intensitate.

    Sigur că pentru executarea calitativă a misiunilor sus-menţionate sunt necesare condiţii şi asigurare adecvate. Pe de altă parte, condiţiile drastice de activitate generate de criza economică, impun guvernarea ţării să adopte decizii nepopulare pentru întreaga societate. Guvernul a lansat Programul său „Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, un plan destul de dur pentru ţara noastră, dar care este absolut necesar în condiţiile actuale. Pentru atingerea rezultatului final scontat, depăşirea crizei economice şi realizarea sarcinilor ce ne revin, acum de la Dumneavoastră se cere în mod deosebit să eficientizaţi şi să optimizaţi la maximum activitatea şi cheltuielile structurilor din subordine. Numai o disciplină financiară eficientă, pe care o dorim de la toate structurile de stat, ne va permite nu numai să depăşim acest impas economic, dar şi să îmbunătăţim la maximum activitatea noastră.

    Cu toate acestea, apreciez faptul că Guvernul a găsit, totuşi, posibilităţi de a nu afecta drastic pachetul social pentru militari. În calitate de Comandant Suprem al Forţelor Armate, voi pleda consecvent pentru asigurarea unei protecţii sociale sporite militarilor.

    Vreau să vă asigur că conducerea ţării apreciază înalt atît eforturile depuse de Dumneavoastră, cît şi profesionalismul de care daţi dovadă. Acest lucru nu vine decît să confirme încă o dată înalta consideraţie pe care o are societatea faţă de Dumneavoastră.

    Sunt ferm convins că Ministerul Apărării, Armata Naţională, vor realiza cu succes şi în 2010 sarcinile şi misiunile ce le revin.

    Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă doresc, fiind în ajunul frumoaselor sărbători de iarnă, multă sănătate, fericire şi succese în activitatea Dumneavoastră.

    La mulţi ani şi sărbători fericite!

    Sursa: Pagina oficială a Preşedintelui Republicii Moldova

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com